Victoraş, nepotul lui Gabriel Bivolaru… / Dacă e joi…

ponta vot parlament gabriel bivolaru

Despre Victor Ponta, istoria va consemna că, politic vorbind, a fost copilul de suflet al lui Adrian Năstase şi că, în vremuri de campanie electorală, adversarii îi strigau de la obraz că este nepotul comunistului de Ion Iliescu. Până aici nimic nou, filiaţia politică a actualului premier fiind o temă mereu reluată de când acesta a crescut ca şef PSD sau peste Guvern.

Mai nou însă, de la votul din Parlamentul care a decis că dacă premierul ar fi cercetat penal ar însemna – cumplită idioţenie propagandistică! – că “procurorii dau jos Guverne”, Ponta şi-a găsit şi rădăcinile penale: este nepotul lui Gabriel Bivolaru!
Pentru cei mai tineri din politică (de prin TSD sau alte T-uri în faţa siglelor din partid) se impune recursul la memorie: acest Bivolaru e un şmercher al politicii anilor ’90; cercetat penal pentru cecuri false, falsificarea unor garanţii bancare etc a tras o ţeapă de vreo 68 milioane de euro BRD (bancă de stat, pe atunci); condamnat prin 2002 la câţiva ani de puşcărie, în 1997 parlamentarii nu doar că au votat – ca acum la Ponta – ca acesta să nu fie cercetat ca orice borfaş de teapa lui ci, mai mult, au făcut un fel de miting sovietic în faţa Parchetului General; 40 de parlamentari PSD, în frunte cu baştanii de partid Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea au mers în faţa Parchetului, s-au legat cu lanţuri de gardul instituţiei, făcând zid – la propriu şi la figurat – pentru apărarea borfaşului.

Acel Bivolaru (frate vitreg cu Guru Gregorian Bivolaru – MISA) a fost, în final, cercetat, judecat, condamnat, dar mult mai greu decât dacă nu ar fi avut pavăză politică şi evident că din imensul prejudiciu nu au mai fost recuperaţi decât vreo 4-5 milioane de euro, adică nici 10 la sută.

De aceea, eu văd votul din Parlament recitat, în fapt, drept “Victor Ponta te iubim în ciuda procurorilor” ca o nefericită teleportare în timp a României cu vreo 18 ani înapoi. Mă duce cu gândul la acel moment Bivolaru-1997 când, sovietic, pumnul politicianului bătea în masa procurorului. Sau – ca să fie clar, că aici nu e vorba doar de PSD ci de metehne dâmboviţene împrăştiate ca un cancer în toate partidele! – la scenele de acum câteva luni când liberalul Vosganian jelea prin Parlament şi bătea mătănii ca onor parlamentarii să nu-i lase pe procurorii cei răi să-l ancheteze cum ar fi anchetat pe orice român.

Făcând haz de necaz, mă şi mir cum de nu reacţionează însă breasla avocaţilor, pentru că astfel de voturi care apără suspecţii în faţa anchetei, să avem pardon, dar li se face concurenţă neloială apărătorilor de profesie. Adică orice român ar umbla la banii albi strânşi pentru zile negre – de la 500 de euro spre 50.000 de euro sau poate mai sus – şi ar plăti un avocat să-i pledeze cauza, dar dacă eşti parlamentar te apără colegii trântind la vot cererile procurorilor.

În fine… Nu ştiu dacă, juridic vorbind, alde Ponta sau alde Vosganian sunt vinovaţi. Cum nu ştiam nici în 1997 dacă Bivolaru e vinovat. De asta există pe lume judecători, să judece, să condamne sau nu şi să fie comentaţi pentru sentinţele lor. De asta există recursuri, CEDO, asociaţii de apărare împotriva abuzurilor (chiar şi comise de Justiţie), pentru ca fiecare român să se plângă sau să se bată pentru Dreptatea lui. Dar fiecare român la fel, să aibă aceleaşi drepturi, căi de atac etc. (că tot aveau PSD-iştii un şlagăr de campanie în care promiteau că “simţim la fel…”)

În timp s-a dovedit că momentul “1997 – Gabriel Bivolaru” a costat PSD, la nivel de imagine şi sigur şi de procente. La fel, şi acum, fiecare zi în plus în care Ponta stă în fruntea Guvernului va fi decontată de PSD. Poate chiar prin pierderea Guvernării, situaţie la care poate nu s-ar ajunge dacă, pe fondul adormirii actualei Opoziţii, PSD şi aliaţii ar face o mişcare rapidă care ar însemna doar schimbarea Premierului pe aceeaşi formula guvernamentală. Acum însă, agăţarea aceasta de scaun a lui Victor (cumulată cu reacţiile opozanţilor, a celor din societatea civilă sau chiar de prin alte cancelarii) nu face decât să bage bile negre în zestrea PSD care, aşa am eu impresia, vor duce – inevitabil – la plecarea lui Ponta de la Palatul Victoria. Cu atât mai târziu, cu atât mai rău pentru PSD care astfel ar putea pleca şi ca partid de la Putere…

Spun analiştii că acum nu PSD-ul (ca partid) îl ţine legat pe Ponta de Guvern ci gaşca intereselor, grupul celor abonaţi la diverse robinete de interese. După momentul 1997 se afla că Năstase, cel aflat în fruntea comandoului PSD ce descindea la Parchet avea terenul din Zambaccian cumpărat de la inculpatul Bivolaru la un preţ suspect de mic, mult sub preţul pieţei…

Acum, şmecherie ieftină este “dar ce domnule, de ce să votăm noi parlamentarii, ce noi suntem jurişti, trebuia să nu existe acest vot!”. S-avem pardon, ca să dispară acest vot idiot – făcut parcă să apere parlamentarii penali în faţa Legii – ar fi trebuit să fie schimbată Constituţia. Victor Ponta e premier de 3 ani, de 3 ani PSD e la Putere, a avut în Parlament – cu formula USL – majoritatea de peste 70 la sută care îi permitea acest demers. Chiar nu e vina cetăţeanului că alde Crin Antonescu şi ceilalţi din Comisia de Revizuire a Constituţiei au tot dat declaraţii la tv până s-a făcut USL-ul ţăndări dar nu au schimbat Constituţiei…

Ca să nu o lungim. PSD va pierde, în final pentru că Ponta se agaţă de Putere. Oricum, părerea mea, Ponta nu va mai fi premier în maximum o lună. Iar dacă preţul prelungirii acestei agonii este faptul că numele său va fi legat nu doar de Iliescu şi Năstase (ca până acum), ci şi de Gabriel Bivolaru, credeţi că îi interesează pe băieţii deştepţi care transformă voturile PSD în bani?

Daniel VINCA

Nota Bene: Cât priveşte bocetele de sorginte culturală incertă (nord-coreeană?, sud-americană?) dar care amintesc de principiul “Dai în mine, dai în fabrici şi uzine…”, e vorba doar de o vrăjeală ieftină (scuzaţi expresia dar, sicer, nu văd altceva potrivit). A trecut vremea în care ne mai putem raporta la conceptul “omului de neînlocuit”. Cea mai tare replică pe tema asta o dădea ieri, un nene, într-o cafenea: “Dar ce, dacă mâine ar muri acest premier, ar trebui să ne sinucidem toţi pentru că nu mai există viaţă după Ponta? Şi în Coreea de Nord se dădeau cu capul de ciment când le-a murit un dictator şi totuşi au găsit pe altul, chiar pe fiu-su, să-l pună în loc”.

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Victoraş, nepotul lui Gabriel Bivolaru… / Dacă e joi…

  1. SA NE FEREASCA D-ZEU DE BURGHEZIA COMUNISTA !! Asa „comentau” prin anii ’70 parintii si bunicii nostri. Pe atunci, in plina „tinerete revolutionara” nu puteam concepe sensul avertizarii lor…..Cum adica…. burjui comunisti ? Pai, nu construiam noi comunismul biruitor la orase si la sate ? Nu eram toti egali ? Conceptul de imbogatire necinstita, nu se exista ! Aveam legea 18 si „jmecherii” care furau de la gura lu poporu’ erau aspru pedepsiti !Justitia era a poporului, a muncitorului care ridica Romania, pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie….!! N-asa ?? Nu banuiam eu, atunci ca tovii din militie si securitate, impreuna cu tovii de la partid si de prin primarii, dar si tovii directori de prin comert, adunau la saltea sute de mii de lei…. SI AIA ERAU BANI !! Acestia au venit la conducere, dupa ’90 ! S-au resuscitat vechile partide, asa zis istorice si s-a dat liber la furat ! TREBUIA RE FORMATA BURGHEZIA ! CLASA OAMENILOR BOGATI, A ASA ZISE ELITA ! S-a furat in draci, de catre toti cei care aveau umbrela albastra deasupra…..si nu numai.Cat priveste mentalitatea stapanului comunist…. Ea a ramas ! Ponta, e doar un politruc de rit nou, crescut pe vechi ! De fapt, TOTI sunt asa ! Pentru noi insine e lozinca sub care defileaza TOTI !!

  2. As mai „baga” o duma….. Nici macar Tovarasul ala, dictator si cu odioasa lui consoarta, n-au putut stapani serviciile secrete si justitia. Dupa 1980, s-au coalizat si lucrurile au inceput sa se schimbe. Dorinta de inavutire, stimulata si de faptul ca multi strangeau averi ilicit, i-a facut pe acestia sa conspire la debarcarea cizmarului, prea patriot si corect, pentru visele lor de putere… Luati-o, ca pe o opinie pur subiectiva. Ah, nicio legatura cu pisoiul rosu !

  3. In afara de Ponta …cine a mai facut cate ceva…?eu sunt tanar si prost…dar,mai vad si aud ce si cum..~!.dar voi cum sunteti?Tare ati vrea sa scapati de Ponta ,cA
    e aproape f. corect…fata de altii care au furat de-au rupt! CORUPTI,LACOMI SI RAI!

Lasă un răspuns