Viceprimarul Braiș acuză: În comuna Rediu gunoiul a devenit afacere!


Este afirmația pe care o face chiar cel care, prin natura funcției pe care o ocupă, are în atribuții curățenia din satele componente ale comunei. Vasile Braiș spune că totul a început în urmă cu câteva săptămâni, când mașina care colectează gunoiul de la localnici a redus frecvența de la două transporturi la unul singur. Asta, în condițiile în care prețul pe care oamenii îl plătesc acum oamenii pentru colectarea deșeurilor este de peste 20 de lei de persoană, adică dublu față de anul trecut, măsură luată ca urmare a triplării tarifului perceput per tonă de deșeuri.
Până în urmă cu vreo trei săptămâni, mașina de gunoi venea în comună marțea – ziua stabilită pentru colectare – de două ori. De o bucată de timp, însă, operatorul colectează gunoiul într-un singur transport. Asta pentru că primarul Vasile Motfolea nu mai vrea să plătească mașina de două ori. Banii pe care oamenii îi plătesc pentru colectarea gunoiului ajung la primărie, și de-acolo Dumnezeu știe unde se duc”, punctează Braiș.


De cealaltă parte, directorul societății Roznovsal, operatorul serviciului de salubrizare, spune că nu face altceva decât să respecte contractul încheiat cu primăria Rediu, care stipulează că deșeurile se colectează într-o singură zi, într-unul sau mai multe transporturi, după necesitățile din teren: „Din anul 2010, de când a fost încheiat contractul de prestare servicii, colectarea gunoiului la Rediu se face într-o singură zi, marțea. Cu o mașină, sau, atunci când situația o impune, cu două sau mai multe. La fel se întâmplă și în celelalte comune pe care le deservim”, a punctat Ioan Pavel.
Braiș spune că localnicii sunt extrem de nemulțumiți, pentru că rămân foarte multe deșeuri în comună, unele dintre ele chiar periculoase pentru sănătate, cum este azbestul, material extrem de toxic. Asta în ciuda faptului că ei scot mai mulți bani din buzunar pentru ridicarea gunoiului.
Mai mult decât atât, groapa de gunoi, deși ar fi trebuit închisă conform legii, funcționează bine-mersi.


Primarul mi-a dat dispoziție să îi iau pe beneficiarii ajutorului social și să-i pun să încarce gunoiul în căruțe, care să-l ducă apoi la groapa de gunoi. Din câte știu eu, aceasta ar trebui să fie închisă, dar ea încă funcționează. Merg acolo cu oamenii și dăm foc la gunoaie, ca să le distrugem. Așa cum puteți vedea, s-a adunat foarte mult azbest aici, iar asta pune în pericol sănătatea locuitorilor. În ceea ce mă privește, consider că sunt pus să comit o ilegalitate. Ca viceprimar, am spus de atâtea ori că sunt gata să îmi fac treaba, dar nu sunt dispus sub nicio formă să accept să încalc legea. Gunoaiele trebuiesc duse la locul lor, la Roznov. N-au ce căuta în comună!”, adaugă Vasile Braiș.
Și mai grav – spune vicele – este faptul că și în imediata apropiere a parcului din comună au început să se adune munți de gunoaie și mai mult decât atât acestea ar fi folosite cu aprobarea primarului pentru nivelarea parcului din centrul comunei, care a fost serios afectat de ploi, iar o parte din teren s-a surpat.
Săptămâna viitoare voi face o plângere la autoritățile județene de protecție a mediului, pentru că lucrurile nu pot continua așa. Practic, primarul îmi cere să fac o ilegalitate, iar eu nu am de gând să accept așa ceva nici în ruptul capului”, a conchis Vasile Braiș.

Alex SÎRBU

N.B: Am încercat să obținem un punct de vedere oficial și de la edilul șef al comunei Rediu, Vasile Motfolea, însă pe numărul de telefon fix al primăriei nu a răspuns nimeni la momentul apelului nostru. În eventualitatea în care primarul va avea un punct de vedere vis-a-vis de cele relatate, așteptăm reacția domniei sale, pe care o vom publica.


One thought on “Viceprimarul Braiș acuză: În comuna Rediu gunoiul a devenit afacere!

  1. Domnule Vinca, va rugam sa faceti un reportaj si in comuna Savinesti care desi e mai aproape de Roznov oamenii platesc 24 lei acestei firme Roznov Sal aflata in prag de faliment, fiind obligati printr-o hotarare de consiliu sa incheiem aceste contracte si am fost somati ca in caz contrar sumele de bani care nu se vor plati vor fi adaugate la impozite si vom fi executati silit. Tin sa va precizez ca RoznovSal si primaria Savinesti nu au investit 1 leu ci doar scot bani care dracu stie in ce buzunare se evapora ca tomberoanele sunt din anul 2006 de pe vremea vechiului primar cand gunoiul se prelua gratuit, iar despre colectare selectiva nici nu poate fi vorba.

Comments are closed.