Vicele Asaftei, veste bună de la Lacul Bicaz: „Au dispărut PET-urile de la Baraj!”

Vicepreşedintele CJ Neamţ, Ion Asaftei dă o veste bună iubitorilor de natură şi de mediu natural curat: au dispărut valurile de PET-uri şi de alte deşeuri de la Barajul Bicaz. Hidroelectrica (entitatea care exploatează apa din lac şi este responsabilă şi de acest fenomen) a reuşit, în urma presiunilor autorităţilor, să extragă tonele de deşeuri de plastic sau din alte materiale care făcuseră turul ţării ca imagini şi iritaseră, pe drept cuvânt, pe români.
Una din fotografiile postate pe internet de către Asaftei îl şi arată pe acesta în fruntea unui comandament tehnic din care, alături de reprezentantul firmei respective, se află şi subprefectul Doru Ungureanu dar şi reprezentanţi ai altor instituţii ale statului.

Intervenţia autorităţilor nu s-a limitat, de astă dată, doar la şedinţe în birouri ci şi în „biciuirea” situaţiei la faţa locului.

<<Îi invit pe toți cei care iubesc natura să se alăture bucuriei mele, satisfacției că am reușit să mă implic efectiv în înlăturarea consecințelor unui adevărat dezastru ecologic.
Cu o ciclicitate anuală, sau chiar mai des, lacul de acumulare Izvorul Muntelui (Bicaz) se umple în zona portului și a barajului de zeci de mii de recipiente de plastic, bușteni, gunoaie de prin gospodării și alte deșeuri plutitoare.
Prin intervenții directe la Ministerul Mediului și la Hidroelectrica București, prin întâlnirile de lucru și de analiză pe care le-am avut în mod constant cu factorii de răspundere locală (Instituția Prefectului Neamț, Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Direcția Silvică, SC Hidroelectrica SA, Primăriile comunelor riverane), concomitent cu acțiunea practică de colectare a deșeurilor plutitoare, s-a reușit ca, în aproximativ o lună de zile de la primele semnale în legătură cu acest fenomen nedorit, luciul de apă să se prezinte curat și încântător pentru privirile nemțenilor și ale miilor de turiști care vor vizita unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zonă, datorită peisajelor superbe si pozitionării privilegiate. 
Chiar dacă adevăraţii poluatori rămân deocamdată anonimi şi scapă nepedepsiţi, deşi ar trebui sancţionaţi drastic, nu trebuie să ne schimbăm atitudinea pozitivă față de tot ceea ce ne înconjoară, inclusiv față de obligația tuturor de a ocroti, proteja și respecta mediul înconjurător și resursele naturale. Iar calea ideală pentru protejarea mediului nu poate fi decât reducerea deșeurilor.
De asemenea, nu trebuie uitate echilibrul și armonia care trebuie să existe între om și natură!>>, a punctat Ion Asaftei.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Vicele Asaftei, veste bună de la Lacul Bicaz: „Au dispărut PET-urile de la Baraj!”

  1. Acum cateva zile erau!S-o fi produs o minune, dar in Romania minunile nu tin mult!

Lasă un răspuns