Viaţa şi sănătatea oamenilor, pe primul loc! Ursul de la Taşca va fi „recoltat”, deşeurile de pe platformele temporare – relocate!

Oamenii trebuie să fie pe primul loc iar autorităţile trebuie să facă tot ce e omeneşte posibil şi legal pentru ca viaţa şi sănătatea acestora să fie protejate – acesta este, în esenţă, mesajul dat de Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu după vizita la Neamţ şi după întâlnirea cu factorii responsabili şi cu autorităţile locale.

Ca ştiri de interes local, două sunt informaţiile majore: a fost semnat ordinul de „recoltare” a ursului de la Taşca, care a atacat şi a rănit un om iar autorităţile locale trebuie să se conformeze procedurilor şi să transporte deşeurile care se află acum pe platformele temporare de depozitare.

Ministrul Gavrilescu a făcut aceste anunţuri după ce a avut o întâlnire cu reprezentanții Gărzii de Mediu, Agenției de Protecție a Mediului, Direcției Silvice, ADI Eco Neamț, primari, prefectul de Neamț și vicepreședintele Consiliului Județean Neamț.

La conferinţa de presă care a urmat, Graţiela Gavrilescu a apărut împreună cu doi responsabili din Ministerul Mediului dar flancată şi de prefectul Vasile Panaite şi vicepreşedintele CJ Neamţ, Ion Asaftei (care este şi preşedinte ALDE Neamţ).

“Omul e mai important ca ursul”

“Aşa cum a punctat şi doamna ministru, menirea autorităţilor centrale şi locale este să protejeze şi oamenii şi animalele dar omul este pe primul loc. Da, putem discuta şi analiza şi cause dar în acest moment situaţia de la Taşca e clară: avem un cetăţean care a fost atacat de urs fără să provoace şi mulţi oameni care declară că se trezesc cu ursul în grădină, în curte, la uşa casei seara şi dimineaţa. Nu-i putem lăsa pe acei oameni la mila Domnului, de aceea autorităţile judeţene au făcut procedurile care trebuie urmate, au înaintat dosarul la Bucureşti şi Ministerul a dat aprobarea de extragere, de recoltare”, a punctat vicepreşedintele CJ Neamţ, Ion Asaftei.

„Iubim animalele, le protejăm dar să nu uităm că în astfel de situaţii de pericol trebuie luată o decizie pentru apărarea vieţii semenilor noştri iar omul este mai important decât ursul”, a concluzionat Asaftei.

„Platformele temporare trebuie închise conform prevederilor”

Ministrul Mediului a subliniat faptul că totţi cei implicaţi în gestionarea deşeurilor din Neamţ trebuie să înţeleagă un lucru clar şi evident: platformele temporare de depozitare a deşeurilor trebuie închise conform procedurilor, adică aceste deşeuri trebuie relocate în depozitul de la Girov.

 “Am lăsat nu la urmă Neamțul, ci este ultima vizită din această săptămână la Neamț, pentru că după Iași și Suceava, ca problematică de mediu, Neamțul figurează să spunem pe locul 3, cu mai puține probleme de mediu. Neamțul a reușit totuși să rezolve probleme pe care alții nu numai că nu au reușit, ci poate nu au reușit să învețe să respecte legea (…)

 Primordial este relocarea deșeurilor în celula de la Girov. Astăzi le-am spus să discute și să negocieze, să facă parteneriate între comune și ce-or face, pentru că platformele temporare au fost autorizate pentru un an. Sunt două soluții – una, să ducem tot, conform autorizației de mediu din 2012-2013, la noua celulă de la Girov, și a doua, dacă avem posibilitatea, conform autorizației de mediu, și îndeplinesc condițiile pentru realizarea unor depozite autentice de deșeuri municipale”, a declarat Ministrul Mediului.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns