Veteranul de 104 ani nu a vrut să vorbească decât din picioare! Agapia, colt de rai – 2017!

Moment cu încărcătură simbolică duminică la Agapia unde, la Ziua Comunei, veteranul Vasile Ioniţă a oferit, la cei 104 ani ai săi, o superbă lecţie de viaţă, caracter şi demnitate.

Invitat pe scenă alături de oficialităţile prezente, Vasile Ioniţă a mers sprijinit de ginere iar apoi, după ce a primit (la fel ca în ultimii ani, o diploma de recunoştinţă, el fiind deja cetăţean de onoare) a fost rugat să spună câteva cuvinte. Ţinând cont de starea acestuia (nu mai este, totuşi, în puterile de pe vremea când era flăcău şi lupta pe front), imediat a apărut un scaun şi a fost invitat să se aşeze şi apoi să vorbească.

Iar veteranul de război care a luptat la Odessa şi a trait ororile războiului la Cotul Donului şi a scăpat din prizonierat căţărându-se pe trupurile camarazilor morţi nu a dorit să vorbească de pe scaun ci din picioare. Cu vocea tremurândă, vetereanul Ioniţă le-a urat consătenilor din Agapia şi oaspeţilor prezenţi la manifestare să fie buni şi să creadă în Dumnezeu.

Abia apoi a acceptat să se aşeze pe scaunul oferit de autorităţi.

Vasile Ioniţă este unul dintre puţinii români născuţi înainte de marea unire din 1918. Avea 5 ani atunci, el văzând lumina zilei în 1913.

A fost pe frontul din Est, a făcut parte din trupele care au cucerit Odessa dar şi din una din cele două armate române spulberate de contraatacul de la Stalingrad. Capturat de ruşi a reuşit să evadeze, perioada respective fiind o poveste îngrozitoare care aminteşte de Memorialul Durerii ca suferinţe şi privaţiuni suportate.

În ultimii ani a primit mai multe decoraţii şi diplome din partea statului roman şi a autorităţilor locale iar în 2015 a fost premiat şi de Mitropolitul Teofan.

Activitatea culturală de duminică, de la Agapia a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local din comună cu prijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi al centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare.

D.V. – foto VESTEA, doxologia.ro

One thought on “Veteranul de 104 ani nu a vrut să vorbească decât din picioare! Agapia, colt de rai – 2017!

  1. ACEST EROU CARE ARE O PENSIE DE MIZERIE NU SE MAI SIMTE IN PERICOL CA NU-SI IA SALARIUL IN DOUA TRANSE ASA CUM FAC BRAVII NOSTRI SOLDATI MERCENARI DE ACUM…..CINSTE LUI…UN PATRIOT CARE RESPECTA JURAMANTUL MILITAR PANA LA SFARSITUL VIETII

Lasă un răspuns