Veterani de război din Republica Moldova, în vizită la Neamț

veterani-razboi
Șapte veterani de război din Republica Moldova au fost primiți astăzi la Palatul Administrativ din Piatra Neamț de prefectul județului Niculina Dobrilă și subprefectul Iulian Jugan, se arată într-un comunicat de presă remis de reprezentanții instituției. Oaspeții au fost însoţiţi de preotul paroh, Petru Munteanu, din Săvineşti şi de primarul comunei Săvineşti, Daniel Horciu. Membrii delegaţiei au luptat în războiul de pe Nistru (1991-1992), un capitol tragic din istoria poporului moldovean pornit de la  un conflict între mişcarea de eliberare naţională din Republica Moldova şi forţele din regiunea transnistreană a republicii.
Veteranii au vizitat Mănăstirea Putna, au trecut pe la Parohia Sfinţii Voievozi din Săvineşti şi se îndreaptă spre Alba Iulia pentru a fi prezenţi la sărbătoarea Marii Uniri de la 1 Decembrie şi aveau în braţele lor două steaguri tricolore care, după cum au precizat ei,  i-a însoţit şi motivat pe frontul de luptă din 1992. Cuprinşi de emoţie au transmis mesaje patriotice, de fraternitate cu România subliniind faptul că avem aceiaşi limbă şi  aceiaşi istorie.
La rândul lor, prefectul şi subprefectul au subliniat importanţa existenţei unei relaţii privilegiate cu Republica Moldova şi au făcut apel la  unitate şi echilibru în toate acţiunile şi deciziile.
Ne bucură  vizita dumneavoastră la instituţia noastră şi mai ales motivul pentru care sunteţi în România, acela de a vă prinde în hora unirii de la Alba Iulia. Vă dorim să ajungeţi cu bine acolo şi să nu uitaţi să păstraţi vie memoria şi onoarea celor care şi-au jertfit viaţa pentru idealurile naţionale ale ambelor state. De asemenea vă doresc sănătate, putere, să vă implicaţi în viaţa societăţii şi să faceţi şi de acum înainte lucruri bune, atât pentru binele dumneavoastră cât şi al generaţiilor viitoare” a spus prefectul Niculina Dobrilă.
La rândul lui subprefectul a felicitat pe părintele Petru Munteanu pentru perseverenţa cu care, de ani de zile, prin acţiunile întreprinse păstrează vii relaţiile cu fraţii de peste Prut.

Alex SÎRBU

 

Lasă un răspuns