Veteran liberal despre disensiunile din PNL Neamţ: „Pe 2 aprilie 2017, PNL a ales! Orice altă tehnică de a schimba ceva nu este demnă!”

Cu 20 de ani vechime în PNL, statornic aceluiaşi partid şi când acesta a fost la putere şi în opoziţie, fostul viceprimar de Piatra Neamţ, Constantin Teodorescu face o radiografie elegantă a unor controverse din organizaţia nemţeană punctând că orice încercare de îmlăturare a celor votaţi la ultimul Congres de alegeri (aprilie 2017, preşedinte Mugur Cozmanciuc) „nu este demnă și nu rezonează cu principiile liberale”.

Teodorescu foloseşte în introducere exemplul de la nivel central unde Cristian Buşoi tocmai a fost ales vicepreşedinte, la propunetea lui Ludovic Orban, adică a celui care l-a învins la recentele alegeri naţionale.

Aducând discuţia la nivelul judeţului Neamţ, Teodorescu confirmă şi disensiunile existente (punctate în articole anterioare din Vestea) şi apoi subliniază că dacă cineva doreşte să schimbe ceva sau pe cineva (cu referire la conducerea staturar aleasă), trebuie să prezinte argumente solide, orice altă tehnică fiind nedemnă: <<În 20 ani de PNL, din care ultimii 17 activi, am trecut prin momente și momente. Astăzi, pentru stăruința cu care am reușit să uit multe lucruri ce nu mi-au plăcut, consider că PNL Neamț se află într-un moment de echilibru și consens în toate acțiunile. Sunt în acest partid deoarece mă identific cu doctrina acestuia și voi face tot ce-mi stă în puteri să-l susțin cu toată forța. Cei ce conduc acest partid, fie la nivel național, fie la nivel județean sau local, au datoria să ne reprezinte și să ducă PNL-ul acolo unde istoria a dovedit că trebuie să fie, acolo unde se iau decizii pentru oameni. Vocea membrilor se face auzită prin aceștia, de aceea consider că avem datoria de a-i susține pe cei dintre noi pe care i-am ales să ne reprezinte. În decursul timpului, la nivel de județ, au apărut unele disensiuni din acest punct de vedere. Fiind un partid în care fiecare dintre noi avem o voce, este normal și democratic să se întâmple și astfel de lucruri. În aceste momente poți fi pus în situația de alege, pe unul, sau pe altul. Dar, atunci când au fost situații de acest fel, nu am fost de partea nici unuia dintre aceștia, am fost și voi fi în continuare de partea PNL, pe 2 aprilie 2017 PNL a ales. Eu am ales PNL. Dacă cineva dorește să schimbe ceva, orice, va trebui să spună că ceea ce trebuie schimbat este greșit, că acel ceva, cineva, nu și-a respectat cuvântul, are alte interese decât cele ale partidului, sau că este un factor de instabilitate. Mai mult, va trebui să facă asta spunând direct, față în față, aceste lucruri, gânduri. Orice altă ”tehnică” de a înlătura pe cineva, sau schimba ceva, mi se pare că nu este demnă și nu rezonează cu principiile liberale>>.

Următorul paragraf din mesajul lui Teodorescu este la fel de interesant, acesta făcând referiri pozitive la activitatea lui Mugur Cozmanciuc şi, antagonic, la „jocuri de culise”, la „confiscări anterioare de merite”, trăgând concluzia că cine trădeată o dată va face acelaşi gest şi a doua oară: <<Unii spun că trecutul nu contează și că doar viitoarele acțiuni vor putea avea sens. Nu am înțeles niciodată aceste ”gânduri”. Adică, în traducere liberă, dacă nu mai este nevoie de cineva, se poate da deoparte fără ezitare. Ei bine, greșit. Nimic nu este mai distructiv în orice tip de organizare decât o astfel de abordare. În acest spirit mă gândesc la ultimii ani din PNL Neamț, mai exact de la momentul când Mugur Cozmanciuc a fost solicitat să preia organizația PNL Neamț. Sunt aproape trei ani încheiați de la acel moment. Astăzi văd o altfel de organizație, una mai puternică și mai închegată față de acum trei ani, o organizație cu un viitor și mai ales cu obiective clare. Nu este meritul doar a unui singur om, dar suntem pe drumul bun și asta contează. Am mai trecut prin perioade de ”confiscări” ale meritelor unora dintre membrii partidului, de fiecare dată …. greșit. Trebuie să mergem ca o echipă solidă pentru un PNL puternic, nu cu jocuri de culise. La fel am mai văzut și trădări și am înțeles un alt adevăr universal valabil, cine trădează o dată, o va face negreșit și a doua oară>>.

Finalul mesajului lui Teodorescu dă de înţeles că subiectul debarcării lui Cozmanciuc din funcţia de preşedinte PNL Neamţ este încă unul de actualitate, de aici şi pledoaria respectivă: <<Cineva spunea că în politică și în războaie nu există reguli ci doar axiome. Vreau să-l contrazic și să-i spun că fără reguli clare și asumări de răspundere nu se poate construi nimic. Mă uit la PNL Neamț și văd că în ultimii trei ani a fost, este și va fi, o organizație puternică cu un președinte ales și care poate da unul sau mai mulți lideri naționali. Nu pot afirma că lider este doar președintele. Dar pot afirma că Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc este liderul care a generat în jurul lui și alți lideri. Acum rămâne de văzut dacă există înțelepciunea de a construi împreună, eu zic că PNL Neamț are resursa de a arăta că este o echipă. Doar într-o echipă unită pot crește mai mulți lideri puternici. De aici pornește totul, de la unitate și respect, de la organizare și principii, de la recunoștință și, nu în ultimul rând, de a avea puterea de a recunoaște adevărul>>.

Deşi oarecum criptat în unele fragmente, mesajul lui Teodorescu (pe care îl puteţi urmări, integral, mai jos) este primul al unui lider liberal nemţean care spune uneori, dă de înţeles în alte pasaje că în organizaţia nemţeană este o adevărată dezbatere (mai mult sau mai puţin transparentă) prin care se pune pe tapet păstrarea sau nu a rezultatelor de acum jumătate de an.

Mesajul a strâns deja zeci de likeuri, de comentarii şi de redistribuiri, multe dintre acestea de la o seamă de membri de vază ai PNL Neamţ, consilieri judeţeni sau locali. Câteva dintre acestea, mai jos:

Mihaela Elena Isciuc Bine și frumos spus!Sunt de aceiași părere! PNL Neamt o echipa puternica ,unita.
Pelepco Lucian Teo,nu pot decât sa te felicit pentru radiografia pe care ai făcut-o filialei noastre,o radiografie extrem de pragmatica,concretă și realista! Subscriu intru totul celor spuse de tine și cred cu tărie in unitatea acestui partid !
Lohan Roxana Foarte frumos!!! Aveți dreptate, trebuie sa mergem in continuare ca o echipa solida, pentru un Pnl puternic!!!
Iacob Gratian Felicitări Teo! Suntem o echipa unita și puternica și așa vom rămâne , iar dacă mai sunt unii care își doresc altceva , “acei unii “ nu vor reuși sa ne destabilizeze…

Mai jos, integral, mesajul lui Teodorescu:

Consililul Național PNL
Din anul 2003 și până astăzi am participat la toate Congresele PNL și la toate Consiliile Naționale. Pe 7 octombrie am participat la Consiliul Național PNL organizat la Poiana Brașov. Aici m-am întâlnit cu colegi și prieteni din toată țara cu care de-a lungul anilor am relaționat și am construit împreună, fie în comisiile de specialitate, unde reprezint PNL Neamț în Comisia de Muncă din anul 2007, la nivel Național, fie prin acțiunile intreprinse de PNL. Lucrările Consiliului au fost, ca de obicei, constructive, votând lucruri administrative și viitoare acțiuni ale partidului. Ordinea de zi era aproape epuizată, când președintele Ludovic Orban face un anunț care-l așteptam. Un apel la unitate, Cristian Bușoi vicepreședinte al PNL. Dacă au mai existat îndoieli privind unitatea din PNL, acum sunt simple amintiri. Am analizat fiecare luare de cuvând de la Consiliul Național. Există un barometru ce vorbește clar despre fiecare discurs, este acela al aplauzelor celor din sală. După discursul lui, barometrul a arătat că Bușoi este parte din echipa de conducere la nivel central și că actualul PNL, în actuala componență, este o echipă sudată, fără ”tabere” și care are puterea de a construi. Da, avem de construit tot ceea ce astăzi guvernarea PSD distruge, economie, învățământ, sănătate, dar mai rău, distruge democrația cu toate valorile ei.

În 20 ani de PNL, din care ultimii 17 activi, am trecut prin momente și momente. Astăzi, pentru stăruința cu care am reușit să uit multe lucruri ce nu mi-au plăcut, consider că PNL Neamț se află într-un moment de echilibru și consens în toate acțiunile. Sunt în acest partid deoarece mă identific cu doctrina acestuia și voi face tot ce-mi stă în puteri să-l susțin cu toată forța. Cei ce conduc acest partid, fie la nivel național, fie la nivel județean sau local, au datoria să ne reprezinte și să ducă PNL-ul acolo unde istoria a dovedit că trebuie să fie, acolo unde se iau decizii pentru oameni. Vocea membrilor se face auzită prin aceștia, de aceea consider că avem datoria de a-i susține pe cei dintre noi pe care i-am ales să ne reprezinte. În decursul timpului, la nivel de județ, au apărut unele disensiuni din acest punct de vedere. Fiind un partid în care fiecare dintre noi avem o voce, este normal și democratic să se întâmple și astfel de lucruri. În aceste momente poți fi pus în situația de alege, pe unul, sau pe altul. Dar, atunci când au fost situații de acest fel, nu am fost de partea nici unuia dintre aceștia, am fost și voi fi în continuare de partea PNL, pe 2 aprilie 2017 PNL a ales. Eu am ales PNL. Dacă cineva dorește să schimbe ceva, orice, va trebui să spună că ceea ce trebuie schimbat este greșit, că acel ceva, cineva, nu și-a respectat cuvântul, are alte interese decât cele ale partidului, sau că este un factor de instabilitate. Mai mult, va trebui să facă asta spunând direct, față în față, aceste lucruri, gânduri. Orice altă ”tehnică” de a înlătura pe cineva, sau schimba ceva, mi se pare că nu este demnă și nu rezonează cu principiile liberale.

Unii spun că trecutul nu contează și că doar viitoarele acțiuni vor putea avea sens. Nu am înțeles niciodată aceste ”gânduri”. Adică, în traducere liberă, dacă nu mai este nevoie de cineva, se poate da deoparte fără ezitare. Ei bine, greșit. Nimic nu este mai distructiv în orice tip de organizare decât o astfel de abordare. În acest spirit mă gândesc la ultimii ani din PNL Neamț, mai exact de la momentul când Mugur Cozmanciuc a fost solicitat să preia organizația PNL Neamț. Sunt aproape trei ani încheiați de la acel moment. Astăzi văd o altfel de organizație, una mai puternică și mai închegată față de acum trei ani, o organizație cu un viitor și mai ales cu obiective clare. Nu este meritul doar a unui singur om, dar suntem pe drumul bun și asta contează. Am mai trecut prin perioade de ”confiscări” ale meritelor unora dintre membrii partidului, de fiecare dată …. greșit. Trebuie să mergem ca o echipă solidă pentru un PNL puternic, nu cu jocuri de culise. La fel am mai văzut și trădări și am înțeles un alt adevăr universal valabil, cine trădează o dată, o va face negreșit și a doua oară.

Cineva spunea că în politică și în războaie nu există reguli ci doar axiome. Vreau să-l contrazic și să-i spun că fără reguli clare și asumări de răspundere nu se poate construi nimic. Mă uit la PNL Neamț și văd că în ultimii trei ani a fost, este și va fi, o organizație puternică cu un președinte ales și care poate da unul sau mai mulți lideri naționali. Nu pot afirma că lider este doar președintele. Dar pot afirma că Președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc este liderul care a generat în jurul lui și alți lideri. Acum rămâne de văzut dacă există înțelepciunea de a construi împreună, eu zic că PNL Neamț are resursa de a arăta că este o echipă. Doar într-o echipă unită pot crește mai mulți lideri puternici. De aici pornește totul, de la unitate și respect, de la organizare și principii, de la recunoștință și, nu în ultimul rând, de a avea puterea de a recunoaște adevărul.

Închei printr-un citat din Vince Lombardi ”Construiește în echipa ta un sentiment de identitate, de dependență reciprocă și de putere care să rezulte din unitate.”

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Veteran liberal despre disensiunile din PNL Neamţ: „Pe 2 aprilie 2017, PNL a ales! Orice altă tehnică de a schimba ceva nu este demnă!”

  1. Daca PNL a ajuns pe mana celor care comenteaza mai sus, se vor complace in aceeasi mocirla de combinatii si blaturi ca si pana acum.Chiar nu se vede ca membrii de rand muncesc pentru cativa smecheri care sunt, de altfel, parteneri de golanii cu PSD?!

Lasă un răspuns