Vestea susține alegerea primarilor în 2 tururi! plumbul zilei

Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin este un concept susținut de Vestea ca publicație. Dincolo de opțiunile diferite ale formațiunilor și oamenilor politici (cărora, din punct de vedere editorial, le asigurăm spațiu pentru dezbatere și promovarea propriilor păreri, 1 tur versus 2 tururi), Vestea și-a asumat tranșant, de ani de zile, ideea că alegerile locale în 2 tururi de scrutin sunt mai apropiate de esența democrației și reprezintă un scut în fața dictatului și puterii absolute a baronilor locali.

„Două tururi oferă spaţiu de manevră pentru negocieri subterane şi imorale”, susţinea acum o zi un lider de opinie. Aşa o fi dar, până la urmă, politica e definită şi ca fiind „arta negocierii” iar opinia de mai sus era emisă de un personaj ajuns într-o importantă funcţie publică tot prin negocieri şi compromis politic. Funcţia lui obţinută astfel nu e imorală.

Dar ce oferă alegerile în doar un tur? Oportunitatea uriaşă pentru primarii în funcţie să-şi păstreze controlul asupra localităţilor şi bugetelor (că aceasta e miza, în general) prin fidelizarea unei nişe de electorat captiv. Într-o comună cu câteva mii de locuitori (să zicem una medie cu 5000), din care au drept de vot 4000, dintre care se prezintă la vot doar jumătate (adică vreo 2000), primarul îşi păstra funcţia şi cu vreo 500 de voturi. Adică, pe o opţiune electorală fragmentată, cu 25 la sută din sufragiile exprimate îşi păstra isprăvnicia încă un mandat, dacă al doilea clasat obţinea fie şi cu un vot mai puţin decât el.

Da, în majoritatea cazurilor, cel care cîştigă turul 1 câştigă şi turul 2. În majoritatea cazurilor, nu în toate. Dar vor fi şi destule cazuri în care, în turul 2, baronul local va avea împotriva lui o coaliţie a tuturor votanţilor candidaţilor ieşiţi din cursă care vor merge pe mâna chalengerului. Sau poate nu toţi dar mare parte din ei, destui însă cât să aducă în fruntea obştii un primar nou.

Un primar în funcţie îşi fidelizează fără prea mare greutate un sfert din electorat. Are alături de el familia şi familia extinsă, se mai adună fini, cumetri etc, are grijă să-i fie datori salariaţii Primăriei (nu contează dacă sunt sau nu competenţi, primarul le-a dat calificative anuale bune, salarii la maximum, cursuri de perfectionare vara la mare, iarna la munte…). Mesajul insinuant că ajutoarele sociale sau cele de încălzire stau tot în pixul primarului sau diversele tipuri de şantaj („Ţi-ai făcut bucătărie de vară fără autorizaţie. Nu te amendez dar poate nu mă votaţi tu şi toată familia ta…) sunt, de asemenea, izvor pentru un vot minim dar suficient.

Mai mult, în precampania şi campania pentru locale, unii primari calcau şi pe cadavre. Sabotau şi şicanau pe faţă pe ceilalţi candidaţi şi partide, conform principiului „după mine, potopul”. Adică să scoată un sfert sau o treime de voturi şi, aleşi din turul 1, mai puţin conta ideea de fair-play în competiţia electorală. Ei, acum, între turul 1 şi turul 2 vor fi negocieri, rugăminţi de la cei doi finalişti spre celelalte forţe politice.

Când tu, primar în funcţie, ai fost nesimţit şi ai hărţuit pe ceilalţi, ai refuzat să oferi în Căminul Cultural şi pentru o acţiune electorală „a celorlalţi”, şi ai comis sau ai comandat fel de fel de şicane sau răzbunări, vei avea o problemă când baţi în porţile celor de pe locurile 3 sau 4 sau 5 să le ceri ajutorul. Ba rişti şi să fii scuipat şi fugărit, ca răsplată pentru comportamentul tău de ciocoi…
Când tu primar în funcţie ai cumpărat lucrări sau prestări servicii un mandat întreg numai de la „băieţi deştepţi” care veneau, tăiau factura, luau banii, dădeau parandărătul şi plecau şi te-a durut în cot de micii investitori locali la care ai fi găsit aceleaşi produse la acelaşi preţ (ba poate mai mic), să nu rămâi mirat că toţi aceştia (rudele lor, angajaţii lor) nu numai că nu te votează ci vor face şi cheta pentru a prijini pe oricine altcineva care să-ţi ia locul.
Pentru că ai fost atât de nemernic în timp ce te plângeai că nu merge economia locală în timp ce tu erai principalul agresor la adresa amărâţilor alora de „patroni de pe uliţă”.

Deci Vestea susţine clar ideea de alegeri locale în 2 tururi. Poate unii dintre politicienii locali îşi mai amintesc cum, în urmă cu 4 ani, înainte de alegerile locale, una dintre întrebările adresate obsesiv de subsemnatul era: „Mai ştiţi vreun stat civilizat, democratic, european, unde alegerea primarilor e doar într-un singur tur”. Unii răspundeau răspicat că nu, alţii bolmojeau că se vor interesa, alţii invocau alegeri într-un tur dar… regionale…

Ce uită politicienii care din interese strict politice au susţinut alegerile doar dintr-un tur şi le spun asta fără patimă ci doar cu logica celui care chiar stă de vorbă cu oamenii frecvent, nu doar în campanii electorale: pentru Gheorghe de la Zăneşti sau pentru Ion de la Poiana Teiului, primarul este mai important decât preşedintele ţării. Primarul trebuie să rezolve şi cu toaleta din fundul curţii pentru nepoţi, primarul trebuie să asfalteze şi uliţa pe care vine fiul în vizită cu maşina cea nouă, primarul tre să tragă apă ca să aibă la robinet lichidul respectiv badea Gheorghe şi cu tuşa Mărioara.

Iar în condiţiile în care politicienii stau mereu cu descentralizarea în gură, aşa, doar ca lozincă, de ce nu au cerut alegeri într-un singur tur şi pentru Preşedintele Ţării? Aaa, acolo e miza lor, nu mai este interesul direct al lui Gheorghe…

Iar ipocrizia cu cheltuielile mai mari pentru 2 tururi nu mai prinde nici măcar la votanţii semianalfabeţi. Dincolo de faptul că, totuşi, „democraţia costă”, cât de sinceră poate fi grija pentru banul public când vine din partea celor care au votat cu două mâini propriile pensii speciale?

Vor aduce lapte şi miere pe uliţă alegerile în 2 tururi? Nu, categoric nu! Dar vor aduce, în primul rând, un plus de respect pentru alegător şi pentru adversarul politic. Şi, totuşi, în timp, vor aduce şi un strop de bunăstare. Un pic de grijă în plus (sau respect) faţă de micul investitor local, faţă de accesarea proiectelor prin care sunt finanţate lucrări care să mulţumească tot mai mulţi alegători.

Apropos, cum să nu fii primar nesimţit şi să nu candidezi şi a doua şi a cincea oară, deşi ai şcoli în comună cu toaleta în fundul curţii, când ştii că electoratul captiv „te scoate iar primar”, într-un tur? O să vedeţi că, în varianta cu 2 tururi, aceste toalete din curţile şcolilor o să dispară mult mai repede. Pentru că da, în varianta cu „finala în 2”, chiar orice vot contează…

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

One thought on “Vestea susține alegerea primarilor în 2 tururi! plumbul zilei

  1. Din pacate, la Piatra Neamt nu mai are nicio importanta daca vor fi alageri intr-un tur sau doua.Toate partidele vor propune candidati fie din gasca lui Pinalti, fie din zona camatarilor.

Lasă un răspuns