Vestea.net nu va mai accepta niciun leu publicitate de la Primăriile din comunele cu „bude în fundul curții” la școli!

Vestea.net anunță public că, din acest moment, nu va mai accepta încheierea niciunui contract (sau înțelegeri) de publicitate cu primăriile din Neamț de la comunele unde încă există fenomenul „toalete în fundul curții”.

Nu suntem campioni la astfel de contracte – și nu este asta o problemă -, nici nu ne plângem, dar considerăm că în condițiile în care este evident că primarii (care controlează și mașinile de vot din CL-uri) nu pot rezolva toate problemele simultan, totuși a fi liderul administrației locale dintr-un UAT, în 2019 și să nu faci nimic pentru a rezolva PRIORITAR astfel de situații este jenant.

Dacă va fi vorba de anunțuri de interes public major (de la angajări la altele similare), le vom publica GRATUIT. Dar în niciun caz nu vom mai perfecta și onora propuneri de promovare a unor evenimente din aceste localități. Da, o administrație publică (Primărie plus CL) trebuie să se ocupe de investiții, de dezvoltare dar și de partea de suflet, inclusiv de Zile de comune sau alte manifestări similare.

Dar să cheltui sute de milioane de lei vechi (record, un miliard de lei vechi în comuna Zănești) pe astfel de activități în timp ce copiii de grădiniță sau de la clasele mici merg la toaletă prin ploaie, ger, ninsoare, viscol sau vara au parte de mirosuri pestilențiale și roiuri de muște este… incalificabil.

Un calcul simplu relevă că realizarea unei construcții simple, lipite de actuala școală, cu câteva cabine de toaletă și pentru fete și pentru băieți și pentru personalul didactic costă între 50.000-100.000 lei. Asta dacă nu se face lucrarea cu vreun cumătru și nu se fură cu 3 mâini.
Unde nu este apă curentă și canalizare, aceste lipsuri pot fi rezolvate cu un hidrofor și o fosă septică, dotări care, iarăși, nu reprezintă un capăt de țară.

Să fii primar (mai ales în celor cu mai multe mandate) și să cauți scuze penibile că nu ai rezolvat aceste probleme la școli și să fii în continuare votat e… de noaptea minții. Să fii director de școală și să nu faci lunar un referat către Primărie (propietarul clădirilor școlii) prin care să ceri toaletă rezonabilă pentru 2019 este de înțeles când știi, din afară, ba că există o concordie politico-administrativă între primari și directori sau că unii directori se tem să nu se ducă primarul la Inspectorat să le ceară schimbarea din funcție. Deci este de înțeles lipsa de atitudine a directorilor dacă acceptăm că e normal să-i doară în cot de condițiile asigurate elevilor, de condițiile de muncă asigurate cadrelor didactice.

Vestea va reveni în curând cu „Lista Rușinii”, cu primarii care păstoresc (zic ei) comunități în care școlile încă nu au toalete rezonabile. Și o vom republica, lunar, poate chiar mai des. De asemenea, în precampania și campania de la alegerile locale, Vestea.net va publica foarte aplicat articole pe acest subiect și îi va invita pe alegători să se gândească de două ori înainte de a mai vota astfel de primari incompetenți și iresponsabili.

Trebuie să avem copii morți prin comune ca acești primari să înțeleagă că odată ce au fost votați sunt OBLIGAȚI să rezolve, prioritar, astfel de probleme?

Cititi si va cruciti – O moarte oarecare …

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

Lasă un răspuns