VERDICT Șercan: Geoană, PLAGIATOR ORDINAR!

„EXCLUSIV. Mircea Geoană a plagiat din doi președinți americani: Bill Clinton și George W. Bush” – acesta este titlul investigației publicată azi de Emilia Șercan, în pressone.ro, care probează faptul că actualul secretar adjunct NATO (fost președinte PSD, potențial candidat la Președinție) este, de fapt și de drept, un pragiator ordinar.

După 12 ani de studii doctorale (în loc de 4, cum prevede legea), Geoană susține p teză de doctorat în care subiectul (integrarea României în structurile euro-atlantice) se regăsește în doar 1,4% din cuprinsul lucrării. Restul tezei reprezintă o compilație de informații (multe plagiate) din alte lucrări, cu referire majoră la evoluția economiei americane.

Plagiatul a fost realizat prin traducere fără indicarea sursei (o variantă parșivă, menită a păcăli softurile basic anti-plagiat).

„Traducerea din sursa originală este atât de fidelă în teza lui Mircea Geoană încât, în unele situații, au fost traduse inclusiv indicațiile făcute de autorii originali la o serie de tabele sau grafice care nu se regăsesc însă în teza doctorală a acestuia.
Un astfel de exemplu se află la pagina 52.
Aici apare următoarea frază: „Inflația a început să scadă, dar apoi a început să crească brusc (tabelul 1.1)”.
În original, în Economic Report of the President transmitted to the Congress, February 1999, aceasta apare la pagina 22 astfel: „Inflation had been edging up as the unemployment rate came down, but it then began to rise sharply (Chart 1-1)”.
Fraza este tradusă cuvânt cu cuvânt, inclusiv referința la tabelul 1-1, pusă între paranteze, fără ca acest tabel să existe în paginile anterioare sau ulterioare, ceea ce arată și mai clar faptul că provine dintr-o porțiune plagiată prin traducere”, precizează Emilia Șercan.

Altfel spus, autorul copiază un text care face referire la o anexă (tabel) și nu are nici măcar grija de a însera tabelul sau de a șterge referința respectivă.

<<Într-o amplă discuție cu PressOne, Mircea Geoană a negat nu foarte convingător că ar fi plagiat în teza sa: “Nu știu, eu vă spun că ceea ce am făcut eu cu teza mea de doctorat a fost făcut absolut onest și nu mă simt cu absolut nimic în afară a regulilor din vremea respectivă. Acum…dacă s-au schimbat regulile între timp, e altceva”>>, punctează același articol.

Întregul articol și dovezile irefutabile, AICI.

Jurnalista mai anunță și un articol care ar urma mâine și care ar reliefa faptul că la vremea înscrierii la Doctorat, Geoană nici nu îndeplinea criteriile care să-i permită acest pas.

V.N.
SURSA FOTO: Inquam Photos