Veniți de luați Lumină! Învierea în „Neamț, colț de rai”, în imagini!

Miracolul Învierii a adunat în curțile bisericilor și mănăstirilor din Neamț zeci de mii de enoriași ortodocși. După ce în anul precedent mulți au plând la geamuri și au cântat „Hristos a înviat” în locuințe sau în curți, acum, în 2021, au putut merge, după tradiție la sfintele lăcașuri.
Vestea face un tur al Învierii și Luminii din noaptea sfântă de la Neamț („colț de rai”, cum îi spun cu tot mai mare mândrie localnicii), în imagini (primite la redacție sau postate pe rețelele de socializare.

În albumul de mai jos, imagini emoționante dintr-o parohie mică (Cotu Vameș 2) dar cu un preot și enoriași extrem de inimoși:

Aceste imagini au fost postate pe net de către Preotul Mario-Doro Ciucanu, ca și cele 3 care urmează:

Confirmându-și statutul de trubadul al Neamțului și al răzeșilor din zona Tupilați, neobositul bibliotecar și coordonator de ansamblu popular Ronică Leonte a imortalizat imagini care se adaugă în lada de zestre a mărturiilor peste timp.
Mai întâi, un set de la Parohia Adormirea Maicii Domnului din Tuplați: <<Invierea Domnului la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Tupilati. Atmosferă de bucurie duhovnicească, în noaptea de Înviere a Domnului, la biserica de la Tupilati. Sute de credincioși, din sat, dar și din oraș, au venit să participe la slujbă și să ia Lumina Sfântă. Slujba de Înviere a fost oficiată de preotul Neculai Anisia .
În lumina lumânărilor, fiecare s-a rugat in taină pentru izbăvirea de necazuri și pentru cei dragi>>…

… dar și un alt set, din cimitirul satului Valea Albă: <<S-a umplut de lumină şi cimitirul de la Valea Albă din Tupilați, existând obiceiul că, imediat ce credincioşii au primit lumină, să meargă să le ducă vestea Învierii şi lumina sfântă şi celor plecaţi>>.

Câteva imagini superbe (mai jos), de la Dobreni, de la Biserica Adormirea Maicii Domnului, trimise de Ana Maria Ailincăi. Lumină și copaci înfloriți:

Noaptea de Înviere înseamnă, și la Neamț, și sfințirea bucatelor speciale pregătite de gospodine. Câteva imagini surprinse la Schitul Vovidenia au fost postate pe internet de comisarul Vitalie Josanu (polițist Patrimoniu – IPJ Neamț) cu mesajul: <<Sfintirea pascutei si a bucatelor la Schitul Vovidenia Neamt. Multumiri parintelui Mihail, Schitul Vovidenia Neamț,  pentru reinnoirea traditiei. Hristos a inviat!>>.

Mai jos, un băiețel, Tudor Zian, în noaptea de Înviere, la Biserica Sfântul Gheorghe din Piatra Neamț (lângă Școala 3). Fotografia este realizată de mama acestuia, Laura Stavarache.

Imaginile postate de deputata Oana Bulai de la slujba de la Arhieepiscopia din Roman o tranformă pe aceasta – volens-nolens – în corespondent Vestea de la fața locului: „Lumina de la Sfânta Slujbă a Învierii ne aduce mai aproape de ceea ce contează cu adevărat: de familie, de amintirile cu cei dragi trecuți la Domnul, de tradiții, de gânduri bune și de Dumnezeu. Am fost în această Noapte Sfântă la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, o biserică dragă sufletului meu și, din nou, am înțeles că Învierea lui Hristos înseamnă speranță și mai ales… biruința Binelui. Hristos a Înviat, dragii mei!”

Avem o imagine și din comuna Mărgineni, adusă spre public prin postarea făcută de Carmen Nastasă, directoarea de la Carmen Saeculare: <„Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!”, a spus Domnul nostru Iisus Hristos!
La Paști, bucuria Învierii biruie în cele patru zări și umple cu lumină lumea și sufletele noastre întristate în ultimul timp de pandemia care a cuprins întreaga omenire.
Să îi mulțumim Domnului că ne dă prilejul de a fi împreună cu cei dragi și de a ne bucura de aceste zile de mare sărbătoare!
Hristos a Înviat!
Sărbători binecuvântate, cu inimă bună și speranță în suflete!>


La final, câteva imagini realizate de corespondentul Vestea la Biserica de la Cimitirul Eternitatea din Piatra Neamț (plus câteva cu lumini aprinse la morminte):

Vestea

Lasă un răspuns