Venerabila profesoară Elena Sumanariu, în Geografia Raiului…

A trecut marți în lumea drepților o profesoară pensionară din Piatra Neamț, Elena Sumanariu, rămasă ca o icoană în amintirea a generații de elevi dar și a cancelariilor școlare.
Este vorba despre Elena Sumanariu, profesoară de geografie, un om cald care a insuflat dragostea pentru această materie elevilor de școală generală din Zănești și Piatra Neamț dar și celor de liceu (de la fostul Liceu de Chimie).
Dacă ar fi existat un sinonim feminin pentru Domnul Trandafir, acesta ar fi fost „Doamna Lili Sumanariu”, cum îi spunea toată lumea.
În anii ’80 era profesoară la Zănești și coordonator la Pionieri, poziție din care a promovat și sprijinit logistic, făcând uneori minuni pentru acele vremuri, copiii talentați din zonă. O parte din succesul celebrei trupe de „Căiuți de la Zănești” și se datorează și ei care avea grijă să fie managerul și responsabilul logistic când era vorba de deplasări, participări la concursuri județene, zonale, naționale. Elevii din Zănești – că participau la Olimpiade sau la concursuri gen „Sanitarii Pricepuți” etc – erau „copiii ei”.
Deși era soție de procuror și-a făcut cu sârguință norma de predare în rural, fără a cere favoritisme. Târziu, în partea a doua a carierei a venit pe post la Școala 3 din Piatra Neamț și la Liceul de Chimie.
Elegantă, blândă dar cu prestanță la catedră, ora ei era una plăcută de elevi.
A slujit Învățământul nemțean cum puțini au făcut-o și a fost și un bun coleg de cancelarie inclusiv pentru foștii ei colegi care, la rândul lor, au ajuns profesori.
În ultimii ani a trăit tot mai retrasă, ducând cu demnitate o luptă nedreaptă cu o boală necruțătoare.
Ieri, ceasul s-a oprit pentru „Doamna Lili” dar, cu siguranță, are un loc rezervat pentru ea acolo, în Geografia Raiului.

un fost elev,
Daniel Vinca

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns