Vasile Muraru: Taică-miu era secretar de partid şi mergeam la mănăstire cu căruţele cu produse…

muraru

Actorul născut în Neamţ, Vasile Muraru demontează mitul conform căruia, pe vremea comunismului, chiar nu puteau merge oamenii la biserică. Într-un interviu publicat de Ev. Zilei, artistul care a văzut lumina zilei în fosta comună Doina (actualmente Girov), spune că legătură om-Dumnezeu depindea, chiar şi în vremurile în care ateismul era politică de stat, de fiecare cuget în parte.

“Nu ţinea cont lumea de ce spuneau comuniştii. Taică-miu era secretar de partid şi mergeam cu căruţele la mănăstire cu produse. Boteza, cununa, la biserică avea plătit om care să tragă clopotele când venea furtună, că uneori se rupeau norii. Şi era în plin comunism. Cine era om aşa rămânea. Bineînţeles că au fost şi nemernici care au făcut lucruri ce depăşesc puterea noastră de înţelegere, care şi-au bătut joc de oamenii harnici, de obiceiuri, de intelectuali, de cultura română. Dar erau şi oameni serioşi care au răzbătut şi au făcut ceva şi pe vremea aia”, spune actualul director al Teatrului Constantin Tănase.

Vasile Muraru nu este un nostalgic al comunismului. Ba, dimpotrivă, diseacă atent greşelile enorme ale fostului sistem: “Desţelenirea ţăranilor din sate a fost una dintre greşelile comunismului. Ţăranul s-a trezit într-un ocean de lume astfel şi ce şi-a spus, că poate face orice, poate să se comporte oricum, că nu mai râde nimeni de el. Se poate îmbăta, poate face orice. Uite aşa te ia valul!”.

Interviul complet – aici!

vestea.net

One thought on “Vasile Muraru: Taică-miu era secretar de partid şi mergeam la mănăstire cu căruţele cu produse…

  1. O gramada de greseli si tampenii ati redactat acolo comuna dochia ??? satul in care s-a nascut si a copilarit era doina comuna girov !!

Lasă un răspuns