Vasile Balcan, judecat pentru o nouă fraudă cu bani europeni! Recunoaște fapta și e de acord cu 2 ani de închisoare cu suspendare…

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:

BALCAN VASILE, la data faptei administrator al SC Marsat SA,
SC MARSAT SA,
pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– participaţie improprie sub forma determinării la folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. 

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – februarie 2011, în contextul a două proiecte finanțate din fonduri europene ce vizau achiziționarea de mașini și utilaje agricole, inculpatul Balcan Vasile, în calitate de administrator al SC Marsat SA, a obținut o finanțare nerambursabilă în sumă de 1.716.192 lei prin crearea unor condiții artificiale (cu depășirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar) și prin utilizarea unor documente inexacte.

Concret, în condițiile în care SC Marsat SA nu îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor, inculpatul Balcan Vasile a hotărât crearea a două noi societăți comerciale și i-a determinat pe administratorii acestora să depună, fără vinovăție, câte un proiect aparent în numele fiecărei societăți.

În cererile de finanțare și memoriile justificative s-a menționat în mod inexact că beneficiarii fondurilor FEADR sunt cele două societăți susmenționate, în condițiile în care beneficiarul real era SC Marsat SA, entitate care a asigurat în fapt infrastructura și finanțarea proiectelor și în folosul căreia au fost achiziționate utilajele respective din cadrul proiectelor.

În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă cu suma de 1.716.192 lei la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării fiecărei tranșe de plată și până la data plății efective.

În vederea recuperării prejudiciului, inculpatul Balcan Vasile a deschis un cont la o bancă în care a depus suma de 1.722.312,40 lei, asupra căreia procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului.

În prezența avocaților, inculpații Balcan Vasile și SC Marsat SA au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani şi 10 luni, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii,

– pedeapsa de 51.000 lei amendă penală și pedeapsa complementară a afișarea hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Balcan Vasile va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 de zile, la Primăria municipiului Roman, județul Neamț sau la Primăria comuna Horia, județul Neamț.

Dosarul de urmărire penală privind pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise Tribunalului Neamț.

Menționăm că, anterior,  inculpații Balcan Vasile și SC Marsat SA au mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare, cauză în care s-a pronunțat o hotărâre de condamnare definitivă (o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani – decizia penală nr. 378/2018 din 20.03.2018, Curtea de Apel Bacău).

DNA
(într-o sinteză cu cazuri trimise în judecată în luna mai)
sursa foto – agrinet.ro

 

One thought on “Vasile Balcan, judecat pentru o nouă fraudă cu bani europeni! Recunoaște fapta și e de acord cu 2 ani de închisoare cu suspendare…

  1. La prima condamnare a donat primariei roman niste materiale. Stie tot orasul cum se fac orele in folosul comunitatii la Roman. Daca dai 100 de euro stai linistit acasa. Acum cred ca va dona 100 de kg de porumb pentru ratele din parc.

Lasă un răspuns