Varianta Târgului de Crăciun fără discriminarea nevaccinaților, ignorată de autorități

Există o variantă legală prin care organizatorii Târgului de Crăciun la Neamț (în primul rând Consiliul Județean Neamț și Primăria Piatra Neamț) ar putea evita rușinea și nedreptatea de a cheltui atâția bani publici (435.000 lei), care provin din taxe și impozite plătite și de vaccinați și de nevaccinați, și de a permite – segregaționist și discriminatoriu – doar accesul celor vaccinați.

Soluția ar fi renunțarea la scenă (adică la spectacole și la discursuri politicianiste) și ajustarea organizării Târgului doar pe valența unui loc decorat special în care sunt căsuțe închiriate comercianților. Aceste căsuțe/chioșcuri ar funcționa pe sistemul „to go” (deci fără terase), cum funcționează și tarabele din afara Pieței centrale, caz în care dispare obligativității triajului epidemiologic pe baza Certificatului Verde (vaccinați sau ieșiți din boală în ultimele 6 luni).
Și, dacă prin această piațetă de Târg de Crăciun ar trece, din când în când o ceată de colindători care ar cânta un colind, nu ar fi nicio încălcare a legii.

Dar asta ar însemna renunțarea la scenă și la ideea de spectacol organizat profesionist (situație care impune obligativitatea Certificatului Verde chiar și outdoor.

De ce nu a luat în calcul administrația Arsene varianta expusă mai sus? Am putea spune că nu știm de ce, dar istoria evoluției (involuției) acestui Târg de la o ediție la alta relevă niște detalii:
– Cum ar mai putea fi invitați la Târg, pe bani buni, artiști agreați de o anumită tabără politică sau de către unii politicieni? Pentru că da, nu doar că artiștii au propriile preferințe politice dar un unii dintre ei le și exprimă public, mai mult sau mai puțin voalat. Exemplele de la Centru sunt relevante: Chirilă cu Dreapta, Bitman cu Stânga. Dincolod e preferințe politice sunt și relații personale, Și astfel, politicianul X îl plătește foarte bine pe artistul Y la un eveniment decontat din bani publici (are balta pește!) și apoi, la un eveniment privat sau de campanie electorală, artistul Y întoarce serviciul prestând gratis sau pe bani foarte puțini.
– Cum și-ar mai trage adevărate episoade pentru imaginea proprie unii politicieni dacă nu ar fi scena? Ar fi văduvit poporul votant de imaginea cu politicianul care urcă pe scenă în timp ce numele îi este strigat de prezentator pe un ton crescendo, ca la o gală de box profesionist, plus invocarea numelui („la inițiativa domnului X”) la deschidere dar și apoi, de către prezentator sau chiar de artiștii bine plătiți.
Pentru că da, Târgul de Crăciun la Neamț s-a anunțat inițial ca un eveniment cu valențe de promovare turistică dar a devenit în timp „Târgul lui Arsene”. Au fost seri în care numele șefului CJ Neamț și PSD Neamț a fost invocat, la edițiile anterioare, și de 20-30 de ori! Practic, un târg de Crăciun care oriunde în lumea asta este realizat pe principii publicitar-comerciale, la Neamț a devenit „Cântarea Politicianului”.

Revenind. Cei 435.000 lei pe care îi cheltuie generos administrația județeană și cea locală provin din bani publici. Din taxe și impozite. Plătite și de vaccinați și de nevaccinați. Oricum subiectul vaccinării este extrem de polarizant, a împărțit deja societatea și comunitatea în 2 tabere, constant stârnite de jihadiștii din ambele părți. A transforma Târgul de Crăciun finanțat din bani publici în încă un subiect care îi discriminează pe nevaccinați nu este nici moral, nici etic, nici măcar corect politic.

Varianta de Târg de Crăciun fără scenă prezentată mai sus nu e vreo mare descoperire. Este utilizată, de ani de zile, în multe orașe din lume sau din România. De ani de zile (chiar și înainte de Pandemie) așa se întâmplă la Iași, în pietonalul din fața Mitropoliei (unde oricum acele căsuțe sunt lăsate să funcționeze tot anul, tocmai pentru a crea vad mereu). La Iași, în toată luna decembrie nu sunt spectacole și cântări pe scenă. Au fost excepții dar au vizat doar organizarea unui mini-concert în noaptea de Revelion (înainte de Pandemie). În rest, în toate celelalte zile și seri, Târgul de Crăciun de la Iași era ceea ce este și în alte locuri din lume: un loc unde membrii comunității și turiștii se pot întâlni și socializa, să pună la cale fapte bune specifice sărbătorilor de iarnă etc.
Acum 2-3 ani, ieșenii au adus un update manifestării: nu, nu o scenă permanentă pentru care să cheltuiască bani în favoarea impresarilor din showbiz, ci un carusel uriaș, după modelul Roții Mari din Anglia, cunoscută ca London Eye. Iar noua atracție nu a generat costuri suplimentare de la bugete publice ci, practic, proprietarii ei taxau pe amatorii petrecerii a câtorva minute în carusel. Smart, nu?

Din păcate, ambele administrații implicate (și cea condusă de Arsene și cea condusă de Carabelea) par angrenate nu în a găsi soluții rezonabile (atractivitate, nesegregare etc) ci într-un fel de concurs halucinant în a cheltui bani publici pentru imaginea unora, indiferent de costurile financiare sau etice.

V.N.

Lasă un răspuns