VANGHELISME – Primar către consilier: „N-O MAI FACE PE CÂINELE-N DURLIGI!” – video

În plină şedinţă de Consiliu Local, un primar i se adresează unui consilier local (trecut recent la partidul edilului) cu expresia: “Acum nu mai fă pe câinele-n durligi!”. O expresie de o duritate şi o umilinţă maximă, ca de la stăpân la subordonat, pe o relaţie specifică mai curând feudalismului timpuriu…

Protagoniştii acestei scene incredibile pentru o şedinţă (solemnă!) de CL sunt primarul Ionel Filip din comuna Zăneşti (judeţul Neamţ) şi consilierul local Petru Dumitru.

Iritarea primarului a ţâşnit după ce, la proiectul său vizând aprobarea unei strategii de dezvoltare locală, consilierul a făcut – cu maximă politeţe! – câteva observaţii referitoare la unele greşeli din cuprinsul documentului şi la posibile “redesenări” ale unor proiecte din respective strategie.

Dincolo de tonul arogant al primarului şi de încercarea consilierului de a-i explica faptul că e vorba de simple observaţii, se mai impun câteva menţiuni
1.Pe tot parcursul schimbului de replici, consilierul foloseşte apelative sau formulări precum “domnule primar” şi “dumneavoastră”. Primarul ripostează cu observaţiile de fond cu un ton miştocăresc (“Mi-ai spus că o să ieşi în evidenţă. (…) Ai ieşit în evidenţă”) şi la pertu.

2.Primarul Filip este mai tânăr cu peste 15 ani decât consilierul căruia i se adresează în acest mod!

3.Consilierul Petru Dumitru s-a înscris acum câteva luni în partidul în care este şi primarul (fără ca Filip să fie liderul organizaţiei locale PSD). Fost peste 20 de ani liderul PRM Zăneşti, Petru Dumitru a spus, când a făcut acest pas că trece de la un partid la altul dar “o fac nu pentru că îmi place partidul în care sunt ci pentru că îmi place primarul”.

4. Petru Dumitru – scurt CV: de peste 30 de ani în Învăţământ, absolvent al Liceului Pedagogic şi, ulterior, al unei facultăţi. Cunoscut ca unul dintre cei mai ambiţioşi învăţători din judeţul Neamţ, şi-a luat definitivatul şi gradele didactice la vârste foarte tinere, mult înaintea colegilor din promoţia sa. A lucrat ani de zile la Şcoala din Traian apoi la Şcoala 1 Zăneşti, la ambele unităţi remarcându-se în afară de dedicaţia deosebită pentru profesie şi pentru elevi şi printr-o implicare exemplară în capacitarea şcolarilor spre activităţi extraşcolare, mai ales de conservare a tradiţiilor populare. Formaţia “Căiuţii” din Zăneşti (căreia îi este instructor de zeci de ani de zile) era chemată la parada sărbătorilor de iarnă din faţa Comitetului Central al PCR în timpul orânduirii trecute şi, de-a rândul anilor, a luat zeci de premii judeţene sau naţionale.
În perioada cât a fost membru PRM a fost, pentru o perioadă de timp şi consilier Judeţean.

5.Ionel Filip – scurt CV – după absolvirea Şcolii generale din Zăneşti a urmat o Şcoală Profesională. Apoi, mai târziu, un liceu seral.
A intrat în politică în 2004, când PD rămăsese fără lider în comună, la rugămintea unui lider judeţean care trebuia să cârpească o organizaţie “cât de cât”. A candidat atunci la Primărie dar nu a ajuns nici consilier local întrucât pe lista de consilieri s-a trecut… al doilea. În 2008 ajunge consilier pe lista PDL şi viceprimar.
Până la acest moment avea deja ani buni de când se ocupa cu diverse afaceri, evident supercinstite.
Urmând vocaţia autodepăşirii, în mandatul de primar se înscrie şi la o facultate şi, deşi încă nu absolvise, într-o pagină de reclamă plătită la un ziar era deja numit “inginer”.
În 2012 schimbă partidul, candidează din partea PSD şi iese primar cu vreo 40% din voturi. De-a lungul timpului s-a declarat, în mod frecvent, un fan al “modelelor” Radu Mazăre şi Marian Vanghelie.

“ÎN DURLIGI”

Ce înseamnă “în durligi”? DEX-ul zice cam aşa:

DURLÍGI s. m. pl. (Reg.) Papuci de casă (din lână sau postav); târlici. – Cf. târlici.
DURLÍGI f. pl. reg.: În sau cu ~ cu picioarele goale; desculț. /cf. turc. terlic
DURLÍGI s. f. pl. (Mold.; glumeț, în loc. adj. și adv.) În (sau cu) durligi (goale) = cu picioarele goale, desculț. Copiii în durligi goale umblau… țipau, plîngeau. CAMILAR, N, II 404. Băieței în durligi se hîrjoneau cu cîinii în colbul hudițelor. SADOVEANU, O. I 34. Numai pe-alocuri o fetiță mai răsărită se năcăjea pe cărărușile alburii, ca o cloșcă, cu un cîrd de frățiori numai în durligi, nemulțămiți și plîngînd cu pumnii în ochi.id. ib. III 193. (sursa dexonline.ro) 

Folosit în diverse expresii, cuvântul “durligi” completează, în general, caracterizări defavorabile care vizează persoane aflate într-o poziţie inferioară (socială, materială, culturală etc).
Alăturarea unui animal de sintagma “în durligi” (“câine în durligi”, “oaie în durligi” etc) este o utilizare specifică mai ales crescătorilor de animale din zona de sud a judeţului Neamţ, putând fi întâlnită mai ales în târgurile de animale (cum ar fi Oborul de la Roznov).

V.N.

 

 

Lasă un răspuns