Val de rasism după crima de la Roman: “SĂ MOARĂ TOŢI ŢIGANII!”

 

Situaţia explozivă din punct de vedere a ordinii publice, după crima de acum câteva seri de la Roman, nu vizează doar tensiunea dintre taberele de rromi implicate ci şi o creştere a antipatiei românilor pentru etnia minoritară.

Efectiv, de câteva zile, facebookul geme de mesaje extreme prin care – plecând de la cazul punctual al bărbatului care a înjunghiat mortal un rrom şi a rănit alţi doi – se fac generalizări la adresa tuturor rromilor din Roman. De la a condamna gestul criminalului, de a cere pedeapsă foarte dură (inclusiv pedeapsa cu moartea, care nu mai e legală în România) nu a mai fost apoi decât un pas până la mesajul „Să moară toţi ţiganii!”.

Un astfel de mesaj extrem şi rasist nu e o excepţie şi nu apare din senin. E vorba de istoria modernă a Romanului în care populaţia de origine rromă a avut o pondere însemnată. Chiar şi pe vremea lui Ceuşescu, pentru a ţine sub control situaţia, în muncipiul respectiv erau trimişi ca şefi ofiţeri de Poliţie determinaţi, cu chef de muncă şi implicare, nu mânuitori de hârtii.

După Revoluţie, aşa cum era de aşteptat şi cum s-a întâmplat şi în alte oraşe similare din ţară, a crescut imediat şi liniar apoi ponderea infracţiunilor tipice acestei etnii. Agresivitatea tot mai mare a clanurilor de cerşetori este urmată imediat de creşterea numărului de tâlhării, de furturi iar această cucerire a străzii creează mai ântâi disconfort şi apoi temere populaţiei paşnice.

Numirea lui Daniel Cazacu – comisar pensionar de Poliţie, ex-şef al Serviciului de Intervenţii Speciale, cunoscut drept „mascatul” care nu a ezitat să tragă nici în criminalii evadaţi din arestul IPJ Neamţ, nici în ţiganii de la Orbic care săriseră cu topoarele – în fruntea Poliţiei Locale a dus la un uşor recul al situaţiei infracţionale din zonă. „Aoleu, ăsta-i nebun, ăsta chiar pune mâna pe pistol şi trage”, era reacţia rromilor violenţi când auzeau de Cazacu.

Între timp, Poliţia Naţională – condusă la Neamţ de comisarul doctor Paul Tablan – a rărit-o cu prezenţa în teren, în Roman fiind nopţi în care pe toate străzile oraşului cu 60.000 de oameni se aflau doar două patrule. Sau doar una… Există şi o modă la nivel de IPJ-uri care merge pe ideea că faptele de ultraj dau prost la statistici astfel că agresiunile verbale ale rromilor la adresa poliţiştilor nu au mai fost încadrate penal, fapt care nu putea decât să încurajeze astfel de apucături şi, evident, să-i descurajeze pe poliţişti în a fi fermi.

Pe acest tablou, în mentalul colectiv (şi al românilor şi al rromilor) a mai apărut şi informaţia bombă că noul primar Lucian Micu (cu aprobarea yes-man-ilor din jurul lui, şi din politică şi din presa obedientă) l-a debarcat pe Cazacu din funcţia de şef al Poliţiei Locale, urmează un concurs la care – gura lumii slobodă – şanse mari de reuşită ar avea fostul adjunct al Poliţiei Roman, un comisar pensionar cunoscut mai mult pentru organizarea de birou decât pentru coordonarea din teren, partener de concedii cu actualul primar.

Evident că tot acest tablou a încurajat pornirile celor tentaţi să încalce legea şi a mărit starea de temere a populaţiei majoritare. Mai mult, majoritatea barurilor, pub-urilor şi teraselor din Roman (cu excepţia celor care au patroni apropiaţi de Micu şi partid) au primit de la Primărie autorizaţie de funcţionare doar până la ora 22. Funcţionarii Primăriei spun că aşa prevede Legea 61 (a Ordinii Publice), fapt total neadevărat din moment ce în toată ţara sunt o grămadă de unităţi de alimentaţie publică care funcţionează până târziu în noapte, evident, în condiţiile legii.

De fapt, neoficial, această fugărire a clienţilor din baruri sau de pe terase are în spate explicaţia neoficială dar sinceră că nimeni nu-şi asumă riscul de a avea noaptea mulţi oameni pe stradă într-un oraş terorizat de interlopi şi derbedei, rromi sau români.

Pe acest fundal, apariţia mesajelor extremiste şi rariste este cât se poate de explicabilă. Oamenii se simt abandonaţi de autorităţile locale şi de cele ale statului, au acumulat frustrări, „să nu vii în casă după ce se înnoptează” a devenit nu doar un sfat educativ ci reprezentarea ideii de protecţie şi supravieţuire.

În acest clocot de nemulţumire latentă, apariţia crimei din interiorul etniei declanşează mecanisme şi mesaje de genul celor de mai sus. În funcţie de propria educaţie, de temperament, de experienţele proprii sau ale rudelor sau prietenilor, oamenii reacţionează aşa. Şi aşa! Şi nu se ştie când se poate întâmpla ca de la vorbe la fapte să fie făcut încă un pas.

În România au mai fost cazuri în care, pe acest fond de teroare, agresarea unui copil (sau adult) român de către un etnic rrom a dus la un adevărat jihad. Tinerii din comunitatea română au lăsat deoparte şi maniere şi lege şi s-au dus peste rromi să facă ceea ce era în fişa postului autorităţilor. Au fost răzbunări cu agresiuni fizice extreme (schilodiri), cu incendieri de case etc.

Care ar fi soluţia ca la Roman să nu se întâmple aşa ceva? Simplu: autorităţile (Poliţia şi Primăria) să se trezească până nu se întâmplă ceva iremediabil. O astfel de situaţie nu se gestionează cu declaraţii frumoase şi atât sau prin conferinţe de presă urmate de ştiri tip „Scânteia” publicate de jurnalişti obedienţi (cazul primarului Micu).

Iar pentru aplaudacii primarului Micu care nu înţeleg nici articolul nici legea, mai facem o menţiune: am zis mai sus “autorităţi, Primăria şi Poliţia” iar înainte de a vă îndeplini atribuţiile de postaci, vedeţi în Legea 215, la atribuţiile primarului, dacă e vorba sau nu şi de asigurarea ordinii publice.

Din informaţiile noastre, situaţia de la Roman este deja atent monitorizată de unele instituţii cu sarcini specifice „ochilor albaştri”. Numai că băieţii ăştia care fac multe şi vorbesc puţin nu vor merge la Roman să facă şi treaba lui Micu, Tablan şi a subordonaţilor lor…

D.VINCA

4 thoughts on “Val de rasism după crima de la Roman: “SĂ MOARĂ TOŢI ŢIGANII!”

  1. Malei a rupt scaunul din birou iar în teren n-a mai ieșit de ANI de zile…Pana și Bălău Dragoș (șeful Poliției Roman) ajunsese sa se planga de el desi el si l-a ales ca adjunct…
    Dar și Canarau, in nebunia lui (cum zice lumea), poate are putina dreptate cand spune ce spune despre Bălău Dragoș…sau nu ?
    Asta-i Romania…

  2. Stimate domn ziarist,
    Cu siguranta ca ceea ce scrie omul ,nu este rasism.Este purul adevar.Adevarul ca noi trebuie sa muncim pentru ca ei sa ne fure,ucida si sa ne rada in fata atunci cand la 7 dimineata plecam la servici,etc.Modul lor de viata nu se v-a schimba niciodata.Vor ramane aceeasi,murdari,cruzi,needucati si lenesi.Cat timp vor avea totul atat de usor,nu se vor schimba.Dar ce fac Asociatiile de romi din Neamt?Raspunsul il dau tot eu:mananca banii degeaba si mai periculos,fac bani ,multi bani .Un exemplu elocvent este cazut tobosarului Gheorghita de la o asociatie de tigani-nu romi-care impreuna cu inspectorul scolar de la tigani-nu romi- prof Alexa ,intermediaza locurile in institutiile de invatamant destinate TIGANILOR-nu romi ,la care merg elevii care nu sunt tigani.Autoritatiile pot intra pe fir si sa dezvolte acest caz,care nu este rasism…

  3. Nu e rasism. Pur si simplu suntem satui pana peste cap de infractiunile si faradelegile pe care le comit cu atata determinare,zi de zi,si care ne-au adus la limita suportabilitatii. Literalmente,nu mai vrem langa noi specia asta inutila. Sunt satul de BMW-ee cu numere de Bulgaria sau Anglia,cu volan pe dreapta,conduse de „negri” care nu respecta nici o regula in trafic,iar politia se face ca nu vede…. Pentru toti,tiganul este echivalentul celor mai negre orori posibile. Pe astia ii apreciaza doar cei ce nu au vazut un tigan in realitate ,cat e de murdar,infect,lenes,delasator,infect,ordinar,mincinos,violent,ucigas….sa mai continui? Am trait ani de zile printre ei,dar nu am intalnit unul care sa vrea sa se spele sau sau sa munceasca.

  4. Domnu Marius, ar trebui sa muncești tu pe un rahat de salariu cu prețuri europene și apoi sa te miri ca de ce nimeni nu face nimic. PSDului ii convine sa dea fraierilor cioroi un ajutor de rahat drept mita electorală. Domnule, spune , cu minimul pe economie îți întemeiezi familie, îți iei casa sa te muți de la părinți cu minimul pe economie, plătești confortul utilitățile de la bloc cu minimul pe economie?! Acum vezi…Capipulism pe pâine mâncați fraierilor, părinții noștri au avut case gratis și nu s-au gândit la noi ci ne-au dat un basti!, și la munca ca ei nu au fost aia cu revoluția cica, când au fost tocmai ei cu curvele și prostituatele ținându-se de mâna cu lumânarea cre(s)tina in mâna și cu clanurile de puradei smulgând stema de pe steag. Și uite așa a rămas și steagul fără stema și cu mulți puradei parca premonitor al unei viitoare revoluții islamice ce va avea loc in mod ciudat in toată Europa și poate și la noi dacă nu părăsiți capipulism.

Lasă un răspuns