Vacanțele Muzicale 2019 încep în Cetatea Neamțului, cu backup de vreme rea la Casa Culturii! La anul va fi rândul Romanului!

„Vacanțele Muzicale la Piatra Neamț” fac saltul de la local la județean ca loc de desfășurare, partea itinerantă din ediția anului 2019 fiind chiar seara de deschidere care va avea loc la Tîrgu Neamț, în celebra Cetate a Neamuțului, după cum a precizat Carmen Elena Nastasă (director Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare), în conferința de presă susținută astăzi alături de Cătălin Chiței (administratorul public al județului Neamț) și de Mihaela Spiridon (director artistic al festivalului).

Cum vremea este… alegretto în această perioadă, organizatorii (Centrul pentru Cultură și Consiliul Județean Neamț) sunt pregătiți și cu o soluție de backup, de va fi nevoie, adică mutarea concertului de deschidere în Casa Culturii de la Tîrgu Neamț.

Bugetul total al manifestării care continuă seria regalurilor muzicale a plecat de la suma de 700.000 lei dar, deocamdată, organizatorii bifează deocamdată o economie de 50.000 lei pentru că „am negociat la sânge fiecare contract”, după cum a punctat Carmen Nastasă.

Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț tinde să devină un festival al județului Neamț. Vrem să îl extindem și, anul acesta, deschiderea oficială este duminică, de la ora 19, la Cetatea Neamțului. Anul viitor va fi la Roman, primarul Lucian Micu deja a acceptat această propunere. Festivalul este unul al județului Neamț, este un festival național, internațional și datorită numelor mari de artiști care sunt prezenți și anul acesta.
Pentru mine, este o mare bucurie să-l avem pe maestrul Eugen Doga la Piatra Neamț. Sunt și câteva schimbări în programul acestei ediții, față de celelalte. Nu mai avem seara muzicii tradiționale, dar avem seara muzicii vechi și ansamblul Codex din Brașov, pentru că ediția din acest an este dedicată muzicii clasice. Vrem să facem din acest festival, atât de cunoscut și apreciat, un festival al muzicii clasice de înaltă calitate”,
a subliniat directoarea Nastasă.

Cătălin Chiței a tușat integrarea acestui festival drept componentă în efortul de promovare turistică a județului: <<Acest festival este extrem de important, pentru că face parte din strategia noastră pentru dezvoltarea turismului în județul Neamț. Este probabil cel mai interesant festival de muzică cultă din județ și poate că anul viitor vom aduce și un artist internațional. Ne dorim ca ”Vacanțele Muzicale” să crească în anvergură, felicit organizatorii și invit melomanii la concertele în aer liber și la cele găzduite de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț>>.

Mihaela Spiridon a vorbit atât despre evoluția calitativă, în timp, a manifestării și despre sprijinul la fel de accentuat care vine de la instituția județeană dar și despre prețurile uriașe pe care le pretind unele orchestre: ”Festivalul a crescut foarte frumos de la o ediție la alta și datorită faptului că am dispus de un buget corespunzător. Mă raliez doamnei director Carmen Nastasă în a mulțumi celor care finanțează acest festival și în special domnului Ionel Arsene, sub al cărui mandat a fost posibilă achiziția unui pian de concerte și, de doi ani, avem pian. Mă bucur că am ocazia să fac selecția artiștilor care vin la Piatra Neamț, nu ascund că am mai mers și pe amiciții, pe prietenii, foști colegi, fiindcă se cer, în unele cazuri, onorarii care depășesc bunul simț. Consider că marea realizare a ediției din acest an este prezența maestrului Eugen Doga, un nume vehiculat în toate țările europene și nu numai. Succesul meu personal este Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca și concertul de închidere a festivalului. În condițiile în care marile orchestre și ansambluri au onorarii foarte mari, la Cluj și în persoana directorului Estefan am găsit multă înțelegere”.

Concluzia a fost trasă de Carmen Nastasă care speră într-o nouă acțiune reușită care să fie apreciată de public: „Bugetul din acest an este 700.000 lei, dar cred că ne vom încadra în 650.000 lei. Vreau să mulțumesc Consiliului Județean Neamț pentru că finanțează evenimente culturale și artistice atât de importante, le mulțumesc colectivului implicat în buna derulare a festivalului, colaboratorilor și sponsorilor și invit publicul nemțean la festival”.

VIDEO (sursa – Turn TV)

D.V.

 

Lasă un răspuns