Util pentru cei care lucrează în U.E. / ANAF pierde încă o bătălie în instanţă pentru calcul abuziv la impozite

Legislaţia fiscală pentru stabilirea bazei de impozitare dar şi a deducerilor fiscale trebuie aplicată în favoarea cetăţeanului – asta spune o decizie a unei Curţi de Apel pe care ar fi bine să o cunoască şi nemţenii (românii) care lucrează în UE dar şi străinii care lucrează în Neamţ (România).

a-5Instanţa care a punctat faptul că ANAF stabilea nelegal şi inechitabil pentru cetăţean baza de impozitare este Curtea de Apel Timişoara dar, în conformitate cu ideea de practică unitară, de acum şi celelalte instanţe din România – inclusiv din Neamţ – trebuie să ţină cont de această sentinţă.

„Curtea de Apel Timișoara a respins recursul formulat de către ANAF împotriva sentinței prin care a fost anulată decizia de impunere emisă împotriva unei persoane fizice angajate într-un stat membru UE şi care a fost detașată să desfășoare activități profesionale (de natura dependentă) în cadrul unei renumite companii multinaționale cu prezență în România”, se arată într-un comunicat al casei de avocatură Radu și Asociații SPRL, asociată EY România, care a reprezentant cazul, notează Mediafax.

ANAF a stabilit în 2011 obligații fiscale suplimentare reprezentând impozit pe veniturile din salarii, ca urmare a măririi în mod nelegal a bazei de impozitare. Astfel, Fiscul a inclus în baza de impozitare din România și sumele provenind din contribuții sociale obligatorii datorate de detașați şi plătite conform legislației dintr-un alt stat membru UE, nerecunoscând astfel dreptul de a le deduce în România la calculul impozitului pe veniturile din salarii.

„Prin interpretarea dată de organele fiscale la momentul emiterii deciziilor se instituia o diferență de tratament fiscal aplicabil veniturilor din salarii între contribuabilii persoane fizice, în funcție de afilierea lor la sistemul de asigurări sociale din România, respectiv dintr-un alt stat membru UE. Astfel, orice contribuabil, român sau cetățean UE, angajat în România, putea deduce din baza de impozitare cuantumul contribuțiilor individuale obligatorii plătite conform legislației româneşti. În schimb, un contribuabil angajat într-un alt stat membru UE şi detașat să lucreze în România, în interpretarea dată de autoritățile fiscale, nu putea deduce din baza de impozitare contribuțiile individuale pe care le plătea conform legii din țara de angajare, ceea ce conducea la crearea unei situații nefavorizante în ceea ce-l privește pe acesta din urmă”, a declarat în comunicat Claudia Sofianu, liderul Diviziei de Taxare a Persoanelor Fizice din cadrul casei de avocatură.

Ea a arătat că un astfel de tratament diferențiat, mai ales în domeniul asigurărilor sociale, unde există legislație comunitară aplicabilă, ducea la descurajarea cetățenilor statelor membre UE de a beneficia de libertatea de stabilire și de liberă prestare a serviciilor, libertăți prevăzute în Tratatul de funcționare a Uniunii Europene.

„Se dovedește încă o dată capacitatea instanțelor de judecată din România de a aplica cu prioritate legislația şi jurisprudența europeană în materie, ca răspuns la tratamentul fiscal discriminatoriu aplicat de autoritățile fiscale din România cu privire la contribuțiile sociale obligatorii plătite în România, respectiv într-un alt stat membru UE”, se mai notează în comunicat.

V.N.