USR îi bate obrazul primarului Chitic: Locuri MORTALE de joacă pentru copii!


La 2 zile după ce Vestea anunţa despre un loc de joacă periculos (cu o scândură ruptă la podeţul de la tobogan) din curtea Creşei Mărăţei şi la nicio zi după ce am publicat şi un articol pe această temă, USR Piatra Neamţ se alătură acestei iniţitive şi trage un semnal şi mai grav de alarmă acuzând autorităţile locale (deci pe primarul Dragoş Chitic) că patronează şi tratează cu dezinteres pericole evidente pentru copii. „Locuri de joacă MORTALE”, spun USR-iştii referindu-se la două astfel de spaţii din totalul de 15 pe care le-au verificat.

Ambele locuri de joacă din această categorie sunt pe strada Mihai Viteazu, unul după primul bloc de după OMV iar celălalt lângă C5: „Țigla de pe acoperișurile clădirilor din apropierea parcurilor cade fix în locul în care copiii se joacă. Este inacceptabil, domnule primar, să nu gospodăriți eficient exact locurile în care se întâlnesc cel mai des copiii”.

USR Piatra Neamţ a publicat un prim episod cu situaţia celor 15 locuri de joacă iar situaţia este una de risc real, aşa cum de ani de zile atrage atenţia şi Vestea: <<Locurile de joacă din Piatra Neamț au devenit adevărate pericole publice pentru pitici.
Dezinteresul autorităților locale ar putea conduce spre adevărate tragedii dacă acestea rămân în paragină și din acest motiv, colegii noștri, Marius IRIMIA și Lucian FURNICĂ, au început un proiect de inventariere și monitorizare a locurilor de joacă publice. Acestea pot fi accesate prin intermediul hărții online de mai jos, pe care deocamdată se află primele 15 locuri verificate de colegii noștri. Imaginile surprinse arată că Primăria Piatra Neamț a uitat de necesitățile copiilor noștri. Echipamentele de joacă sunt defecte, băncile distruse, coșurile de gunoi sunt rupte, gardurile sunt desfăcute sau rupte. Așa pot fi descrise pe scurt locurile unde copiii pietrenilor ar trebui să se întâlnească pentru a se relaxa după ore sau în weekend. Cum asta nu era suficient, am descoperit două dintre aceste spații, marcate pe hartă cu negru, cu adevărat MORTALE pentru copii>>.

Ieri, Vestea a publicat articolul Toboganul capcană! La o creşă din Piatra Neamţ…

Aseară, în cadrul emisiunii Hapul Zilei a fost abordat din nou subiectul iar şeful Serviciului de Comunicare de la Primărie a anunţat că nu are pe nimeni abilitat care să poată avea o intervenţie telefonică, să răspundă la întrebări. În situaţia dată (în care aparatul tehnic al primarului Dragoş Chitic a refuzat discuţia pe această temă), totuşi, a fost sunat viceprimarul Bogdan Gavrilescu (mai deschis în a discuta şi subiecte incomode) care a confirmat că situaţia tuturor locurilor de joacă din Piatra Neamţ este una deficitară şi că problema este una liniară între un angajat al Primăriei care trebuie să monitorizeze locurile de joacă şi conducerea firmei Publiserv (care trebuie să le repare). În ce priveşte locul de joacă din curtea Creşei din Mărăţei, acolo, evident, este în primul rând responsabilitatea Serviciului Creşă din cadrul DAS (Direcţia de Asistenţă Socială), subordonată aceleiaşi primării pietrene.

Zeci şi zeci de nemţeni acuză că, în mandatul lui Dragoş Chitic, reparaţiile acestor locuri de joacă au fost făcute superficial sau deloc şi că, în loc să-i atragă pe copii să se joace în aer curat, acestea sunt o sursă de risc.

Mai jos, integral, postarea USR Piatra Neamţ:

<<Locurile de joacă din Piatra Neamț – episodul I

Locurile de joacă din Piatra Neamț au devenit adevărate pericole publice pentru pitici.
Dezinteresul autorităților locale ar putea conduce spre adevărate tragedii dacă acestea rămân în paragină și din acest motiv, colegii noștri, Marius IRIMIA și Lucian FURNICĂ, au început un proiect de inventariere și monitorizare a locurilor de joacă publice. Acestea pot fi accesate prin intermediul hărții online de mai jos, pe care deocamdată se află primele 15 locuri verificate de colegii noștri. Imaginile surprinse arată că Primăria Piatra Neamț a uitat de necesitățile copiilor noștri. Echipamentele de joacă sunt defecte, băncile distruse, coșurile de gunoi sunt rupte, gardurile sunt desfăcute sau rupte. Așa pot fi descrise pe scurt locurile unde copiii pietrenilor ar trebui să se întâlnească pentru a se relaxa după ore sau în weekend. Cum asta nu era suficient, am descoperit două dintre aceste spații, marcate pe hartă cu negru, cu adevărat MORTALE pentru copii. Țigla de pe acoperișurile clădirilor din apropierea parcurilor cade fix în locul în care copiii se joacă. Este inacceptabil, domnule primar, să nu gospodăriți eficient exact locurile în care se întâlnesc cel mai des copiii.
Pentru că nu dorim doar să criticăm, USR Piatra Neamț vine și cu o soluție: toate locurile de joacă vor fi refăcute de la zero, comform standardelor europene. Și, totodată, de cele mai mari dintre ele se vor putea bucura și copiii cu dezabilități, deoarece vor fi dotate cu echipamente de joacă special concepute.
Iată o idee de investiție, credem noi, mai eficientă decât drumul asfaltat spre nicăieri, de exemplu.
Săptămâna viitoare vom reveni cu episodul II din acest proiect, scopul final fiind acela de a face administrația locală să conștientizeze că starea actuală a locurilor de joacă îi expune la un risc major pe copii.

USR Piatra Neamţ>>

Vom reveni.

Daniel VINCA

Nota Bene: Aşa cum am spus şi aseară, în urmă cu un an, Vestea a tras câteva semnale de alarmă ba, anunţam şi o serie de foto-reportaje la aceste locuri de joacă. La acel moment, un SERVITOR al politicienilor a şi sărit să manipuleze subiectul, aruncând pe piaţă dezinformarea cum că cineva din presă ar fi rupt nu ştiu ce scândură ca să aibă ce fotografia. De parcă nu sunt aşa rupte şi dezintegrate, de ani de zile, aceste locuri de joacă, o adevărată bătaie de joc a administraţiei pietrene la adresa copiilor şi a părinţilor.

 

One thought on “USR îi bate obrazul primarului Chitic: Locuri MORTALE de joacă pentru copii!

  1. Veniți in Precista pe strada Plutasului, sa vedeți aici pericol public in parcul pt copii. Nesimtirea domnește in primărie, in frunte cu Chitic-nu face nimic, dar pana in anul alegerilor nu au văzut cei din opoziție locurile de rupt gâtul pt copii ?

Lasă un răspuns