USR câștigă în Piatra Neamț! Marele perdant de voturi – PSD, perdantul moral – PNL!

Previzibil pentru cei care au urmărit mai de aproape această campanie, la Piatra Neamț alegerile nu au fost câștigate nici de PSD (câștigătorul detașat de la alegerile parlamentare din 2016), nici de PNL (partidul cu primar și grupul cel mai numeros din CL).

Votul masiv anti-sistem a lovit la Piatra Neamț deopotrivă în PSD (care are puterea la nivel central și județean) dar și în PNL (care are puterea la nivel local), astfel că primul loc a fost ocupat în capitala de județ de către USR.

Până la un rezultat oficial confirmat de BEC, situația e confirmată de cifre neoficiale. TVM Neamț avansează procentele de mai jos:

„USR cu 24,2%,
PNL cu 23%,
PSD cu 20,3%. La Piatra- Neamt, Pro Romania si PMP au obtinut fiecare aproape 9%, iar ALDE 3,9%”.

Cifre din numărătoarea paralelă a unui partid arătau, azi-noapte, cam așa

MUNICIPIUL PIATRA-NEAMŢ
USR 9950 voturi
PNL 9525
PSD 8531

Privind la rezultatele de la alegerile parlamentare din 2016…

Cifrele de la Camera Deputaţilor (36.813 voturi) :
-PSD – 14.875 voturi – 40,41%
-PNL – 5.298 voturi – 14,39%.

… se remarcă o oarecare revenire a PNL (naturală pe un val de vot de dreapta) și o pierdere de peste 6000 de voturi a PSD.
Este evident că în condițiile actuale (val de vot anti-PSD, primar PNL la Piatra Neamț, grupul cel mai numeros din CL e PNL și prin majoritatea din CL PNL a impus directori și membri CA în firmele CL), echipa liberală de la Piatra Neamț poate fi considerată perdantul moral al acestor alegeri.
La toate cele de mai sus ar trebui adăugat și faptul că între timp PNL a fuzionat cu PACT și inclusiv Sebastian Burduja anunța că așteaptă ca voturile lui din 2016 să vină tot la PNL. Deci PNL a avut totul pentru a câștiga alegerile din Piatra Neamț (val de vot, voturile lui Burduja, parghii administrative) și nu a reușit acest pas dar a reparat totuși ceva din dezastrul din 2016.

Se remarcă însă și faptul că perdantul masiv, prin numărul de voturi anterioare este PSD. Peste 6000 de voturi au părăsit tolba din 2016… De ce? prtobabil că analizele interne ale PSD vor releva și valul care acum le-a fost potrivnic dar și cauzele interne, locale.
Cert este că dacă în 2016 echipele de activiști PSD, cu Emilia Arcan în frunte, „înroșeau orașul” prin acțiuni stradale, discuții directe cu alegătorii etc, în campania de la europarlamentare astfel de acțiuni au lipsit (sau au fost așa de discrete că nu le-am remarcat noi, cei de la Vestea).

Probabil or fi fost strategi care le-au spus social-democraților că o campanie clasică le aduce deservicii la Piatra Neamț și că voturile pot fi capacitate exclusiv prin activitate pe facebook, prin activism de tip exclusiv postăceală, cu sau fără roboți.
Culmea e că, în fapt, în tot județul Neamț, PSD-iștii au fost mai curând timizi pe facebook, „pe persoană fizică”. Cu unele excepții, majoritatea social-democraților au preferat să stea cuminței, să nu intervină la comentarii. Dacă au dat câte un firav like a fost deja wow, intervențiile cu comentarii aplicate la comentariile altora fiind de domeniul rarității.

Oricum, probabil că PSD-iștii nemțeni știu mai bine ce nu au făcut bine. Și cu siguranță că s-au lămurit – de la alegerile prezidențiale trecute – că a da vina mereu pe cineva nu ajută deloc în a explica scoruri mediocre și a îmbunătăți situația pentru viitor.

Iar la final, din nou, ceea ce va rămâne poza momentului: „unii” de la PNL Piatra Neamț care sărbătoresc aseară victoria. Victoria USR în Piatra Neamț, nu?

D.V.

Lasă un răspuns