USL Roznov, blocaj total pentru o investiție la Liceul Tehnologic de 2 milioane euro, bani europeni

Politizarea excesivă naște monștri  – asta s-ar putea spune cu privire la situația din CL Roznov unde două ședințe consecutive (ieri și azi) au fost boicotate de majoritatea consilierilor locali de la PSD și PNL, convocate pentru un vot formal (de update) la un proiect european prin care, cu fonduri nerambursabile de 2 milioane de euro, ar urma să fie construită, de la zero, o clădire nouă pentru sistemul de Educație.

Este vorba de un corp de clădire nou-nouț pentru structura Liceul Tehnologic (din subordinea Liceului Roznov) în care învață 250 de elevi. Proiectul (deja votat de CL Roznov) are o arie desfășurată de 2500 mp pătrați și cuprinde săși, laboratoare, ateliere și toate dotările necesare.

Primarul Ionel Ciubotaru a convocat pentru ieri ședință extraordinară și, apoi, pentru azi, ședință de îndată deoarece la acest proiect cu finațare pe axa POR (ca la toate proiectele similare) trebuie o recalculare minoră de preț (impusă de creșterea salariilor care a avut loc între momentul depunerii, 2018 și cel actual).

Și ieri și azi, din cei 9 consilieri PSD au fost prezenți doar 2, din cei 6 consilieri PNL – doar 1, plus alți 2 de la ALDE și Ecologiști. Deci doar 5 consilieri din totalul de 17, două zile la rând, și-au rupt din timpul lor pentru o ședință ce ar fi durat câteva minute și care rezolva, printr-un vot formal, o etapă aproape de final înainte de demararea propriu-zisă a realizării proiectului.

Boicotul PSD și PNL (fostul USL) este prea evident ca să nu vorbim de politizare, cu atât mai mult cu cât, pe față sau tacit, deja partidele au cam intrat în vria precampaniei electorale.

Culmea situației este că Liceul Gheorghe Ruset Roznovanu (în subordinea căruia funcționează modulul tehnologic) are ca director pe fiica consilierului local PSD Jănel Ilarie (care s-a prezentat la cele două ședințe) și ca director adjunct pe Ioan Stroea care este și consilier local și care nu a ajuns la niciuna din cele dăuă ședințe. Practic, consilierii locali social-democrați din Roznov pun piedici unei instituții din Educație care e condusă chiar de oameni din PSD sau de apropiați ai acestora.

Ca să nu mai vorbim de capitolul legat de eficiența atragerii de fonduri europene, subiect pe care partidele și-l aruncă unul altuia ca pe un cartof fierbinte.
Apropos, la Liceul Tehnologic învață 270 de elevi. Oare aleșii locali care au lipsit în cele două zile (și care au fost văzuți în localitate, deci nu e vorba de motive obiective) s-or fi gândind vreo secundă și la acești adolescenți – votanții de mâine! – care au dreptul la condiții decente de studiu?

Daniel VINCA

2 thoughts on “USL Roznov, blocaj total pentru o investiție la Liceul Tehnologic de 2 milioane euro, bani europeni

  1. Dar chiar trebuie cheltuiti 2 milioane de euro pentru liceul de la Roznov?!Sunt destule cladiri disponbile, atat in Roznov , cat si la ale licee din Piatra Neamt!Ce performante are Colegiul de la Roznov pentru a se investi acolo 2 milioane euro?Eu cred ca , mai degraba s-ar folosi acesti bani pentru crese, gradinite, care sunt deficitare…

  2. Domnule Ștefan, nici o sumă nu este prea mare dacă este cheltuită cu folos în favoarea educației copiilor. Copiii sunt viitorul acestei nații. Școala roznoveană a format elevi de o calitate excepțională. Încadrarea acestei unități este una care ar rivaliza cu cea a celor mai bune colegii. Sunt colegi care au performanțe deosebite la olimpiadele naționale și județene. Oferim educație și pentru copiii care se orientează către învățământul profesional și tehnic (și personal nu știu de ce copiii din zonă ar trebui să se îndrepte către alte școli din Piatra -Neamț pentru a învăța o meserie). Acești elevi și profesorii lor au dreptul să învețe o meserie în condiții decente. Nu aruncați munca tuturor dascălilor în mijlocul unor răzbunări personale. Toți copiii au dreptul la condiții moderne pentru a învăța. Dacă strămoșii noștri au făcut școală pentru un singur elev………să recunoaștem că cei 270 elevi pot învăța și ei în condiții decente.

Lasă un răspuns