Urşi, Jieni, Urători la Festivalul de Datini de la Roznov

O devărată pledoarie pentru obiceiurile româneşti de iarnă – asta s-a întâmplat ieri la Roznov unde a avut loc cea de a 17-a ediţie a Festivalului „DATINI DIN STRĂBUNI, OBICEI DE OAMENI BUNI”.

Manifestarea a fost deschisă de primarul de Roznov, Ionel Ciubotaru, care i-a avut alături pe alţi doi primari din comune din alte judeţe (veniţi cu cetele de datini), pe prefectul de Neamţ, Vasile Panaite dar şi pe intepreţii de muzică populară care au făcut şi oficiile de prezentatori.

„Bună ziua tuturor şi vă doresc sărbători cu bine, în continuare. Mai sunt două zile de Crăciun, se apropie şi Anul Nou… Astăzi este o zi specială pentru Roznov, are loc cea de a 17-a ediţie a Festivalului de Folclor cu datini şi obiceiuri de iarnă. Cum spuneau şi prezentatorii – prietenii noştri, Alexandru Brădăţan, Grigore Gherman, Marius Zgâianu şi Andrei Bălan – cei mai buni, mai talentaţi artişti din Moldova şi din Bucovina. La mul’i ani roynoveni şi să înceapă spectacolul„, a fost salutul primarului de Roynov, Ionel Ciubotaru

Cuvinte frumoase au spus pe scenă şi primarii din Todireşti şi Hlipiceni.

„La mulţi ani roznoveni, la mulţi ani nemţeni! Vă rog din suflet să primiţi si din partea mea cele mai frumoase aprecieri cu privire la ce face dumnul primar şi la ceea ce faceţi dumneavoastră. M-ai emoţionat aşa, când am văzut cât de mulţi sunteţi. Vreau să vă spun că nu numai că admir că nu numai că nu îndepărtăm simbolurile şi tradiţiile noastre ci le facem să fie o continuitate. Vă rog să mă credeţi, asta ne va ţine uniţi mulţi ani de acum înainte indiferent de ce vor ceilalţi, care ne arată inoxuri şi alte prostii. Noi suntem tradiţie, cântec popular, suntem Plăieşii, fraţii noştri de dincolo de Prut. Domnule primar, felicitări încă o dată, felicitări roznovenilor, felicitări tuturor nemţenilor, la mulţi ani cu sănătate”, a spus şi prefectul Vasile Panaite.

Manifestarea a început, cam pe la ora 11, cu parada formaţiilor participante (pe traseul Primăria Roznov – Parcul Roznovanu).

Au urmat apoi câteva ore de regal artistic românesc. Pe scenă au urcat şi solişti vocali – Alexandru Brădăţan, Marius Zgâianu, Grigore Gherman, Andrei Bălan – dar şi numeroase cete de jieni, urşi, capre, colindători sau urători.  Ansamblul Folcloric Plăieşii (din Republica Moldova), Ansamblul Folcloric Todireşti, Ansamblul Focloric Plăieşii, Muguraşii Roznoveni, Ansamblul Datina Străbună, Ansamblul Codrii Neamţului, Ansamblul Roznovenii, Căiuţii Albaştri de la Hlipiceni, Ansamblul Ştefan cel Mare sunt câteva dintre formaţiile care ieri i-au încântat pe roznoveni.

Ca de obicei, unul din momentele cele mai gustate de public a fost prestaţia celor din  Ceata Urşilor de la Asău. Zeci de urşi (dar şi ursoaice sau pui de urs) plus toboşarii, plus tunarii, plus fluieraşii plus şefii de ceată au făcut un spectacol pe cinste.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns