Urși, capre și căiuți pe străzile din Piatra Neamț! FOTO


Cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri „Steaua sus răsare” de la Piatra Neamț a adus o explozie de culoare pe străzile din centrul orașului. Cele 11 ansambluri  participante la manifestarea organizată de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț au oferit mulțimii de nemțeni prezenți un adevărat regal al portului popular.
Alaiul grupurilor folclorice a mers pe traseul cuprins între Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel „Ceahlău” și înapoi Teatrul Tineretului, spre încântarea tuturor celor prezenți și a fost format din Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” (al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ), Ansamblul folcloric „Mugurașii Mărginenilor” , Alaiul de Datini și Obiceiuri din Farcașa, „Arnăuții” din Balțătești, Alaiul de Datini și Obiceiuri din Răucești, Alaiul de Datini și Obiceiuri din Pâncești, „Urșii giroveni”, Alaiul de Datini și Obiceiuri din Trifești, Alaiul de Datini si Obiceiuri din comuna Ștefan cel Mare, Alaiul de Datini și Obiceiuri din Urecheni și Ansamblul folcloric „Izvoarele Borcutului’ (Borca). În mijlocul folcloriștilor și-a făcut apariția și Moș Crăciun, însoțit de un măgăruș.


Manifestarea de astăzi a fost iniţiată în anul 1969. De atunci, în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, sunt invitate la Piatra Neamţ cele mai spectaculoase formaţii de colindători din judeţ şi din ţară.
Anul acesta evenimentul se înscrie în proiectul complex „Târgul de Crăciun la Neamt” si, ca noutate absolută, se întinde pe parcursul a două zile – 27 si 28 decembrie.


În continuarea Festivalului, cetele de colindători, urători şi mascaţi vor întâmpina publicul la scena amplasata la Curtea Domnească, acolo unde va incepe un amplu spectacol in care frumuseţea colindelor, a pluguşorului şi a sorcovei vor fi in plin plan. De asemenea, jocul arhaic al caprei, al ursului şi al cerbului, în acest ceremonial simbolic al vieţii şi al morţii, în care masca trece graniţele şi reuneşte lumea de aici cu cea de dincolo, ne induc ideea că în aceste zile asistăm la moartea timpului și renasterea sa imediată, pentru a o lua de la capăt într-un nou an”, au precizat reprezentanții Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.

Alex SÎRBU

Lasă un răspuns