Urmașii plăieșilor și străjerilor din Neamț, la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului / FOTO

Nemțenii s-au ținut de cuvânt și deși au avut de străbătut peste 200 de km, astăzi au fost în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului pentru a aprinde o lumânare la crucile ridicate în memoria ostașilor români, maghiari, ruși, lipoveni, sârbi etc.

25 de nemțeni de diverse profesii sau din categorii sociale diferite azi au fost uniți de gândul de a dedica nu doar câteva clipe ci și omagiul binemeritat celor care, în vremuri tulburi, au murit cu arma în mână pentru un crez, pentru poporul sau țara lor.

Acțiunea a fost una care nu a întâmpinat probleme deosebite, singurul incident minor fiind că unul dintre nemțenii care a ajuns la fața locului înaintea coloanei care a făcut deplasarea a fost luat un pic la rost de doi maghiari care țineau să-i explice anumite detalii din propaganda UDMR. Numai că „elevul” era profesorul de istorie (și fost senator) Paul Șnaider, care le-a tăiat-o scurt că a venit să aprindă o lumânare nu să intre în polemici.

Altfel, deplasarea echipei de nemțeni și prezența lor la Cimitirul din Valea Uzului a fost atent monitorizată și securizată de Jandarmeria Bacău (probabil și de alte instituții) și nu a fost niciun incident major.

Momentul de reculegere al nemțenilor a început cu o scurtă slujbă oficiată de Preotul nemțean Țărnă (venit cu binecuvântarea Protopopiatului Piatra Neamț) apoi toți cei prezenți au aprins lumânări la mormintele ostașilor români dar și la cele ale militarilor unguri.

Printre participanți s-au aflat oameni cu diverse meserii, de la angajați în mediul privat la reprezentanți ai sectorului ONG, oameni din Învățământ, polițiști, militari, din politică și administrație (evident și din presă) dar veniți toți uniți de gândul pios al recunoștinței față de înaintași. Din categoria VIP-urilor din administrație care s-au alăturat acestei acțiuni civice în calitate de simpli cetățeni amintim pe viceprimarul de Piatra Neamț, Bogdan Gavrilescu și pe consilierii județeni Cornel Agăleanu și Marius Nechita.

Vom reveni și cu un scurt material VIDEO.

Daniel Vinca

Nota Bene – Este permisă preluarea și folosirea fotografiilor din acest articol, evident fără alte prelucrări sau crop si cu menționarea sursei.

One thought on “Urmașii plăieșilor și străjerilor din Neamț, la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului / FOTO

  1. Pingback: VALEA UZULUI. Urmașii plăieșilor și străjerilor din Neamț, la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului FOTO | Dan Tanasa – jurnalist | Documentat. Incisiv. Din 2008.

Lasă un răspuns