Urban, firma Primăriei, care trăieşte din banii daţi de băbuţa care vinde pătrunjel, promovează turistic Clujul

O firmă a Consiliului Local Piatra Neamţ (a Primăriei cum se spune popular) care trăieşte din bani publici si din taxe plătite de nemţenii care vând în Piaţa Centrală a devenit agent publicitar pentru… Clujul Turistic.

Urban SA (firma care administrează Piaţa Centrală şi, de asemenea, pe parcurusul anului, înasează sume importante din bugetul public pentru amenajări peisagistice, flori etc) a stârnit un concurs online prin care oamenii sunt invitaţi să dea sugestii de amenajare a spaţiilor verzi din Piatra Neamţ, pe modelul „comm & share”, postarea fiind făcută pe contul de facebook Urban Piatra Neamţ.

Toate bune şi frumoase numai că premiile sunt… bilete la Untold, la începutul lunii august, festival care face parte din ceea ce am putea numi brandul turistic Cluj.

Din anunţul postat pe net de Urban nu e clar dacă e vorba de doar 2 bilete )pe care le+ar primi 1 sau 2 câştigători) sau de mai multe seturi a câte 2 bilete.

Untold ajunge în 2019 la ediția a 5-a, va avea loc în perioada 1-4 august și este unul din cele mai importante evenimente care atrage turiști în orașul care-l are ca primar pe fostul premier Emil Boc.

Dincolo de faptul că alegerea premiului ca și gen muzical (împărtășit de unii dar de alții nu) este discutabilă, mult mai ciudată este ideea ca o firmă a autorității publice din Piatra Neamț care trăiește exclusiv (sau aproape exclusiv) din bani publici din Piatra Neamț și din banii nemțenilor să ofere premii la un eveniment turistic din alt colț al țării. E ca și cum sar transmite mesajul <<la Neamţ e full de turişti, nu mai avem ce face cu atâţia, îi trimitem pe oameni şi în alt colţ de ţară>>.

Un astfel de bilet costă cam 600 de lei şi e clar că în aceşti bani puteau fi oferite premii interesante şi în judeţul Neamţ. Suma respectivă ar fi fost îndestulătoare – de exemplu – pentru o cină romantică la un restaurant de lux, unde o doamnă și partenerul ei să se simtă desfătați de clipe de neuitat, cu un meniu sofisticat, poate și cu o romanță cântată la ureche de un violonist. Sau un city-break pentru două persoane în Piatra Neamț sau în alt colț al județului. Dacă era vorba de un câștigător din Neamț i se putea oferi ocazia chiar să aleagă orașul sau zona (ca să nu fie cea în care locuiește), dacă era vorba de un câștigător din alt județ, pe lângă premiu ar mai fi cheltuit încă o sumă similară pentru 2 persoane, în perioada respectivă.

Ar fi fost vorba și de scopul inițial – premierea celor capacitați să-și dea cu părerea, deși Urban are oameni plătiți să vină cu idei – dar și de o promovare turistică pentru Piatra Neamț sau pentru județul Neamț, zonă din care Urban primește banii cu care plătește salariile angajaților inclusiv a conducerii.

Exemplul cu aceste bilete nu este, în sine, un super caz ci doar un subiect emblematic: în timp ce autorităţile şi politicienii se tot dau cu capul de pereţi anunţând intenţiile de promovare turistică a zonei (domeniu văzut ca o ultimă şansă după prăbuşirea industriei), subordonaţii lor, puşi în funcţii în general pe criterii politice sau personale par să nu fie deloc interesaţi ca în această regiune să ajungă mai mulţi bani ceea ce ar fi, direct şi indirect, şi în favoarea lor.

Din păcate nu avem şi un punct de vedere al conducerii firmei Urban. Directoarea Ruxandra Bosovici a fost indisponibilă pentru o discuţie pe telefonul fix al societăţii) ne referim la numărul bun, că pe site mai este un număr de fix la care răspunsul este că e număr incorect), fiind într-o şedinţă la ora apelului de la Vestea. Evident că vom găzdui oricând un eventual punct de vedere pe care îl poate remite pe adresa de mail a redacţiei.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns