UNPR Neamţ încalecă PSD-ul

unpr neamt

… Şi nu ar fi nimic nou, la o primă analiză a ultimelor 6 luni de politică nemţeană. Acum însă sar mai tare în ochi unele detalii, şi pe fondul unei poziţionări mai agresive a Partidului care flutură “interesul naţional” ba ca motiv de sărit dintr-o majoritate în alta (vezi UNPR trecând din guvernarea Ungureanu în Cabinetul Ponta) ba ca presiune evidentă la adresa unui PSD aflat, clar la mâna PSD…

Fără UNPR Guvernul pică în doi timpi şi trei mişcări şi acesta e momentul în care Generalul Oprea joacă mai apăsat cartea partidului şi la nivel central dar şi în filiale.

Iar Neamţul este în topul interesului naţional de partid, fiind singurul judeţ unde UNPR a avut şi are preşedinte de Consiliu Judeţean, fie şi în formula actuală, de interimar…

Iar dacă iniţial liderul PSD Neamţ spunea, după decesul lui Culiţă Tărâţă, că vor fi alegeri anticipate (pe legislaţia de la acel moment) şi că arcul guvernamental va avea candidat unic de la PSD, între timp regulile jocului s-au schimbat mult, în favoarea UNPR şi în dezavantajul PSD.
Alegeri anticipate prin vot direct – Adio! Între timp nu doar situaţia legislativă s-a schimbat ci şi mesajul dinspre PSD: “Până în 2016 rămâne Iacoban!”.

Mai nou însă, preşedintele (şi de CJ şi de UNPR) Constantin Iacoban a spus că va candida la Primăria Piatra Neamţ, DACĂ UNPR merge singur în alegeri.

Cum UNPR-iştii au arătat că nu deschid gura degeaba, o privire dincolo de “dacă” poate releva înţelesuri interesante.

Candidaturi separate ale UNPR în 2016 ar însemna, spun analiştii, ruperea Alianţei de Guvernare. Dacă însă UNPR rămâne la guvernare, va merge lipit de PSD (şi, eventual, de alte 1-2 partide de buzunar) şi la localele din 2016 şi la alegerile generale. Iar pe acest scenariu sunt deja vânturate ipoteze în care leitmotivul este “generalul joacă tare”. Dincolo de un număr serios de candidaţi pe locurile elegibile de parlamentari, UNPR-iştii nu sunt deloc naivi să ignore împărţirea tortului la locale. Iar citirea delaraţiei lui Iacoban în această cheie chiar că devine interesantă.

Preşedintele CJ nu mai e ales direct de cetăţeni ci prin “electorii” care ajung ale;I judeţeni. Asta înseamnă voturi luate împreună cu candidaţii de primari şi cu listele de consilieri. Aparent, PSD stă excelent în Neamţ, cu vreo 70 de primari de rural. Însă dacă se ia în calcul ca vreo câţiva să nu prindă alegerile (DNA, ANI etc), vreo alţi câţiva să schimbe barca în ultima clipă (nimic nou sub soare, mai ales că nici în 2014 nu au trecut la PSD de drag de doctrină social-democrată), şi alţi câţiva să piardă alegerile (şi ei s-au uzat şi, pe valul Iohannis, vor fi gestionate şi curente anti-PSD) deja lucrurile parcă se văd în alte procente.

Până acum am vorbit doar de rural. Dacă pe oraşe (Tîrgu Neamţ, Roznov, Bicaz), cu actualii primari (dacă rămân), PSD poate emite pretenţii serioase, pe cele două municipii situaţia nu e deloc roşu steag ci mai mult albastră. Sau galben-albastră. Ori cele două municipii înseamnă şi ca populaţie şi ca prezenţă la vot, mai bine de un sfert din judeţ.

Concluzia e simplă: cine face cărţile în cele două municipii poate spera, în caz de muncă serioasă în campanie, să le facă apoi şi la CJ. Ar fi sigur Iacoban de o victorie la Primăria Piatra Neamţ? Nu, şi nu doar el nu poate avea această siguranţă în buzunar, asta fiind valabil, în acest moment, pentru orice potenţial candidat, de la orice partid sau alianţă…

Sigur e altceva: orice candidat de municipiu (mai ales reşedinţă de judeţ) de la o forţă politică serioasă, are un cuvânt hotărâtor în stabilirea liste de consilieri locali pentru acel partid sau pentru acea alianţă. De aici încolo, concluziile le poate trage fiecare…
Aşa că nu ar surprinde prea tare dacă, cu puţin timp înainte de alegerile locale, s-ar afla că PSD nu e în cărţi nici pentru Consiliul Judeţean Neamţ, nici pentru Primăria Piatra Neamţ. Hopa, dar în 2012 cum a fost? Candidatul USL la CJ a fost un liberal (Pruteanu), candidatul la Primăria Piatra Neamţ a fost un conservator (Drăguşanu)! Iar conservatorii şi PLR-iştii vor cere şi ei fireşte, partea lor, dacă for fi pe listă comună cu PSD.
Astfel că PSD s-ar putea trezi ca pe negocierile de la Bucureşti, Neamţul să fie un judeţ în care social-democraţii să fie o vioară secundară la alegerile locale. Referindu-se la situaţia de acum o lună de la Primăria Piatra Neamţ, deputatul Arsene (prezidentul PSD Neamţ) spunea, cu înţelepciune, că nu e nicio pierdere, că nu poţi pierde ceva ce nu ai avut. Bun! Asta înseamnă că pe ipoteza “PSD – 2016 – niet CJ, niet Primăria Piatra Neamţ”, pe aceeaşi logică, PSD poate să nu aibă nimic că nu pierde nimic.

Clar e că şi în Neamţ – ca şi la Bucureşti – UNPR dă mesaje de forţă iar PSD le cam înghite pe nemestecate. Şi mai vin din urmă cei de la PC… poate PLR…
Oricum, pentru lipit afişe este loc pentru toată lumea…

Daniel VINCA

 

2 thoughts on “UNPR Neamţ încalecă PSD-ul

  1. Manastire, la B1, comenteaza pertinent, dezvaluind miscarile „subterane” prin care UNPR-ul, foarte probabil va fuziona cu PSD-ul !!Interesul principal e al generalului, care in schimbul functiei de prim ministru ii va asigura „linistea” pontacului….Ponta va ramane sef peste partid iar „militaurul” va guverna. Deja, media a inceput sa atace PNL-ul si pe prezident. Oarece dosare, incep sa manjeasca imaginea liderilor de la PSD, cat si de la PNL. UNPR-ul scapa inca, creeandu-ni-se impresia ca e CURAT… Ca de obicei, peste cativa ani, dupa ce se vor indestula cu voturile prostimii si vor accede la „bucatele” de soi, noi, populimea, masa de manevra electorala, ii vom vedea iarasi, facand si desfacand aliante, sarind dintr-o barca in alta, vituperand contra unora, pupandu-i pe altii, totul, n-asa, pentru TARA si interesul national ! Si……inevitabil……dosarele vor aparea ! Ne-om transforma in Opristi si Pontisti ?

Lasă un răspuns