UNPR Neamţ: Iacoban? Bumbu? Farcaş? Sandu? Ploscaru? Harbuz?

coperta unprDecesul lui Culiţă Tărâţă lasă în urmă întrebări nu doar pe tema moştenirii afacerilor sau a alegerilor ce vor urma la Consiliul Judeţean, ci şi referitoare la viitoarea conducere a UNPR Neamţ.

La baza partidului, în organizaţiile locale, se întâmplă fenomenul clasic: când lipseşte informaţia, apar ipotezele, supoziţiile, speculaţiile. Fiecare dintre ele se bazează pe un anume sâmbure de adevăr sau pe conexiuni ştiute, de cei mulţi sau doar de iniţiaţi.

Întrebarea: cine va fi viitorul preşedinte al UNPR Neamţ? naşte deja, la nivel de discuţie, combinaţii cam ca la 6 din 49. Variante multe, probabilităţi dintre cele mai fireşti sau ciudate…
O trecere în revistă a numelor celor mai vehiculate scoate la rampă, exact la ca jocul loto mai sus invocat, 6 nume menţionate mai des. Sunt luate în calcul de către membrii de partid ce-şi spun “progresişti” diverse argumente: notorietate şi credibilitatea în faţa organizaţiei, talentul real sau potenţial de a negocia cu celelalte forţe politice din Neamţ, fair-play-ul, uşile cunoscute pe la Bucureşti şi – deloc lipsit de importanţă pentru că „democraţia e pe bani” şi “campaniile electorale costă” – resursele financiare de care ar dispune un viitor lider judeţean:

unpr iacoban2*Consilierul Judeţean CONSTANTIN IACOBAN – este deja preşedinte executiv, numit în această funcţie, evident, cu acordul lui Culiţă Tărâţă. Respectiva numire a fost văzută, de la vremea respectivă, ca un fel de lansare potenşială spre funcţia supremă din organizaţia judeţeană.
BILE ALBE: experienţă de viaţă, talent de negociere; abilităţi de comunicare dovedite şi în relaţia cu ceilalţi politicieni dar şi cu presa; imagine OK; bună cunoaştere a organizaţiilor locale; potenţial financiar rezonabil (cel puţin aşa se vorbeşte)
BILE NEGRE: nu ştim

unpr bumbu*Senatorul LIVIU BUMBU – ales parlamentar pe Colegiul 3 de Senat care reuneşte colegiile 7 şi 8 de deputaţi (Târgu Neamţ şi Valea Muntelui). Inginer agronom de profesie, a lucrat, ca tehnocrat şi în instituţii de profil, atât la Direcţia Agricolă cât şi la Ministerul Agriculturii.
BILE ALBE: văzut ca bun negociator; cunoaşte foarte bine judeţul şi localităţile; imagine OK; relaţie bună cu presa; relaţie civilizată cu ceilalţi lideri politici,
BILE NEGRE: nu ştim

unpr farcas*Consilierul judeţean GABRIEL FARCAŞ – de profesie inginer, specializat pe domeniul auto, văzut ca un “pitbull” al fostului preşedinte CJ, Culiţă Tărâţă, în şedinţele “parlamentului judeţean” unde întrerupea şi toca mărunt pe oricine spunea ceva ce nu convenea fostului şef. A fost, pentru o scurtă perioadă, şi şef la ARR Neamţ (numit politic, cum sunt toţi şefii de la instituţiile descentralizate)
BILE ALBE: priceperea în domeniul auto; ceva influenţă pe zona Roman
BILE NEGRE: văzut ca un tip conflictual, arogant; a lipsit vreo 3 luni de la şedinţele de CJ; nu are abilităţi nici de lider, nici de negociere

unpr sandu 2*Consilierul judeţean CONSTANTIN SANDU – de meserie cadru didactic, e mai cunoscut, de o perioadă bună de vreme drept “de profesie, secretar de partid”. A ocupat funcţia respectivă şi la PSD, o ocupă acum şi la UNPR. Cunoaşte foarte bine tot ce mişcă prin organizaţiile locale, nu doar UNPR ci de la toate partidele.
BILE ALBE: bun cunoscător al mediului politic nemţean, al localităţilor, al potenţialului politic local; bun organizator; tact
BILE NEGRE: poate lipsa de resursă financiară pe care ar trebui să o aibă în buzunar no. 1 judeţean de la un partid

unpr ploscaru*Consilierul judeţean ŞTEFĂNUŢ PLOSCARU – ales în 2012 pe listele PPDD, trecut la UNPR pe culoarul Ordonanţei Dragnea. A fost numit şi preşedinte al tineretului UNPR, a găsit “varză” organizaţia judeţeană dar şi cele locale de tineret, încearcă să le organizeze. Este patronul unei firme de producţie publicitară.
BILE ALBE: pune suflet în orice proiect în care este angrenat, apasă repede pe buton comanda PRINT când e vorba de un banner (sau mai multe) la urgenţă; a adus după el mulţi consilieri PPDD, triplând practic zestrea de aleşi locali UNPR; practice, dacă s-ar reuni, după statut, Conferinţa Judeţeană UNPR, masa ex-PPDD ar trebui să facă jocurile în partid
BILE NEGRE: e privit cu ostilitate de unii activişti cu vechime din UNPR, mai ales de tabăra zonei Roman, controlată de Farcaş

harbuz vaca

*Deputatul LIVIU HARBUZ – încă în PSD, încă deputat. Fost şef la ANSV în perioade fructuoase cu implementări de crotalieri (pe bani europeni sau guvernamentali), cu legenda unei protecţii asigurate la acea vreme de Adrian Năstase. Şefia de la Bucureşti s-a soldat, în timp, cu diverse acuzaţii ale presei centrale şi cu dosare penale. A pierdut în 2010 alegerile parţiale din Colegiul 6 Neamţ, într-o manieră a la Mircea Geoană (printre alte gesturi inteligente de campanie, a “ras” cu o zi înainte, reprezentanţii din secţiile de votare, acuzându-i de blat, pierzând, astfel, cel puţin câteva sute de voturi). I s-a împlinit visul de a ajunge deputat de Neamţ abia în 2012, în Colegiul 3, în care fusese parlamentar chiar Culiţă Tărâţă cu care, în ultimii ani, a avut o relaţie foarte apropiată, contrară conducerii judeţene PSD din care face parte, ca preşedinte executiv.
Nici nu i s-a uscat cerneala de pe mandatul de deputat că a şi fost declarat incompatibil de ANI, care l-a găsit patron pe la câteva PF-uri cu profil veterinar. E aruncat de UNPR-işti în morişca numelor potenţialilor lideri de la acest partid şi din cauza relaţiei speciale avute cu Tărâţă şi din cauza disensiunilor tot mai evidente cu actuala conducere PSD Neamţ.
Bile albe: se spune că are bani, din diverse afaceri; altele – nu ştim
Bile negre: este văzut ca un arogant, ca un fante de Bucureşti care priveşte cu dispreţ pe toţi cei care nu sunt împopoţonaţi, ca el, cu etichete de firmă; I se mai spune “Agamiţă Dandache” din Neamţ, din cauza sforilor trase pentru a ajunge parlamentar în acest judeţ; nu se ştie cât va mai rămâne deputat, decizia ANI fiind deja confirmată de prima instanţă, procesul fiind acum în recurs în aşteptarea stabilirii primului termen; nu este văzut în PSD ca un coleg legat de echipă ci ca unul care, din poziţia secundă, a trecut peste BPJ sau peste preşedinte; în Colegiul 3 nu a reuşit să se apropie de toţi primarii şi liderii de organizaţii, ci doar de câţiva, cu care se şi afişează frecvent care, la rândul lor, au ba probleme cu ANI ba de credibilitate în PSD.

MENŢIUNE: Numele de mai sus, bilele albe sau negre menţionate sunt punctate de activiştii de la baza UNPR, pe baza informaţiilor ajunse la aceştia şi a analizei pe care o fac oamenii simpli, care citesc şi presa şi… oamenii.
Evident că, în textul de mai sus, e posibil să se fi strecurat şi subiectivismul autorului, pentru că e vorba, totuşi, de un articol nu de “Judecata de Apoi”.
Succes UNPR-iştilor în a alege un nou lider, cât mai bun şi mai potrivit!

Nota Bene – UNPR Neamţ mai are un parlamentar care, cel puţin teoretic, ar fi trebuit menţionat măcar la categoria “probabilităţi”, cu atât mai mult cu cât e în acest partid de la începutul mandatului. Este vorba de deputatul Marian Enache (Colegiul 8). Din păcate, şi acesta este privit tot ca un Agamiţă Dandanache care după ce s-a văzut cu colegiu şi mandat a călcat foaaarte rar prin judeţ, fiind remarcat pe la vreo 2-3 chefuri (pardon, sărbători) în comune…
Un alt parlamentar UNPR este şi Constantin Moisii, ales pe listele PPDD. Acesta nu e menţionat de masa partidului în aceste calcule şi nici pomenit cu bile, nici albe nici negre. Drept e că, în ultimul timp, parcă a făcut un pas în spate…

Daniel VINCA

 

3 thoughts on “UNPR Neamţ: Iacoban? Bumbu? Farcaş? Sandu? Ploscaru? Harbuz?

  1. Cel putin la nivel de influenta, pornind de la relatia cu raposatul, dl. Harbuz isi asuma un fel de interimat la conducerea unpr, cu sau fara stirea unpr-istilor, lansand chiar ideea de a candida la sefia CJ din partea acestei formatiuni. Vise! Veti vedea curand!

  2. DL DEPUTAT HARBUZ SA FACA BINE SA RAMANA IN PSD SAU UNDE VREA EL. NU AVEM NEVOIE DE EL IN UNPR. PROGRESUL ROMANIEI NU POATE FI CONSTRUIT CU POLITICIENI DALMATIENI CU PORTBAGAJUL PLIN DE DOSARE PENALE SI CU INCOMPATIBILI CARE SE AGATA DE FUNCTIE. PA, DOMNUL HARBUZ!!!

  3. Eu zic ca cei mai buni sunt domnul Costica Iacoban si domnul Bumbu, La fel sa ramana secretar domnul Costica Sandu. Ploscaru de la PPDD e bun la tineret dar sa vedem rezultate. Despre domnul Farcas nu ma pronunt dar ar fi prea mare plapuma pentru el. Iar domnul Harbuz sa-si vada frate de procese…

Lasă un răspuns