Unii au mai învățat și carte! Fostul prefect Lazăr pe cazul Arcan: „Dacă semnam, acum aveam dosar penal!”

Deși membru PNL înainte de numirea în funcție și revenit în același partid după ce i-a expirat mandatul, fostul prefect George Lazăr a refuzat la acel moment să semneze un ordin de demitere din funcțiile de la CJ Neamț ale Emiliei Arcan (vicepreședinte și consilier). Reamintim că PNL și PSD erau în tabere diferite (PNL juca cu UNPR-ul lui Culiță Tărâță iar PSD era aliat în CJ cu PDL și PPDD) și cu toate că au fost destule sugestii sau rugăminți politice, Lazăr (avocat la bază) nu a dat curs acestei solicitări.

Iar faptul că apoi a achiesat ANI la plângerea trimisă de CJ, cu semnătura Danielei Soroceanu (actualmente prefect dar atunci secretar al județului) iar ulterior două instanțe de judecată (Curtea de Apel Bacău dar și Înalta Curte de Casație și Justiție) au infirmat teoria cu incompatibilitatea lui Arcan arată că, din punct de vedere al științei juridice, Lazăr și Sorceanu nu au învățat la fel de bine, cu un plus evident pentru fostul prefect. (Sentință definitivă de la Înalta Curte: Emilia Arcan, non-incompatibilă! Fusese “turnată” de Daniela Soroceanu).

Contactat de Vestea, avocatul George Lazăr nu a vrut să discute despre cum îi rupeau la acea vreme ușa unii de la CJ Neamț, inclusiv secretarul judetului Daniela Soroceanu.E tipul de abordare despre care noi jurnaliștii scriem „nici nu a confirmat, nici nu a infirmat” – detalii într-un articol viitor). În schimb, fostul prefect (acum prim-vicepresedinte PNL Neamt) a acceptat să vorbească pe fondul problemei.

<<Din momentul în care a ajuns sesizarea împotriva doamnei Arcan la Prefectură, m-am uitat cu atenție la subiect. Eu și doamna Arcan am fost, suntem și Acum adversari politici, ne-am mai ciondănit prin comunicate și chiar dacă și ca prefect aveam până la urmă propriile afinități, din funcția respectivă nu iei decizii motivate politic. Am analizat cazul. Am cerut și detalii suplimentare, și de la Registrul Comerțului și de la alte instituții. Am apreciat că nu e treaba Prefecturii pentru că între timp, față de legea inițială, apăruse Agenția Națională de Integritate iar eu ca specialist în drept mi-am și format părerea că nu era incompatibilitate în sensul legii. Ca să nu fie vorbe, am trimis cazul la ANI>>, spune acum Lazăr. Drept că dosarul de la Prefectură a ajuns la ANI după cel trimis deja de la Consiliul Județean de… secretarul daniela Soroceanu.

Culmea e că ANI a mers pe ideea sesizării. A declarat-o incompatibilă pe Emilia Arcan (decizie invalidată apoi de instanță), dar norocul respectivei ține de anumite reguli: dacă dădea decizie Prefectul Lazăr vicepreședinta Arcan pleca instant acasă și se judeca fără să mai dețină funcția de la CJ, în timp pe decizie ANI a contestat păstrându-și funcția și judecându-se atâta timp dar fără să-i fie afectată cariera.

Prin comparație, este ceea ce a făcut acum prefectul PSD, Daniela Soroceanu care intenționat nu a trimis dosarul Dulamă la ANI ci a dat decizie de demitere, detaliu care arată că miza reală nu era respectarea legii ci dorința urgentă a unora de a scăpa de Dulamă din CJ. Evident că, teoretic, dosarul Dulamă poate avea orice final în instanță (victorie sau înfrîngere pentru oricare dintre părți) dar dacă câștigă fostul vice de la CJ, în ciuda daunelor materiale etc, nimeni nu-i poate da înapoi timpul din perioada în care a fost exclus (NELEGAL) din CJ…

„Dacă semnam, acum aveam dosar penal. Doamna Arcan putea câștiga în instanță cum deja a făcut și apoi să facă plângere penală pentru abuz și la adresa mea dar și a celorlalți angajați din Prefectură care semnau documente conexe”, spune Lazăr.

Revenind la comparația Lazăr-Soroceanu pe cazul Arcan, este evident că orice discuție despre profesionalism în administrație, regimul incompatibilităților și a conflictelor de interese, știință de carte în administrație și drept este, evident, favorabilă fostului prefect PNL, nu actualului prefect PSD. Și, așa cum am punctat și într-un articol anterior, acum Soroceanu conduce instituția care girează legalitatea tuturor actelor administrative emise de UAT-uri, adică dispoziții de primari și hotărâri de Consilii Locale.

Daniel VINCA

One thought on “Unii au mai învățat și carte! Fostul prefect Lazăr pe cazul Arcan: „Dacă semnam, acum aveam dosar penal!”

  1. George mai are si creier, insa altii (nu dau nume) sunt niste grofi ordinari si parveniti care dupa ce s-au vazut ajunsi la putere si-au aratat adevaratele calitati de cocalari flamanzi. Sunt curios ce vor face ei in puscarie, deoarece nu mai au mult pana le vine….ignatul!

Comments are closed.