Unic în lume: Poliţia Baia Comunală! Primarul susţine prelungirea afacerii, nu cu „asocierea” ci cu o firmă solo!

Dincolo de episodul tip Garcea (cine de la Baia Comunală ar da amenzi? Patronii? Maseurii? Barmanul? Instalatorul?) e absolut fabulos cum se cere PRELUNGIREA unui contract în care părtile nu ar mai fi aceleaşi (în loc unei asocieri apare acum o singura firmă)! Romania e tara tuturor posiblitatilor!

Proiectul de hotărâre de Consiliul local vizând prelungirea cu încă 5 ani – direct, fără licitaţie! – a administrării Băii Comunale din Piatra Neamţ de către operator privat care a prins afacerea acum 10 ani scoate la iveală diverse chestiuni interesante. Detalii, dedesubturi dar şi situaţii cel puţin ilare cum ar fi faptul că la Piatra Neamţ exista şi există o structură care ar putea fi definită “Poliţia Baia Comunală”, concept care, dacă va fi votat proiectul iniţiat de primarul Dragoş Chitic în această formă va avea şi viitorul asigurat. Prin proiectul său, primarul propune prelungirea contractului (valabil 10 ani), dintre Primărie şi SC Annaslim SRL:

Fix pe acest concept novativ de “Poliţia Baia Comunală”, stufosul contract de acum 10 ani, prevedea un detaliu foarte interesant la primul alineat 4 din articolul 18 (da, acolo sunt doua alineate notate “4”, unul după altul…):

Să mai citim incă o dată:

Nu ne-am obosit să căutăm şi regulamentul respectiv, să dar (dacă există) cu siguranţă nu poate face referire la bombe sau alte acte de terorism ci la deviaţii de la un comportament civilizat în interiorul unei astfel de incinte. Mai clar, la ceea ce înseamnă ordinea publică, domeniu în care primarul are atribuţii şi le poate delega Poliţiei Locale. Ai putea încerca să înţelegi o astfel de delegare de atribuţii şi unei firme private de pază (cu toate că şi aici sunt multe discuţii, că e una asigurarea ordinii publice şi intervenţia şi altceva aplicarea de amenzi)… Dar ca o firmă care administrează o baie comunală (cu baie turcească, duş, saună uscată şi cu abur, masaj, piscină, fitness, ceainărie etc – conform contractului de acum 10 ani…) să aplice AMENZI CONTRAVENŢIONALE nu am mai auzit. Cel puţin nu într-o ţară civilizată, cel mult o fi valabilă o astfel de delegare de atribuţii prin vreun trib african sau sud-american, de la şef la firma beizadelei…
Ca să fie clar, aberaţia respectivă a fost prinsă în contractul semnat în urmă cu 10 ani, când primar era Gheorghe Ştefan. Dar a rămas valabilă şi după ce acesta a părăsit conducerea Primăriei, şi în mandatul de interimar şi în cel primit prin votul cetăţenilor, de Dragoş Chitic. Iar actualul primar propune acum PRELUNGIREA contractului vechi, în forma respectivă…

În rest, evident că ochiul unui specialist ar mai găsi şi alte detalii interesante în dosarul aflat acum în spatele proiectului pe care consilierii locali trebuie să-l voteze. Dincolo de întrebarea rezonabilă “De ce prelungire şi nu licitaţie, poate sunt şi alţi investitori interesaţie de acest business?” (iar o licitaţie ar putea ridica valoarea unei redevenţe datorate unei Primării care se plânge că nu o duce excelent cu banii), există o ciudăţenie care sare în ochi chiar şi pentru un profan cum este autorul acestui articol. Mai exact, în urmă cu 10 ani, contractul era semnat între Primărie şi o asociere de firme (Annaslim şi Annamatex – primul în calitate de asociat principal) iar acum proiectul primarului Chitic face referire doar la Annaslim. Şi cererea venită la Primărie e tot din partea aceleiaşi singure firme. Din aceste documente nu rezultă ce e cu Annamatex: mai există sau nu, s-a retras din afacere sau vrea să o facă abia acum etc? Oricum e cel puţin ciudat că primarul cere “prelungirea contractului de delegare de gestiune prin concesiune nr. 41.334 din 06.08.2007 încheiat intre Municipiul Piatra Neamţ şi SC Annaslim SRL” în timp ce contractul respectiv era, de fapt, între “Municipiul Piatra Neamţ şi operatorul de serviciu SC ANNASLIM SRL în asociere cu ANNAMATEX SRL”.


Dacă ANNAMATEX nu mai este în noua ecuaţie înseamnă că, în fapt, nu e vorba de o prelungire, pentru că partenerul municipalităţii nu ar mai fi asocierea dintre două firme private ci doar o firmă privată.
Vechiul contract prevede posibilitatea de prelungire dacă concesionarul (asocierea) solicită acest lucru “cu cel puţin 6 luni înainte”. La dosar este anexată o solicitare făcută fix cu 6 luni înainte doar de firma ANNASLIM, vedeţi mai jos:

Da, liderul unei asocieri poate acţiona în numele asocierii, dar astfel de documente care ne-au mai trecut prin faţa ochilor aveau o introducere de genul “firma X, în numele asocierii dintre firmele X şi Y, prima în calitate de lider al asocierii…”. Ipoteza că ar putea fi foar o scăpare a firmei private nu prea pare a sta în picioare din moment ce şi titlul proiectului iniţiat de primar şi conţinutul acestuia fac, de asemenea, referire la prelungirea unui contract doar cu firma ANNASLIM. Mai pe româneşte – asta rezultă din aceste documente – este folosit termenul PRELUNGIRE la un contract cu o asociere (adică un partener multiplu) în care forma nouă să fie cu un partener solo.

Probabil însă că la toate aceste întrebări se şi ciudăţenii vor fi date răspunsuri foarte clare şi precise în şedinţa de CL de la sfârşitul acestei luni.

Cât priveşte legalitate prelungirii unui contract in care părţile nu mai sunt identic aceleaşi, probabil că specialiştii din jurul primarului Chitic vor găsi un milion de argumente în favoarea acestei teorii. Aşa că nu ne-ar mira nimic, nici măcar ca în curând Primăria să prelungească contracte cu firme care nici nu erau înfiinţate la momentul contractului iniţial. În ţara unde au căpătat certificate de revoluţionari oameni născuţi după Revoluţie, ne mai poate mira ceva?

Daniel VINCA

2 thoughts on “Unic în lume: Poliţia Baia Comunală! Primarul susţine prelungirea afacerii, nu cu „asocierea” ci cu o firmă solo!

  1. Cum am mai spus de mai multe ori până acum: DEMISIA! Alo, P.S.D., ce se mai aude cu referendumul ala de demitere al iubitului nostru primar? Eu ca simplu cetățean al orașului m-am cam saturat de gainariile acestor politicieni de baltă, adică de acești plutasi pe Bistrița politicii naționale. Măcar dacă erau pe Prut ar fi fost ceva. Ce ți-e și cu pârlitii ăștia de liberali, cât de jos au ajuns! Haideți domnule Primar, nu vreți să vă îmbolnăviți și să abdicati? Eu una m-am cam săturat de dumneavoastră!!!

  2. Domnul chitic este fara leac.cred ca are adn-ul lui stefan si nu se poate trata.nici nu s-a stins ecoul hotiei cu piata centrala ca zilnic apar noi si noi gainarii marca stefan care trebuie duse mai departe.imi inchipui ce se va intampla can stefan va fi in libertate.pe mana altor chitici ne va obliga sa achitam in continuare „taxa de smecher” sau de stefan cel tare.oare chitic cand se priveste in oglinda il vede pe stefan?

Lasă un răspuns