Unde poţi vota în România? Alegerile Prezidenţiale 2019

Alegătorii pot afla online la ce secție de votare sunt înscriși pe listele electorale permanente, la alegerile prezidențiale 2019, din 10 noiembrie, accesând site-ul Registrului Electoral.

Pentru a afla la ce secție de votare trebuie să se prezinte în ziua votului, alegătorii pot accesa site-ul Registrului Electoral, unde vor scrie codul numeric personal, numele de familie și un cod de verificare. Pe lângă adresa secției de votare unde sunt înscriși, Registrul Electoral prezintă și o hartă cu locul exact în care se află secția de votare căutată.

Unde votezi la alegerile prezdențiale 2019, în altă localitate

Cei care votează în localitatea de domiciliu sunt obligați să voteze doar la secția la care sunt arondați. Cei care votează în alte localități o pot face la orice secție de votare, unde vor fi înscriși pe listele suplimentare.

Registrul electoral este o bază de date în format electronic, administrată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), cu toate persoanele cu cetățenie română care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.

Primăriile actualizează permanent registrul electoral, în care se regăsesc persoanele care au împlinit 18 ani și din care sunt radiate persoanele decedate și cele care și-au pierdut dreptul de a alege.

Cum se votează la alegerile prezidențiale 2019

Alegerile prezidenţiale din 2019 se desfăşoară în baza Legii 370/2004 modificate prin Legea nr. 148 din 28 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală.

În vederea evitării situaţiei în care românii din diaspora nu pot să voteze, noua lege prevede, pentru prima dată după 1989, prelungirea duratei de vot la trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică), pentru românii din diaspora.

Astfel, vineri se va vota între orele locale 12:00-21:00, iar sâmbătă şi duminică, între orele 7:00-21:00.

Românii, din țară sau din străinătate, care se vor afla la rând sau în secţia de votare la ora 21:00, când se închid secţiile, vor putea vota până la maximum ora 23:59.

Până la 16 septembrie 2019, alegătorii români din străinătate s-au putut înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota prin corespondenţă sau la o secţie de votare.

Alegătorii care au optat pentru votul prin corespondenţă trebuie să expedieze plicul cu votul exprimat, astfel încât să ajungă la sediul Biroului Electoral pentru votul prin corespondenţă, din ţară sau din afara ţării, până la cel târziu 7 noiembrie 2019.

Dacă plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegătorul va fi notificat să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns