„Un vot dat lui Surdu este un vot pentru Sălăgean!”

Recuperarea (electorală) a foștilor demnitari comuniști sau a beizadelelor lor nu este doar apanajul PSD ci și a altor partide, care se declară progresiste, dar ajung să propună românilor un așa-zis progres prin care ar fi șterse cu buretele suferințele românilor din epoca comunistă, privațiunile, lipsurile (apropos de alimente primite pe cartele) etc.
Un astfel de caz de recuperare politică interesantă poate fi întâlnit la Bicaz – semnalizează PNL – unde, în acest moment, primarul PSD Nicolae Sălăgean primește un nesperat ajutor (oare?) în a-și păstra funcția din partea candidatului Plus Răzvan Surdu. De subliniat că, la Bicaz, nu e candidat comun USR-Plus, ci Surdu este candudatul exclusiv al Plus, USR având ropriul candidat, cu propria campanie.

„Un vot dat lui Surdu este un vot pentru Sălăgean”, spune PNL Bicaz iar argumentația vizează nu doar tehnica împărțirii voturilor de pe dreapta care favorizează candidatul de pe stânga (mai ales în cazul alegerilor dintr-un singur tur de scrutin) ci și trecutul comun și legăturile speciale dintre familiile Sălăgean și Surdu.

Candidatul Răzvan Surdu este plecat de ani buni din Bicaz, a revenit în oraș, acum în „buza alegerilor”, după cum o dovedește și domiciliul restabilit în Neamț, ca să poată candida, în august 2020.


Iar adresa de pe strada Ciungi este o minunăție de viloi, rămasă moștenire de la părinți. Cu o suprafață desfășurată de câteva sute de metri, vila pare de la exterior un fel de motel…

Probabil că în Bicaz, din toți candidații (inclusiv cei de pe liste), unul singur mai are o asemenea suprafață locativă la dispoziție și acela e primarul Sălăgean, cu un apartament modificat în suprafață de vreo 250 mp. Și de aici se deschid punctele comune dintre candidații PSD și Plus…

Sălăgean a fost director la Fabrica de Ciment în perioada comunistă, post-decembristă și post-privatizare. Răzvan Surdu nu a lucrat la Ciment, la 50 de ani el e proaspăt pensionar (da!), dar la Ciment a lucrat tatăl său, Ion Surdu. Și nu pe orice post ci pe cel de director tehnic, adică mâna dreaptă a lui… Sălăgean.

Surdu senior (trecut acum în lumea drepților, fie-i țărâna ușoară) a ocupat funcția respectivă mult, cică tot în 3 perioade (comunistă, post-decembristă și, pentru scurt timp, post-privatizare). De fapt, ca pentru mulți bicăjeni din perioadele anterioare, Fabrica de Ciment era o a doua familie, dovadă că și mama candidatului actualui candidat Plus a lucrat tot acolo, pe la birouri (ceva cu cărțile de muncă, domeniu care dă acum atâta bătaie de cap celor care umblă pentru stabilirea vechimii corecte, pentru pensionare).

Directorii Sălăgean și Surdu colaborau foarte bine, erau chiar amici sau, cum se spune mai nou, prieteni de familie. Vila familiei Surdu a crescut frumos fix când Fabrica de Ciment de la Bicaz își începea declinul, dovadă și faptul că ulterior avea să fie închisă de cumpărătorii de la HeidelbergCement care au preferat să funcționeze doar capacitatea de producție de la Tașca…

Vecinii și urmașii lor de pe strada Ciungi își mai amintesc cum în anumite seri sau week-enduri, la vila familiei Surdu trăgea mașina de serviciu no 1 de la Fabrica de Ciment din care cobora Sălăgean, cei doi directori petrecând împreună (singuri sau cu familiile) ceasuri întregi… Probabil discutau și despre probleme de serviciu, producție, comenzi, livrări, documentația pentru privatizare, disponibilizările masive care au aruncat în stradă mii și mii de oameni…

Iar acum, Surdu junior, cu un tren politic de dreapta (Plus) spune că… vrea să-i ia locul primarului Sălăgean al cărui adjunct a fost pe vremuri tatăl său. PNL Bicaz consideră că este doar o strategie prin care votul de pe dreapta, anti-PSD și anti-Sălăgean să fie fragmentat în beneficiul actualului primar.

„PNL a câștigat la Bicaz alegerile trecute, europarlamentare și prezidențiale. Domnul Sălăgean, care are o atitudine de om care și-a trecut primăria pe persoană fizică, beneficiind și de defectul legii care prevede alegeri dintr-un singur tur, și-a dat seama că nu mai ia în veci mai mult de 50 la sută din voturi, așa că singura sa șansă rămâne fragmentarea voturilor împotriva actualei administrații prăfuite. Așa a apărut, ca un iepuraș scos din joben, candidatul Surdu junior. Nu avem nimic cu Răzvan, el e un om cu bun simț, dar este evident că acum face jocurile lui Sălăgean. Voturile date lui Răzvan Surdu sunt, în fapt, voturi care îl ajută pe Sălăgean, pentru că principalul oponent, cu șanse reale, ale lui Sălăgean, este candidatul nostru, Iulian Matasă. Dacă voturile anti-Sălăgean merg masiv la Matasă, bicăzenii vor putea spera la o dezvoltare reală a orașului, dacă voturile acestea se pierd la Răzvan Surdu sau la alți candidați de tip iepure, de fapt, oamenii sunt păcăliți și câștigă iar candidatul PSD care a ținut Bicazul în această captivitate și subdezvoltare”, spun cei de la PNL Bicaz.

Un alt detaliu în favoarea acestei idei este re-venirea lui Surdu jr la Bicaz. Pensionar proaspăt MApN, el și-a refăcut buletinul pe Bicaz, este văzut în această campanie pe străzile din oraș. Dar a revenit fără familia care a rămas la Bacău. Nimeni nu l-a văzut pe candidatul Plus cu familia pe o terasă sau ntr-un magazin în aceste săptămâni, detaliu care ridică semne de întrebare. Și contul lui de facebook, extrem de discret, nu devoalează un trăitor real din Bicaz, nicio nemulțumire legată de actuala administrație ci, mai degrabă, o persoană educată să se expună cât mai puțin. Să execute misiunea (ca la Armată), fără prea mult tam-tam, și apoi să se retragă…

Nu am reușit să luăm legătură cu Răzvan Surdu să aflăm și punctul lui de vedere în legătură cu acuzația că, în fapt, candidatura lui ar fi un sprijin nesperat pentru fostul șef al tatălui său. Dacă are de făcut vreo precizare, o poate trimite la adresa de mail vestea.net@gmail.com și va fi publicată cu celeritate.

Vom reveni.

 

D.V.

 

Lasă un răspuns