Un tezaur vechi de 3000 de ani, neinteresant pentru Complexul Muzeal Neamț și pentru CJ! Artefactele vor ajunge în alt județ…

Un tezaur cu podoabe cu ovechime estimată la 3000 de ani, descoperit de un detectorist autorizat în comuna Icușești Neamț, ar urma să ajungă să fie exus în alt județ deoarece Complexul Muzeal Neamț (din subordinea Consiliului Județean Neamț) refuză să expertizeze astfel de descoperiri și să plătească recompensa de 30% prevăzută de lege din valoarea bunurilor.

Informații despre acest caz uluitor au apărut deja pe internet (pe facebook) dar azi a venit și confirmarea oficială de la Rocsana Josanu, Directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.

O descoperire exceptionala, făcuta recent, in data de 21 octombrie 2022, in judetul Neamt, in comuna Icusesti. O persoana autorizata pentru detinerea detectoarelor de metale, din judetul Bacau, a descoperit intr-o padure din locul numit Corhana, un tezaur de obiecte de podoaba. Este vorba de obiecte realizate din bronz, care au o vechime semnificativă, dateaza din secolele XI- IX înainte de Hristos. Un tezaur cum nu am mai primit până acum la Directia Judeteana pentru Cultura Neamt (…) Acesta este primul tezaur de obiecte de podoaba si ar putea sa imbogateasca colectiile Complexului Muzeal Neamt. Am spus ca ar putea sa imbogateasca aceste colectii, pentru că din pacate, nu o va face”.

Josanu a relatat pe scurt că atitudinea Complexului Muzeal Neamț de a refuza preluarea descoperirilor detectoriștilor autorizați (realizate în condițiile legii) vine de undeva de la începutul anului 2021 când, într-o corespondență purtată între Direcție și Complex Muzeal, cei din urmă au făcut referire la „activități imorale”, spunând că unii (sublinem UNII) detectoriști acționează în zone care nu sunt situri porotejate dar… ar urma să aibă acest statut special. Practic, prin generalizare, toți detectoriștii, sunt acuzați că nu ar fi mai catolici decât papa și că nu ocolesc zone ÎN CARE NU ESTE INTERZIS ACCESUL pentru activități de detectare.

Nu este o noutate, de-a lungul timpului, unii angajați de la Comlexul Muzeal au intrat în diverse dispute pe facebook, cu detectoriștii, certându-i pe cei din urmă pentru că își permit să acționeze (în cadrul legii) și definindu-i drept niște amatori care „strică contextul”. Reamintim că una din cele mai importante descoperiri arheologice din Neamț din ultimii ani, ulcica cu denari, expusă la un moment dat la Muzeul de Istorie (aflat acum în renovare) nu a fost scoasă la lumină de vreun specialist/doctor de la Complexul Muzeal, ci de… un detectorist. După ce i-au plătit detectoristului bonusul de 30% (pe o evaluare, zic unii, dusă cât mai jos posibil față de alte Muzee din țară), cei de la Complexul Muzeal au anunțat cu fast expoziția și nu l-au invitat pe detectorist la acel moment.

Revenind la descoperirea de la Icușești, directoarea Josanu a mai precizat că: „Considerăm că este inadmisibil ca o instituție de cercetare dintr-un județ să nu se zbată ca toate aceste valori – așa cum vedeți și tezaurul de lângă mine – să nu rămână în județul în care au fost descoperite”

Josanu a punctat și că instituția pe care o conduce își dorește o bună colaborare cu administrațiile locale (inclusiv pe administrarea clădirilor de patrimoniu sau a muzeelor) dar că, „din păcate, colaborarea cu Consiliul Județean Neamț nu poate să fie una bună, atâta timp cât există dezinteres față de protejarea patrimoniului cultural”.

Pentru context (nu arheologic, ci administrativ), trebuie menționat că președintele CJ Neamț este Ionel Arsene iar vicepreședintele care are delegată atribuția de a coordona activitatea instituțiilor de cultură subodonate (deci și a Complexului Muzeal Neamț) este Mădălina Ciubotaru (Pro România). Unele voci susțin însă că în timp ce aceasta se comportă ca un adevăat ispravnic când e vorba de unele instituții (Biblioteca Județeană, Centrul pentru Cultură și Arte), când e vorba de Muzeu această coordonare este doar de fațadă, aceasta muțumindu-se doar cu ședințele foto pe care le face la diverse evenimente unde este invitată la microfon.

Directorul (managerul) Complexului Muzeal este Dorin Nicola. În urmă cu câțiva ani, pe lângă postul de director adjunct deja existent, a mai fost înființat unul similar, mai exact „director de marketing”. La vremea respectivă, consilierii județeni din Opoziție au acuzat că funcția a fost înființată cu dedicație și, la scurt timp, câștigătorul concursului la care s-a prezentat de unul singur a fost declarat Cristi Soroceanu (fost reporter de sport, profesor de Educație Civică), coincidență!, soțul Danielei Soroceanu, secretarul CJ Neamț care a avut și un intermezzo de câțiva ani ca prefect PSD de Neamț.
Ca secretar de județ, Daniela Soroceanu a girat demiterea directorului Bibliotecii Județene (scriitorul Adrian Alui Gheorghe), act administrativ anulat de instanța de judecată. Justiția a desființat și demiterea vicepreședintelui CJ Neamț de la acel moment, Laurențiu Dulamă, îndepărtat din funcție de prefectul Daniela Soroceanu, pe un pretext abuziv evident. Tot în timpul mandatului de prefect al Danielei Soroceanu, județul Neamț a pierdut procesul cu Județul Harghita și o suprafață importantă, inclusiv Cheile Bicazului. Procesul respectiv a fost câștigat în apel dar după ce Soroceanu fusese demisă din funcție, în mandatul prefectului George Lazăr care a mers personal la toate termenele de judecată.

Revenind la managementul de la Complexul Muzeal, în lumea culturală nemțeană se vorbește despre directorul Dorin Nicola ca despre un om de paie care ar executa fără crâcnire ordinele și dorințele Danielei Soroceanu, de aceea nici Mădălina Ciubotaru nu ar coordona, real, instituția respectivă. Cert este că, grație tripletei Nicola – soții Soroceanu – Ciubotaru, nemțenii care vor dori să vadă colecția descoperirii de la Icușești vor trebui să urmărească unde va ajunge aceasta, prin Iași, poate prin Vaslui, poate prin alt județ unde onor administrația și doctorii din istorie nu-i consideră, apriori, pe detectoriști niște imorali…

Vom reveni.

Danel VINCA