Un politruc PNL amplifică panica! Prefecturile nu mai au voie să comunice despre cazurile noi, despre starea de sănătate a pacienților și numărul de teste

Decizie halucinantă luată la nivel central și care lovește în dreptul fundamental al cetățeanului de a fi informat, fie și cu limitele de rigoare, chiar și în situații de criză: Prefectura Neamţ a primit interdicţia expresă de a mai comunica real pe situaţia COVID-19. Măsura transmisă printr-un document semnat de secretarul de stat Gheorghe Sorescu (un politruc fost deputat, fost prefect, fost vicepreşedinte CJ Botoşani) vizează toate Prefecturile din România şi le lasă prefecţilor atribuţia de a vorbi despre tot felul de nimicuri dar nu despre ceea ce este mai important.

Prefecţii nu mai au voie să comunice informaţii legate de „numărul de teste efectuate, numărul de persoane depistate pozitiv şi starea de sănătate a pacienţilor depistaţi pozitiv. Orice comunicare pe aceste subiecte se va face doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică”.

 

La nivel local se vor putea face informări doar privind măsurile pentru împiedicarea răspîndirii şi combaterii COVID 19, identificarea şi amenjarea unor noi locuri de carantină, fără a preciza locaţia, primirea de material şi echipamente de protecţie, precum şi măsuri de ordine publică. Adică subiecte cu un grad de interes mult mai mic decaât cele real importante.

Decizia semnată de acest politruc ajuns secretar de stat limitează drastic posibilităţile presei locale de a verifica şi a oferi acele informaţii de real interes public judeţean/local. Este evident clar că respectivul Grup de Comunicare Strategică nu poate răspunde în timp real jurnaliştilor din 40 de judeţe. Şi dacă mâine-poimâine, instituţiile centrale nu vor mai publica cazurile noi de COVID defalcat, pe judeţe, presa locală ar deveni un fel de curea de transmisie a unor informaţii fade, insipide şi nerelevante pentru publicul local.

Pe fond, o asemenea decizie ciudată nu va face decât să amplifice panica. Cetăţenii din Neamţ vor de la presa locală informaţii despre judeţ (pe cele naţionale le iau din presa centrală) şi cu cât vor fi mai multe întrebări din Neamţ care rămân fără răspuns, cu atât oamenii vor fi mai neliniştiţi.
De asemenea, aceeaşi directivă care nu a fost aplicată nici măcar în China, Italia sau Rusia va alimenta informaţiile neverificate care vor fi distribuite în presă şi în social media de fel de fel de schizofrenici care în această perioadă îşi maximizează impactul exact cu ştiri false şi panicarde.

Daniel Vinca
foto: stiribotoşani.ro, mesagerulneamt.ro

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Un politruc PNL amplifică panica! Prefecturile nu mai au voie să comunice despre cazurile noi, despre starea de sănătate a pacienților și numărul de teste

  1. Bai frate mai terminati cu politica astea care faceti comentarii de aiurea!!!
    Prostul satului a ajuns sa lucreze la minister si emana numai aberatii.sa nu zica lumea ca nu face si el ceva.exista un Comitet național pt.situatii de urgenta cine il mai ia in seama pe asta?

  2. Nu a fost deputat, ci contabil de CAP, iar , dupa 2004, sef la finante in Botosani (pus de PNL), mai apoi vicepresedinte si presedinte CJ Botosani…

Lasă un răspuns