Un nou scandal cu Spitalul Modular de la Iași! Nu se respectă termenul de livrare de către firma turcă plus alte probleme


– Gogule, probleme, măi?
– Da, cu Spitalul modular de la Iași, de la Tețcani. Ăla de vreo 13 milioane de euro la care și CJ Neamț a dat vreo 3,5 milioane de euro…
Cică marfa e tot pe drum, pe drum, pe drum, nu se respectă de către turci termenul de livrare. Terenul e neamenajat, e o tarla cu buruieni, pământ și pietre. Nici medici și asistenți nu sunt…

Cam așa ar arăta, probabil, o scenetă umoristică din seria celor cu cunoscutul actor Dem Rădulescu.
În teren însă situația frizează nuanțe serioase și grave care arată că e vorba iar dacă nu despre vreun tun, măcar despre o afacere proastă cu bani publici, după cum relevă presa din Iași.

În urmă cu câteva minute, într-un live la BZI Iași, primarul de Iași, Mihai Chirica își exprima propriile rezerve cu privire la banii cheltuiți pentru această investiție (au cotizat CJ Iași și CJ Neamț), unul din argumente fiind că în timp ce „modularul” (când va fi gata, dacă va fi gata…) ar urma să aibă 240 de paturi, un spital din Iași, din subordinea municipalității (Spitalul de Recuperare) a stat gol în această perioadă și are… 500 de paturi și personal deja existent.

Revenind la Modularul de la Iași, acesta ar urma să fie amplasat la Lețcani, pe un teren al administrației de acolo care a fost transmis CJ Iași și face parte dintr-un parc industrial care, atenție, a beneficiat de finanțare europeană și, până în 2021, nu ar trebui să aibă loc nici-o schimbare de destinație.

 

sursa: BZI Iași

În urmă cu o săptămână, același primar de la Lețcani și majoritatea presei ieșene reliefau faptul că CJ Iași nici măcar nu solicitase… autorizație de construcție!


Cu siguranță că onor directorii din CJ Iași sunt la fel de „profesioniști” ca și unii din CJ Neamț, dacă a fost nevoie să afle din presă că avusese loc o licitație, containerele ar trebui să sosească și ei nu se sinchisisiră nici să ceară autorizațiile și avizele necesare. Dar noroc că au aflat din presă și, între timp, după ce s-au luminat că trebuie aceste aprobări cică le-ar și fi obținut de la primăria acelei comune.

Bun! Dar saga acestei afaceri cu cântec – și cu mulți bani în joc! – nu se oprește aici. Au trecut deja 3 săptămâni de când firma turcească agreată ca furnizor a câștigat licitația, termenul de livrare a fost stabilit prin anunțul de licitație la 20 de zile (plus încă 7 zile pentru montaj) iar pe terenul de la Lețcani nu se află nu că acele containere medicale, dar nici măcar containerele cu produsele împachetate. Și CJ Iași evită să răspundă și la întrebarea dacă furnizorul a achitat garanția de 100 și ceva de mii de euro…


Cam așa arată și un fragment din caietul de sarcini:


Cam așa arată un desen frumos din categoria „va fi”, promovat și de președitele CJ Neamț, Ionel Arsene, la TVR 1, la o celebră emisiune moderată de un realizator de casă al baronilor PSD:

Și așa arată, conform presei ieșene, terenul viran sau tarlaua pe care ar urma să fie amplasat minunatul Spital Modular:

În condițiile în care și în Spitalele din Iași și în cele din Neamț sunt paturi libere berechet, rămâne evident întrebarea: de ce baronii PSD din cele două județe, Popa și Arsene, au dorit să facă musai această afacere împachetată politico-electoral sub famura luptei anti-Covid?

Reamintim, de la Neamț au fost alocați 16 milioane de lei, adică 160 de miliarde de lei vechi!…

Vom reveni.

(Mai jos, de la minutul 29.55, discuția despre Spitalul Modular, din emisiunea la care a participat azi primarul Chirica de la Iași)

 

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Un nou scandal cu Spitalul Modular de la Iași! Nu se respectă termenul de livrare de către firma turcă plus alte probleme

  1. Si totusi e Tetcani sau Letcani? (ma gandesc totusi ca e Letcani) :))

  2. Dar de unde au avut bani cele doua CJ, si cine a votat in CJ pentru acest proiect?!

Lasă un răspuns