Un nou dosar penal la Spitalul Județean! În vizor, anesteziștii!

Scandalul și dosarul penal care vizează 5 medici (4 ortopezi și un chirug) de la Spitalul Județean Neamț ar avea continuarea într-un nou episod cu consecințe judiciare care îi vizează și pe unii anesteziști. Asta rezultă din conținutul sentinței în extenso dată de Tribunalul Neamț care a decis menținea în stare de arest a 3 dintre inculpați și plasarea celui de al 4-lea în arest la domiciliu (al 5-lea fiind sub control judiciar de la începutul anchetei), hotărâre care a fost menținută și de Curtea de Apel Bacău.

Mai jos, câteva pasaje din acea hotărâre, în care instanța citează informațiile puse la dispoziție de procurorul de caz:

<<Probele obţinute prin supraveghere tehnică se coroborează cu unele declaraţii ale suspecţilor cercetaţi pentru dare de mită, care au conturat existenţa unui circuit infracţional din care face parte şi medicul anestezist, parte componentă din echipa medicală planificată pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, acesta fiind la rândul lui recompensat cu sume de bani pentru serviciul medical prestat>>

<<Au fost efectuate demersuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în vederea punerii la dispoziţie a dosarelor pacienţilor, în care se află foile de observaţie, precum şi a planificării serviciilor pentru medicii din cadrul Secţiei Anestezie Terapie Intensivă, la blocul operator. În aceste condiţii, susţine procurorul, lăsarea în libertate a inculpaţilor ar crea premise necesare pentru ca aceştia să poată lua legătura direct sau indirect cu medicii anestezişti, în vederea construirii unor apărări comune, care să îi pună la adăpost de răspunderea penală>>

<<Având în vedere demersurile efectuate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru punerea la dispoziţie a dosarelor pacienţilor, în care se află foile de observaţie, precum şi a planificării serviciilor pentru medicii din cadrul Secţiei Anestezie Terapie Intensivă, la blocul operator se prezumă că, lăsarea în libertate a inculpaţilor, care sunt medici chirurgi ar crea premisa pentru ca aceştia să poată lua legătura direct sau indirect cu medicii anestezişti, în vederea construirii unor apărări comune, care să îi pună la adăpost de răspunderea penală>>.

Tot Parchetul face referire la bani dați de pacienți sau aparținători care ar fi trebuit să ajungă la anesteziști:

„- în perioada noiembrie 2018-ianuarie 2019, inculpatul Nanu Constantin ar fi primit, de la 27 de persoane sume de bani, pentru diferite acte medicale‑intervenţii chirurgicale, acordare/prelungire concedii medicale, efectuare referate medicale, pentru remitere către medicul anestezist.

– în perioada noiembrie 2018-ianuarie 2019, inculpatul Guţu Florică ar fi primit, de la 20 de persoane sume de bani, pentru diferite acte medicale‑intervenţii chirurgicale, efectuare referate medicale, pentru remitere către medicul anestezist, consultaţii medicale”.

De asemenea, și în înșiruirea faptelor concrete reținute în sarcina actualilor inculpați, sunt menționate episoade și bani legate tot de anesteziști:

„25.La data de 20.12.2018, în incinta vestiarului, a primit de la o persoană necunoscută de sex bărbătesc, suma de 200 lei, pentru a o remite medicului anestezist şi o altă sumă de bani, pentru efectuarea unei operaţii. (Nanu Constantin)

10.La data de 17.12.2018, în incinta vestiarului, a primit o sumă de bani, de la o persoană necunoscută de sex bărbătesc, pentru operaţia numitului Barb Dudan Nicolae, CNP ———————  şi instigă aceeaşi persoană să remită bani medicului anestezist.

11.La data de 19.12.2018, în incinta vestiarului, a primit o sumă de bani, de la o persoană necunoscută de sex femeiesc din comuna Ţibucani, judeţul Neamţ, pentru operaţia mamei sale, Băhneanu Elena, CNP ———————–  şi instigă aceeaşi persoană să remită bani medicului anestezist.

15.La data de 05.01.2019, în incinta cabinetului de gardă, a primit o sumă de bani, de la o persoană necunoscută de sex bărbătesc, pentru operaţia fiului său şi instigă aceeaşi persoană să remită suma de 300 lei, medicului anestezist.

16.La data de 05.01.2019, în incinta cabinetului de gardă, a primit o sumă de bani, de la o persoană necunoscută de sex femeiesc, pentru operaţia unei rude şi instigă aceeaşi persoană să remită o sumă de bani, medicului anestezist. (Guțu Florică)

Iar șirul dosarelor penale legate de șpăgile de la Spitalul Județean Neamț s-ar putea să meargă mai departe. Este vorba fix de un buboi spart acum care ascunde tot ce a acumulat în ani de zile, în care dincolo de vinovăția concretă a fiecărui inculpat (care urmează a fi stabilită de instanțele de judecată) care s-a bucurat de inacțiunea sau chiar complicitatea tacită a directorilor de spital și a celor care s-au succedat la conducerea Consiliului Județean Neamț.

Evident, mita este o infracțiune care presupune existența a doi actori (unul dă, altul ia) și unele voci care pledează întru apărarea medicilor încearcă să mute greutatea faptelor penale pe pacienții care au dat mită. Strict legal, și mituitorul răspunde penal dar ce poți face ca pacient sau ca părinte care ajungi la Spital cu un copil căruia îi atârnă piciorul și înțelegi că sistemul este construit și întreținut pe ideea „Dai banii sau crapi!”?.

Majoritatea celor care recunosc că dau mită la doctori spun că fac acest gest pentru că li s-a tot spus sau sugerat că nu au altă alternativă (și au ajuns și ei la această concluzie când au văzut că până nu au dat dreptul nu au fost băgați în seamă). Dar ei, medici mituiți aveau alternativă?…

D.V.

2 thoughts on “Un nou dosar penal la Spitalul Județean! În vizor, anesteziștii!

  1. Asistentele si infirmierele pe cand ? Ca si alea smatanesc bine pacientul .

  2. Inainte de anestezisti ar fi chirurgii , si , bineinteles, Obstretica -Ginecologia, care e mama spagilor!!!

Lasă un răspuns