Un munte de INCOMPATIBILITATE! Florentina Moise (1)

Florentina Moise – fostă șefă a Casei Corpului Didactic, președinte PSD Piatra Neamț (de câțiva ani), consilier local la Piatra Neamț (de la alegerile locale din septembrie 2020), angajat ca director adjunct la Consiliul Județean Neamț (de mai bine de o lună).

Incompatibilitate! – susțin la unison mai mulți juriști consultați de Vestea.net (arătăm la finele acestui text și alte articole în care am beneficiat de expertiza acestora și care finalul fiecărui subiect în parte).

Articolul 88, litera c din Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 (actualizată, cunoscută drept Legea incompatibilităților) spune așa:

De reținut: și în Matematică și în Drept, „SAU” are valență de „sau una, sau alta, sau ambele”. Posibila tentativă de a spune că incompatibilitatea angajatului de la CJ e doar cu funcția de consilier județean este futilă întrucât, dacă ar fi gândit asa esența textului de lege, legiuitorul folosea nu „SAU” ci „RESPECTIV”.

De la angajarea ei la CJ Neamț, Florentina Moise o tot ține într-o suspendare din funcția în care a ajuns prin concurs (candidând singură, așa că și discuțiile despre acest concurs sunt diverse). Surse foarte apropiate de conducerea CJ Neamț spun că tehnica suspendării este de fapt chichița prin care Florentina Moise încearcă să evite/să eludeze starea vădită de INCOMPATIBILITATE în care se află.

Ei bine, în cazul acestor suspendări nu o ajută deloc „GHIDUL PRIVIND INCOMPATIBILITĂȚILE ȘI CONFLICTELE DE INTERESE” al Agenției Naționale de Integritate (postat și pe siteul ANI), un fel de Cod de Procedură folosit de instituția respectivă, care spune, textual, că o eventuală suspendare a contractului de muncă nu anulează starea de incompatibilitate:

Da, în întrebare este invocată Legea referitoare la funcționarii publici în timp ce Florentina Moise este personal contractual. Însă în multe spețe din civil și din penal, jurisprudența folosește termenul de „asimilat funcționarilor publici”. Florentina Moise a fost angajată la CJ (vezi și cazul Dulamă la DGASPC) drept personal contractual pentru a evita interdicțiile opozabile funcționarilor publici dar…
Nici parlamentarii sau medicii nu sunt funcționari publici dar sunt arestați și condamnați pentru MITĂ deși infracțiunea respectivă este definită în Codul Penal drept „fapta funcționarului public…”.
Dar despre statutul de facto de funcționar public al Florentinei Moise, într-un articol viitor…

Florentina Moise: „Suspendată din motive de sănătate”

Până atunci, să vedem ce spune alesul local și angajatul public în apărarea sa.
Dimineață, Florentina Moise primea această adresă de la Vestea, cu 4 întrebări foarte clare și cu rugămintea de a răspunde clar și la obiect până la ora 11:


Nu până la ora solicitată de Vestea ci pe la 11,51 (treacă de la noi!), a venit și răspunsul. Citiți-l în oglindă cu întrebările de mai sus:

Pe 3 pagini, răspunsul Florentinei Moise înșiră citate din legislație din care 99% nu au legătură cu cazul ei. Dar am publicat acest răspuns că să nu fie vorbe cu „scos din context”.
Deși din momentul demarării acestei documentări, surse apropiate de Moise spuneau că aceasta ar fi având un răspuns tip Joker de la ANI care o disculpă, după cum vedeți din răspunsurile de mai sus, aceasta nu face referire la așa ceva. Ori acel răspuns nu există, ori există dar nu acoperă cazul, ori (de ce nu?) poate e ținut de Florentina Moise pe post de „armă secretă” și îl vom vedea publicat la vreo gazetă de perete a PSD-ului…

Dacă v-ați lămurit (într-un sens sau în altul) să mai zăbovim un pic la ultimul paragraf în care explică motivele „suspendării voluntare” care ar ține de o problemă de sănătate:

Pentru orice român care a făcut minim 4 clase, „suspendarea voluntară” invocată de Florentina Moise (care este și profesor, după apare în fața numelui ei, în comunicatele oficiale) înseamnă că suspendarea e la inițiativa angajatului. Numai că o lege foarte importantă din România, Codul Muncii, stipulează clar și fără echivoc când poate avea loc suspendarea unui contract de muncă (de drept, la inițiativa angajatului, la inițiativa angajatorului).
Hai să vedem ce spune Codul Muncii despre suspendarea contractului de muncă la inițiativa angajatului:


Deci nici „problemă de sănătate”, nici măcar „alte probleme personale” sau o altă formulare vagă care să poată îngloba, generos, motivul invocat de Florentina Moise.
„Pentru motive legate de sănătate, Legiuitorul și Statul asigură concedii medicale plătite pentru că este logic și normal să fie așa, inclusiv să-i asiguri angajatului respectiv o anumită susținere financiară, mai ales într-o perioadă dificilă a existenței sale, cum ar fi o boală care nu îi mai permite să muncească. Iar dacă cineva nu depinde neapărat de acei bani, asta e, dar statul trebuie să-i asigure susținerea necesară, el, angajatul, poate face cu banii respectivi. Dar nu există în Codul Muncii suspendare pentru motive de sănătate pentru că suspendarea, în sine, este o instituție juridică foarte bine definită”, opinează unul dintre juriștii consultați de Vestea.

Pe vremea când nu exista ANI (dar funcționa deja regimul incompatibilităților aleșilor locali) era atributul Prefectului ca, la solicitarea secretarului UAT, să dea ordin prin care constata „încetarea de drept a mandatului alesului local” (vezi cazul Dan Vasile Constantin, pre;edinte de CJ, dezvăluit de Vestea în 2006, dar și multe altele).
Între timp a apărut instituția ANI și e bine că e așa chiar dacă unii au dorit să folosească regimul incompatibilităților ca bâtă politică (vezi cazul lui Laurențiu Dulamă demis ilegal de prefectul PSD Daniela Soroceanu).

Cu siguranță, Incompatibilitatea evidentă (opinăm noi și juriștii consultați) a Florentinei Moise nu-i pune capăt imediat carierei administrative și politice. Poate dura 1-2-3 până se pronunță ANI și poate tot pe atât până când Justiția judecă definitiv și irevocabil o eventuală contestație a Florentinei Moise la o eventuală decizie ANI nefavorabilă.
Dar dacă încep să funcționeze mai bine instituțiile statului din România și se mișcă mai repede?

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

Background
Alte subiecte tratate de Vestea cu sprijinul unor juriști și specialiști în Drept:

1.Cazul Puică, la mâna Prefecturii! Între anularea mandatului și penalizare de 10 la sută aplicată indemnizației primarui!
Scriam atunci că sentința Înaltei Curți pe speța respectivă nu înseamnă, automat, pierderea mandatului de primar. Așa s-a și întâmplat. Nu am scris că primarul respectiv poate candida din nou…

2.Mandatul de consilier judeţean al lui Constantin nu poate fi revocat pe sancţiunea de sâmbătă! / PSD Neamţ se face iar de râs…
Scriam pe speța respectivă că „ridicarea sprijinului politic” pentru un consilier județean nu mai duce la pierderea mandatului de consilier județean, așa cum dorea șeful PSD Neamț care îl voia extras pe DVC din CJ. S-a întâmplat cum am arătat, DVC nu a putut fi demis atunci din funcția de ales județean.

3.Arsene şi Chitic, două cazuri, un singur DNA, arest sau nu, bani publici sau privaţi…
Scriam – pe baza spuselor acelorași specialiști consultați de Vestea – că, strict pe decizia arestului preventiv, se aplica o dublă măsură pe cele două spețe.
La primul termen de judecată care a urmat strict pe această procedură, Ionel Arsene a fost pus în judecată iar unul din cei doi avocați ai lui și-a construit atunci pledoaria fix pe demonstrația din Vestea.

La fel am scris și despre deciziile abuzive și nelegale de demitere ale lui Adrian Alui Gheorghe (din funcția de director al Bibibliotecii) și a lui Laurențiu Dulamă (consilier județean și vicepreședinte CJ). Instanțele de judecată au anulat acele decizii abuzive, dând dreptate astfel la ceea ce era scris în Vestea.

 

 

3 thoughts on “Un munte de INCOMPATIBILITATE! Florentina Moise (1)

  1. Ne mai mirăm că ne pleacă copiii din țară, văzând cu ochii?
    Totul a devenit o vacă de mult numai pentru ăștia cu pile de la partid.

  2. Ha,ha,ha. Dar motivele de sanatate nu se aplica si la functia de consilier judetean …. doar la aia de angajat. Ce penibila !

  3. Bine , bine , si pana la pronuntarea ANI peste 1 , 2, 3 ,..astfel de specimene vor continua sa manance si sa ,,profeseze,, nestingheriti prin cotloane incmpatibile ? Sa nu sperati cumva ca din bun simt ar trebui sa…

Lasă un răspuns