Un medic acuză: Gărzile „fără număr” înseamnă „prostituţie medicală”!

Un medic din Roman consideră că doctorii care şi-au luat gărzi la mai multe centre de permanenţă şi într-un număr însemnat de astfel de servicii pe lună ar abdica de la idee de calitate şi ar etala ceea ce s-ar putea numi „prostituţie medicală”.

Medicul respectiv este Mirela Costin, cu gărzi la Centrul de Permanenţă de pe Strada Anton Pann din Roman. „Eu, personal, fac gărzi doar la Centrul de permanenţă de pe strada Anton Pann şi orele mele la cabinetul individual. Mai mult de 6-7 gărzi pe lună un medic nu poate face. Ori medicul îşi neglijează cumva pacienţii, ori nu are deloc, ori are doar 3-4 programări pe zi şi atunci programul este relaxant. Meseria de medic nu poate fi făcută cu 10-15 gărzi pe lună la trei centre, în care trebuie inclusă şi deplasarea. Important este să ai grijă şi de propriul cabinet. Cele 20 de consultaţii pe zi pe care se presupune că le are medicul la cabinet nu îi dă voie să facă atîtea gărzi. Este îngrozitor de epuizant şi medicul nu poate să nu dea rateu. Nu poate fi nimeni Superman. Acesta este considerentul pentru care eu afirm, cu toate ghilimele de rigoare, că angajarea în a face atîtea gărzi, înseamnă «prostituţie medicală». O consultaţie de medicină generală durează mai mult de 20 de minute la cabinet. La centrul de permanenţă e mai greu pentru că nu cunoşti pacientul şi el vine cu un maldăr de reţete şi hîrtii pe care trebuie să le vadă medicul de gardă“, a declarat medicul Mirela Costin, citată de Monitorul de Neamţ.

În timpul săptămânii, o astfel de gardă are 17 ore (de la ora 15 la ora 8 dimineaţa) iar în zilele de week-end gărzile de la centrele de permanenţă au 24 de ore. Medicii sunt plătiţi cu 40 de lei pe oră (în spaţii ale Primăriei) şi cu 60 de lei pe oră (în propriile spaţii) iar asistentele cu 22 lei pe oră.

În judeţul Neamţ funcţionează 24 de centre de permanenţă, cele mia multe fiind în municipiile Piatra Neamţ şi Roman.

D.V.

 

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Un medic acuză: Gărzile „fără număr” înseamnă „prostituţie medicală”!

  1. Doamna doctor are dreptate!Unii medici fac asa-zise garzi (de fapt dorm) pentru a spolia bani publici!Problema e ca nu intervine nimeni pentru a limita legal numarul acestor garzi!

Lasă un răspuns