Un general M.A.I. revoluţionează comunicarea: conferinţă de presă… fără întrebări!

Cu un ton răstit şi pe alocuri arogant, generalul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ le explică jurnaliştilor nemţeni care fuseseră invitaţi la o conferinţă de presă că instituţia de stat pe care o conduce (parte a IGSU, deci a Ministerului Afacerilor Interne) dă peste cap orice reguli de comunicare, adică va fi o conferinţă de presă… fără întrebări.

În stilul „idolului” Arafat care pufneşte ori de câte ori presa nu bate din călcâie (apropos şi de subiectul Apuseni sau de filmarea ascunsă de la Colectiv), generalul Niţică îi persiflează pe jurnaliştii care încearcă să îi explice că la o conferinţă de presă (aşa cum era numit evenimentul la care fuseseră chemaţi, din chiar titlul invitaţiei) se pun obligatoriu întrebări în timp ce activitatea cu media fără întrebări se încadrează la declaraţie de presă sau alt eveniment.

Mai jos, câteva fragmente din dialogurile spumoase general-jurnalişti care ar putea fi predate chiar şi elevilor din anul 1 de la Şcolile de Subofiţeri, la capitolul „Aşa nu!”:

Documentul postat în grupul respectiv de reprezentantul ISU Neamţ are denumirea de „Invitatie conferință de presa ISU Neamt _30.01.2020”.

Iar textul documentului remis presei este următorul:


Deci documentul e salvat cu numele „invitaţie la conferinţă de presă” şi, în interiorul documentului, nu se face referire nici la „conferinţă de presă” nici la alt tip de eveniment, ca definiţie, ci este anunţat doar subiectul (evaluarea activităţilor din anul precedent).

Orice minte normală şi cu un minim de logică întelege că e vorba de o conferinţă de presă pe tema respectivă.

Surse neoficiale din ISU spun că, de fapt, documentul a fost salvat eronat cu acea denumire. Aşa să fi fost, reacţia rezonabilă a reprezentantului ISU (care s-a dovedit a fi chiar generalul Niţică) era să îşi ceară scuze pentru greşeala respectivă, scurt şi la obiect, nu cu replici arogante gen „Nu sunteţi obligat să veniţi…”, „Aţi fost invitaţi pentru a putea informa opinia publică…” (de parcă, altminteri, fără sfaturile voit paternaliste ale ştabilor IGSU, presa ar dezinforma).

Pentru cei care nu cunosc cum funcţionează Compartimentele de comunicare din unităţile MAI, trebuie precizat că acestea se subordonează direct şefilor de instituţii şi că, de obicei, astfel de comunicate sau de invitaţii sunt mai întâi văzute de şefii respectivi. Deci, într-un fel sau altul, direct sau indirect, eroarea celui care a transmis mesajul către presă trebuie împărţită între autor şi şeful care i-a girat acţiunea (cumva tot generalul Niţică?).

Respectiva eroare în sine nu e, la urma urmei, vreun capăt de ţară. Ba chiar jurnaliştii sunt învăţaţi cu astfel de „fente” mult mai grave şi, într-o relaţie bazată pe respect reciproc nu pe atitudini de Moş Teacă („voi vă faceţi treaba cu ştiri din munca noastră” – clişeu des întâlnit la şefi din structurile MAI), cu scuze măcar formale şi cu clarificarea care se impunea, totul era rezolvat.

Nu este şi cazul ISU Neamţ unde generalul Niţică a vrut el să înveţe presa că a revoluţionat comunicarea, că a inventat conferinţa de presă fără întrebări. Să trăiţi, domn gheneral!…

D.V.

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Un general M.A.I. revoluţionează comunicarea: conferinţă de presă… fără întrebări!

  1. Pentru ce merite o fi fost avansat general, ca si colonel era prea avansat…..

  2. Asta nu-i gheneralul ‘ de a ars piata centrala la 100 m de autospecialele lui ? Mare om , mare caracter , ioc profesionalism.

Lasă un răspuns