UMILINŢĂ MAXIMĂ pentru PNL, cu candidatul de la Zăneşti: locul 5! Ion Colobanea a obţinut mai puţin de jumătate din voturile luate de PNL pentru CJ!

13131741_114516818962150_130093364887147037_oErorile făcute de unele partide în desemnarea candidaţilor pentru funcţiile de primari din comune ies acum la iveală, deciziile incorecte fiind acum strivite sub greutatea cifrelor, procentelor şi – mai ales – a diferenţei dintre voturile obţinute de candidat şi cele politice, pentru CJ.

Este cazul candidatului PNL de la Zăneşti care a reuşit efectiv să facă de râs partidul poziţionat pe unul din primele două locuri din România, reuşind o clasare ruşinoasă în topul pentru Primărie: locul 5!

Practic, Ion Colobanea (Puiu) s-a clasat pe penultimul loc, la Zăneşti fiind 6 candidaţi, iar ultimul, Liviu Şandor (Partidul Frontul Demnităţii şi Identităţii Naţionale – apropo, ce partid o mai fi şi ăsta?) luând doar 39 de voturi (1,46%).

Dar, dat fiind partidul sub sigla căruia a candidat (PNL, partid care a dat preşedintele României), locul 1 în topul ruşinii alegerilor de la Zăneşti îi revine lui Ion Colobanea, cu doar 224 de voturi luate în 4 secţii de votare, adică 8,41 la sută.

Rezultate Zăneşti – voturi primar

Ioan Filip – PSD                                  1392 voturi                          52,29 %
Cristina Atănăsoaie – PMP                 399 voturi                            14,98 %
Ciprian Toma – ALDE                         311 voturi                            11,68 %
Marian Bursuc – UNPR                      297 voturi                            11,15 %
Ion Colobanea – PNL                          224 voturi                              8,41 %
Liviu Şandor (PFDIN)                         39 voturi                              1,46 %

Şi ca în orice situaţie când valoarea (electorală) a unui candidat este mult sub scorul partidului, pe voturile unde componenta politică este mai pregnantă, cifrele cresc pe respectivele buletinele de voturi. Astfel, pentru Consiliul Local Zăneşti, PNL (cu Ion Colobanea cap de listă dar cu restul candidaţilor, menţionaţi şi ei nominal) a obţinut 367 de voturi. Adică cu peste 63 la sută mai mult decât voturile obţinute de Colobanea pentru funcţia de primar.

Diferenţa este însă enormă între voturile pentru primar obţinute de PNL la Zăneşti şi cele pentru lista de la CJ (vot aproape eminamente politic). Astfel, faţă de măreaţa zestre a lui Colobanea (de 224 voturi), lista PNL Neamţ (cu Mugur Cozmanciuc cap de listă) a obţinut mai mult decât dublu, mai exact 482 de voturi. În procente, votul politic obţinut de PNL la Zăneşti (pe lista pentru CJ) a fost cu… 115% mai mare (în plus!) faţă de audienţa electorală a candidatului de primar.

Evident că tot timpul există mici diferenţe între voturile primarului, cele pentru CL sau pentru CJ. De 2-3 procente, hai 5. Maxim 10. De la 10 procente în sus se poate vorbi de contradicţie de mesaj între local şi judeţ, de la 15-20 de procente pot părea şi suspiciuni de trădare, de la 30 de procente ar fi vorba şi de candidat „coadă de mătură” (etichetă folosită pentru candidaţi lipsiţi de valoare electorală), de la 50 de procente în sus specialiştii opinează că e vorba şi de candidat slab dar şi de trădare, lipsă de implicare, vot deturnat („votaţi-mă măcar la consilieri şi puneţi ştampila pe actualul primar”).

Oricum, în istoria postdecembristă a judeţului Neamţ nu s-a auzit de diferenţe atât de dramatice – 115%! – şi, mai acum câţiva ani, unii consilieri sau lideri de organizaţii locale au fost maziliţi pentru diferenţe mult mai mici. Dar de diferenţe de 63% respectiv 115% nu s-a auzit până acum nici în istoria PNL Neamţ nici a altei organizaţii politice nemţene.

Este evident că stafful PNL Neamţ va face propriile analize. Şi, dincolo de felul în care Colobanea şi-a făcut campania la Zăneşti (a fost singurul contracandidat care nu l-a deranjat nici măcar cu o critică de formă pe actualul primar, pe lista căruia a şi candidat acum 4 ani), problema majoră pentru astfel de derapaje istorice la număr de voturi este la conducerea judeţeană a PNL. Ca şi în cazul candidatului Sarion de la Girov (care a pierdut cu brio Primăria în favoarea PSD), conducerea PNL Neamţ a primit semnale, din precampanie, că Ion Colobanea ar fi ba „coadă de mătură”, ba blat cu primarul PSD. Cum au tratat respectivele semnale ştiu doar cei implicaţi. Sau cum nu şi-a pus nimeni întrebarea de ce, la lansarea candidatului PNL de la Roznov, candidatul PNL Zăneşti a venit în parcul din Roznov însoţit de… primarul şi candidatul PSD Zăneşti?

13339694_141342422946256_3228111431247490955_n

Pentru astfel de nominalizări, în PNL Neamţ va urma, probabil, şi vremea deconturilor. Vor răspunde cei care i-au propus şi susţinut pe Colobanea sau Sarion (şi cine ştie câte alte cazuri mai sunt prin judeţ), va răspunde preşedintele Mugur Cozmanciuc… Sunt treburi interne, la urma-urmei. Dar nu poţi să nu te întrebi dacă – pe principiul clasicizat deja în partide – astfel de decontări sunt numai bune pentru a scăpa de unii lideri incomozi. Mai pe româneşte, nu cumva lui Mugur Cozmanciuc i-au fost băgaţi pe gât astfel de candidaţi, drept soluţii bune şi unice, ca acum unii lideri PNL să poată ascuţi cuţitele pe după uşă şi să încerce iar să scape de Cozmanciuc şi să pună mâna pe conducerea organizaţiei?

Vom reveni.

Daniel VINCA

cop pnl zanesti

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns