Umbra PSD-ului de altădată! PNL a câştigat în 61 din cele 83 de comune şi oraşe din Neamţ! Primari PSD „zdroghiţi”!

„Avem nevoie de o altă abordare a managementului politic” – aceasta este reacţia lui Ional Arsene, preşedintele PSD Neamţ la înfrângerea usturătoare încasată de partidul său, în judeţ, la turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Un mesaj aparent tehnic dar care arată că, cel puţin declarativ, Arsene înţelege dimensiunea dezastrului şi nevoia de schimbare a paradigmei de organizare şi comunicare.

Cifrele pe judeţ sunt: 58,73% PNL şi  41,27% PSD. Evident că nu acestea reprezintă acum zestrea concretă a fiecăruia dintre cele două partide. Probabil, mai apropiate de adevăr sunt cele de la turul 1, cu un PNL la 36% şi un PSD la 26%. Dând deoparte diverse cauze (poate PSD nu a avut cel mai potrivit candidat, deşi sunt analişti care spun că de nu era Dăncilă şi ar fi fost unul şi mai conflictual, dezastrul era şi mai mare etc) este evident că PSD pleacă cu un uriaş handicap în ceea ce ar trebui să fie deja precampania pentru alegerile locale.

Scorurile din turul 2, pe UAT-urile din Neamţ:

 

După cum observaţi, UAT-urile sunt aşezate în ordinea scorurilor descrescătoare PNL şi a procentelor crescătoare PSD. De la Tămăşeni, unde PNL a luat aproape 80 la sută şi până la poziţia 61, Poiana Teiului (unde PNL a câştigat pe muchie de cuţit, cu doar 33 de voturi în plus) este, pe toată linia, înfrângere PSD. Social-democraţii au câştigat în celelalte 22 UATuri. 

Evident că în clasamentele interne ale partidelor, analizele nu se fac doar în procente. Pentru că, de exemplu, la Tămăşeni, PSD a fost ciuca bătăilor prin prisma rezultatului final dar parcă altfel se văd treburile când ştii că în primul tur PSD a luat doar 11% şi acum a ajuns la 20%. O dublare aproape şi a procentului şi a numnărului de voturi în condiţiile în care (situaţie valabilă în majoritatea localităţilor), scorurile obţinute de ceilalţi candidaţi (mult mai mari de către USR şi PMP în comparaţie cu Mircea Diaconu, de unde mai spera să ciugulească ceva PSD) avantajau potenţialul de creştere tot al PNL.

La fel, sunt situaţii diferite în cazul aceloraşi rezultate mediocre obţinute de PSD în localităţi cu primari PNL (mai ales la Roman şi Piatra Neamţ, şi primari liberali dar şi fiefuri de dreapta, tradiţional) sau în cele în care pâinea şi cuţitul din Primării sunt în mâinile edililor cu carnet PSD. 

Un 36% obţinut de PSD la Piatra Neamţ este un scor amar, dar totuşi vorbim de un bazin de vreo 25 la sută de voturi rămase după turul 1 de la USR şi PMP, care firesc a mers mai lejer spre Iohannis, ca să nu mai vorbim de echipa PNL locală care, pe lângă consilieri (drept e că dacă unii nu se afişau în campanie, poate era mai bine) a fost tapetată cu directori de la firmele Primăriei, membri în CA-uri, furnizori de lucrări sau servicii care iau bani de la bugetul public, alţi angajaţi bine plătiţi din aceste firme, sau, ca personal contractual în Primărie. Unii vorbesc chiar şi de funcţionari publici din Primărie implicaţi în campanie, vom verifica…

Situaţia de mai sus este parţial superpozabilă şi pe rezultatul de la Roman… 

Ca fapt divers, tot 36 la sută sau chiar mai puţin a luat PSD şi în comune cu… primari PSD, cum ar Alexandru cel Bun, Pângăraţi, Tarcău, Podoleni, Rediu, Girov etc… Echipele PNL din comunele respective nu au avut resursele liberalilor de la Piatra Neamţ sau Roman şi i-au învins pe primarii PSD de le-a sunat apa în cap. Cum la fel, nu poţi compara victoriile GALBENĂ GUTUIE din oraşele cu primari liberali cu cea de la Bicaz, unde echipa locală PNL a scos un scor mult mai mare decât cea a primarului PSD Sălăgean. 

Cum spuneam, cele două partide (dar şi cele ieşite din cursă la turul 1) îşi vor face propriile analize. Rămâne de văzut cât se vor îmbăta liberalii cu aburii victoriei (în multe cazuri dăruită sau betonată de voturi USR, PMP, Pro România) şi cum vor pune în balanţă social-democraţii greşelile de campanie livrate de la centru (da, au fost şi din acelea) cu cele proprii, locale (ooo, da…). De la implicarea reală a unor primari sau şefi de organizaţii locale (cică, unii ar avea bătături pe burtă de la atâta non-combat), până la alegerea unor mesaje locale, unele total nefericite, care au avut efect de bumerang (revenim, în curând, cu o analiză a unui profesionist în sociologie şi campanii publice). Sau de la gelozii interne la cristalizarea unor nemulţumiri sau nesincronizări care pot avea efecte şi mai mari pe termen mediu şi lung… 

Cert este că cifrele de mai sus vorbesc. De la sine. Şi par a sugera un anume deranj (în dimensiuni mai mari sau mai mici) şi pentru alegerile locale. Până la care se poate întâmpla minunea cu relegiferarea alegerilor din 2 tururi de scrutin sau cu candidaţi unici susţinuţi de toate forţele de dreapta. 

D.V. 

foto – stiripesurse.ro

 

 

One thought on “Umbra PSD-ului de altădată! PNL a câştigat în 61 din cele 83 de comune şi oraşe din Neamţ! Primari PSD „zdroghiţi”!

  1. PSD plateste factura prostiilor de la centru, dar si a blaturilor facute pe plan local.De fapt, pe Arsene nici nu l-a interesat aceasta campanie, el isi dorea plecarea d-nei Dancila, ca sa se instaleze , din nou, mai aproape de puterea centrala a PSD.Bineinteles, nu va reusi, fiindca va fi condamnat penal in cateva luni…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.