Uluitor! Directorul unui spital exclusiv Covid recunoaște: „Au existat în multe secții și pacienți non-Covid!”

Deși toată lumea știa – de la pacient până la Ministrul Sănătății – că Spitalul Județean Neamț este dedicat de câteva luni EXCLUSIV pacienților Covid (confirmați sau suspecți), în realitate lucrurile nu ar fi stat chiar așa, dezvăluirea uluitoare fiind făcută ieri, într-o conferință de presă susținută alături de prefect de chiar managerul Silviu Verzea de la respectiva unitate medicală. Iar managerul Verzea spune clar că nu e vorba de pacienți Covid ci de „urgențe majore”

Personalul spitalului, odata ce numarul de cazuri de pacienti confirmati covid si suspecti, a inceput sa scada, si in momentul in care a fost posibila redeschiderea ambulatorului de specialitate, s-a pus accentul pe asigurarea unei activitati mai ample acolo (…) Pe de alta parte, pe langa pacientii covid si suspecti covid, au existat in multe din sectiile spitalului, si pacienti non-Covid. E adevarat, un numar limitat de pacienti, dar acesta provine din cazurile pacientilor care au constituit urgente majore. Au venit la spitalul din Piatra Neamt intr-o stare care nu mai permitea transferul lor catre Roman sau catre alte spitale si au fost gestionati aici. Cu alte cuvinte, pe majoritatea sectiilor, chiar daca a existat o activitate redusa, totusi a existat o activitate specifica fiecarei sectii. Nu este un secret faptul ca activitatea in ultimele luni a fost redusa, dar totusi nu s-a stat degeaba”, a declarat ieri managerul Verzea, răspunzând unei întrebări referitoare la activitatea personalului din secțiile unde în toată această perioadă nu a ajuns niciun pacient Covid.

Afirmația managerului Verzea este cel puțin ciudată în contextul în care, tmp de câteva luni, informația publică a fost că în SJU nu sunt internați de cât confirmați sau suspecți de Covid, categorii de pacienți la care acesta nu face referire în mesajul de mai sus. Mai mult, în tot acest timp, toate urgențele majore (inclusiv cele din accidente rutiere grave) erau dirijate spre Spitalul Municipal Roman sau direct spre Clinici din Iași.
În toată această perioadă au circulat, nu foarte intens, și zvonuri legate de tratarea preferențială în SJU Neamț a unor pacienți non-Covid dar acestea păreau a fi mai mult „conspiraționiste”. Nici SJU Neamț, nici autoritățile medicale nemțene, nici CJ Neamț (instituție căreia i se subordonează din nou SJU) nu au remis până ieri nicio informație în sensul celei dezvăluite de managerul Verzea.
Evident că va fi greu spre imposibil de probat pentru presă sau altcineva interesat dacă printre „urgențele” invocate de Verzea s-au aflat și pacienți care au beneficiat pe „ochi frumoși” de internarea în SJU Neamț (fără a avea Covid), în contextul în care legislația prevede confidențialitatea relației medic-pacient și protejarea datelor personale. Ar putea lămuri situația exact autoritățile medicale sau CJ Neamț (care are 3 reprezentanți în CA-ul Spitalului), evident dacă se dorește asta…

SJU Neamț a fost declarat Spital Covid pe 31 martie prin Ordin al Ministrului Sănătății și abia de ieri, 13 iulie s-a anunțat că unitatea sanitară va interna din nou si pacienți non-Covid.

Spitalul Județean Neamț este subordonat CJ Neamț. Pe perioada stării de urgență a trecut în subordinea MS, care a numit și un nou director iar apoi, în starea de alertă a revenit în subordinea CJ care a și demis imediat pe cel de al doilea manager numit de MS.

Daniel Vinca

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Uluitor! Directorul unui spital exclusiv Covid recunoaște: „Au existat în multe secții și pacienți non-Covid!”

 1. Cercetător sucevean specialist în imunologie: Un pacient confirmat pozitiv la SARS-CoV-2 nu este neapărat și o persoană care poate contamina pe alții
  El a spus că prin analizele care se fac nu se măsoară infecțiozitatea, ci dacă persoana respectivă are părți din virus, mort sau viu, în gât.
  „La un om testat pozitiv noi nu măsurăm infecțiozitatea sa, ci măsurăm dacă are bucăți de virus în gât. Viu sau mort. Oamenii pot elimina bucăți de virus din plămâni. De exemplu un om s-a vindecat. Două zile la rând face teste negative. După zece zile el poate să elimine virus mort din plămâni și testul său este pozitiv. Dar el nu mai poate infecta pe nimeni”, a explicat cercetătorul sucevean.
  El a menționat că modul clar de a ști dacă omul este contagios este fie prelevată cultură din exudatul faringian și să fie cultivată.
  „Dacă virusul se cultivă înseamnă că virusul e viu și omul acela poate contamina pe alții”, a precizat dr. Radu Ciornei.
  El a subliniat că nu este deontologic să nu se spună oamenilor că un test pozitiv nu înseamnă neapărat că ai virusul viu în tine, ci că poți să ai doar bucăți de virus mort.
  Ciornei consideră total defectuos modul de raportare făcut de Grupul de Comunicare Strategică și crede că ar trebui prezentate numărul de noi teste făcute și nu retestările și câte dintre acestea sunt pozitive.

  Un asimtomatic, deci care nu are simtome şi care poate a fost confirmat greşit pozitiv, este purtat două zile pentru a i se face tot felul de investigaţii, inclusiv radiografie care îi slăbeşte imunitatea (un organism iradiat permite mai uşor viruşilor să pătrundă), după care intră in contact cu mai multe cadre medicale pe a căror mănuşi sau costume sunt viruşi (lucrează doar cu oameni bolnavi), sau cu alţi pacienţi, deci după ce are toate şansele să se imbolnăvească este trimis acasă să constate dacă mai scapă sau nu de internare.
  Uneori şi o alergie poate da simtome de răceală.
  Unui coleg cu probleme cardiace (operaţie) i s-a făcut rău, a ajuns la un spital COVID, şi-a revenit imedit dar a trebuit să stea acasă două săptămâni din cauza faptului că în urma investigaţiilor din spital este posibil să fi luat virusul.

 2. Nelu Tătaru a anunțat după discuțiile de la Senat că asimptomaticii cu teste pozitive vor fi internați, iar în maximum 48 de ore vor fi evaluați pentru a se se stabili dacă rămân în spital sau intră în izolare la domiciliu, în funcție de evoluția lor. Ministrul Sănătății a precizat că legea arată diferit decât forma inițială, după ce a fost discutat fiecare articol în parte. Totodată, el a spus că minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării cu coronavirus vor rămâne în grija rudelor de până la gradul patru. Mai mult, ministrul a spus că „vom avea stare de alertă”.
  „Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, marți seară, după ședința Comisiei Juridice.
  El a precizat că „fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore”, iar evaluarea se va face în spital.
  „Fiecare pacient își va face o evaluare clinică, biologică, paraclinică, radiologică și medicul curant va avea și posibilitatea să-și susțină diagnosticul pe care îl pune la un momentul dat. După maxim 48 de ore, cei asimptomatici pot merge la domiciliu, cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la Covid. Pentru cei simptomatici, în funcție de simptome, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până devine asimptomatic”, a precizat Nelu Tătaru.
  Ministrul Sănătății a precizat că această lege „se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.
  El a precizat că urmează să fie discutate și sancțiunile. „Sunt specificate în legea 55, avem și un Cod penal. Sper să ajungem la un numitor comun, atât ca patologie, cât și ca respectare a unor reguli”, a precizat Tătaru.
  „Pacientul are acest drept de a refuza tratamentul”, a mai spus ministrul.”

 3. Un asimtomatic, deci care nu are simtome şi care poate a fost confirmat greşit pozitiv, este purtat două zile pentru a i se face tot felul de investigaţii, inclusiv radiografie care îi slăbeşte imunitatea (un organism iradiat permite mai uşor viruşilor să pătrundă), după care intră in contact cu mai multe cadre medicale pe a căror mănuşi sau costume sunt viruşi (lucrează doar cu oameni bolnavi), sau cu alţi pacienţi, deci după ce are toate şansele să se imbolnăvească este trimis acasă să constate dacă mai scapă sau nu de internare.
  Uneori şi o alergie poate da simtome de răceală.
  Unui coleg cu probleme cardiace (operaţie) i s-a făcut rău, a ajuns la un spital COVID, şi-a revenit imedit dar a trebuit să stea acasă două săptămâni din cauza faptului că în urma investigaţiilor din spital este posibil să fi luat virusul.

Lasă un răspuns