Ultima oră: Liberalii au părăsit ședința CJ. „Propunerea PSD de împărțire a banilor pentru localități e o mizerie!”

12 consilieri județeni liberali și unul din cei 2 de la PMP au părăsit mai devreme ședința extraordinară a Consiliului Județean în care pe ordinea de zi era un proiect referitor la împărțirea către UAT-urile din Neamț a unor sume provenind din cotele defalcate din impozitul pe venit. Argumentul celor care au ales să boicoteze acest vot constă în evidențierea unor inechități flagrante în proiectul înaintat de către conducerea CJ Neamț.

„Propunerea PSD de împărțire a banilor pentru localități e o mizerie! La comunele cu primari PSD propuneau jumătate din sumele pentru Primăriii PSD – cu aceeași populație, cu aceleași probleme – dar cea mai flagrantă nedreptate este legată de propunerile care vizau banii pentru municipiile Piatra Neamț și Roman. Adică pentru aceste orașe mari dar care nu au primari PSD. Cum e posibil să propui pentru municipii cu populații mari câte 100 de mii de lei iar pentru orașele mai mici, Bicaz și Târgu Neamț, dar cu primari PSD, câte 1200, respectiv 1000 lei? La Roznov, la fel, pentru că primarul nu mai este loial PSD, doar 50 mii lei, de 10 ori mai puțin decât la comune cu primari PSD?” – au declarat pentru Vestea reprezentanții PNL Neamț.

Liberalii au mai punctat că propunerea PSD (pe care o puteți vedea mai jos) nu a respectat nici principiul contributivității (municipiile au venituri mai mari pe cap de locuitor, deci de aici pleacă mai multe impozite iar repartizarea PSD ar fi total inechitabilă), nici pe cele legate de alte detalii tehnice (populație, suprafață, proiecte aflate în derulare la care trebuie asigurată cofinanțarea).

PNL are în CJ 14 consilieri județeni dar au fost prezenți azi, la ședință, numai 12, doi lipsind motivat. PNL este într-o alianță declarată cu PMP dar, din nou, alături de PNL s-a manifestat doar consilierul județean Cristian Ungurianu în timp ce Laurențiu Dulamă (care este și vicepreședinte CJ) a rămas în sală alături de PSD și ALDE, detaliu care arată, încă o dată, că nici măcar cu doi aleși în CJ neamț, PMP nu mai funcționează ca un grup unit, ca să nu mai vorbim de așa-zisa alianță cu liberalii care, în fapt, este expirată în aceste condiții.

Mai jos, variantele de propunere de repartizare a sumelor respective, una făcută de PNl în urmă cu două spăptămâni (când ședința a fost boicotată de PSD și aliații) și cea de azi:

Vom revebi cu detalii legate de ședință și, probabil, cu reacția grupurilor politice ale consilierilor care au rămas în ședință.

D.V.

Lasă un răspuns