Turistă de 19 ani, UCISĂ DE URS, pe Jepii Mici! „Câți oameni mai trebuie să moară?”

O tânără turistă a fost atacată marți de un urs pe Jepii Mici, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal.
Victima a fost găsită, iar recuperarea trupului acesteia era extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului, informează presa centrală.

„Am fost anunţaţi că o turistă a fost atacată de urs pe traseul Jepii Mici, în apropiere de Valea Spumoasă. O echipă de intervenţie a Salvamont Prahova s-a deplasat în zonă şi, în urmă cu puţin timp, au coborât în rapel pe firul văii, unde au găsit victima, din păcate decedată. Operaţiunea de recuperare este extrem de dificilă, din cauza terenului accidentat şi a prezenţei în continuare a ursului, care se află la aproximativ 10-15 m de salvatorii montani”, a transmis anterior Salvamont Prahova.

Turistul care a văzut întregul eveniment şi a sunat la 112 (iubitul fetei) a fost preluat de către jandarmii montani şi coborât în Buşteni.

A fost împuşcat ursul care a ucis, marţi după-amiază, o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, Adelin Gurgui.

Potrivit acestuia, în urma evenimentului s-a constituit echipa de intervenţie, iar animalul, care era extrem de agresiv, a fost împuşcat, relatează Agerpres.

Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna a acuzat public actuala coaliție de Guvernare că ține la sertar un proiect de lege (deja trecut de Senat) de luni bune.

„Suntem în faţa unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut. Şi, pur şi simplu, ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni de zile zace în sertarele Camerei Deputaţilor”, a declarat Tanczos Barna, pentru AGERPRES.

„În perioada mandatului pe care l-am avut, am început implementarea unui set de măsuri, un pachet complex de prevenţie, şi prin acest set de măsuri se putea ajunge la rezultate concrete. Am reintrodus cota preventivă, cota de extragere preventivă a exemplarelor de urs în zonele puternic afectate de atacuri şi trebuia mers mai departe, inclusiv prin introducerea vânătorii. (…)
De când am plecat noi de la guvernare, nu s-a mai făcut niciun pas în vederea gestionării acestor conflicte om-urs. Inactivitatea nu va rezolva această problemă niciodată. (…) În calitate de ministru, aş fi dus pachetul de măsuri până la capăt. Ceea ce am văzut, după plecarea UDMR de la guvernare, că acest pachet de măsuri nu a mai fost continuat, nici planul privind protecţia culturilor şi a fermierilor cu garduri electrice nu a fost finalizat, nici pachetul de măsuri preventive prin cotă de prevenţie şi cotă de vânătoare nu au fost duse mai departe, nu au apărut alte soluţii, eventual alternative la ce am propus noi, pur şi simplu de când am plecat noi nu s-a mai întâmplat nimic în acest domeniu”, a afirmat fostul ministru al Mediului.