TT, nicio acţiune dedicată Zilei Eminescu! Bifat ODĂ pentru directoare!

Una din cele mai importante instituţii de cultură din judeţul Neamţ nu a organizat niciun eveniment, nici măcar de un minut care să amintească de Mihai Eminescu, în ziua de 15 ianuarie în care cuvântul, cugetul şi sufletul românesc îl aniversează pe cel considerat Geniul Poeziei Româneşti.

Probabil că, într-un eventual raport de activitate al managementului contemporan va putea fi bifată ca acţiune a TT,,, o postare de pe facebook. Câteva zeci de cuvinte, două paragrafe nu foarte lungi.

„Din 2010, Ziua lui Eminescu a devenit sărbătoarea întregii culturi române, ca un timp dedicat reflecției asupra proiectelor culturale de impact național. În această zi, ne dorim ca proiectele TT să schimbe mentalități și să apropie oamenii” este primul paragraf, redactat într-un limbaj ce aminteşte de creaţia foştilor secretari cu propaganda.

Pasajul al doilea e publicitar de-a dreptul, subiectul elogiului fiind însă directoarea instituţiei de cultură subordonată Consiliului Judeţean Neamţ: <<Ne bucurăm că managerul TT, Gianina Cărbunariu onorează invitația Președintelui României, Klaus Iohannis, de a participa la manifestările dedicate acestei zile, organizate la Palatul Cotroceni. „Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură.“ (Mihai Eminescu)>>.

Că respectivul citat din Eminescu pică cam ca nuca în perete e cam evident. Care „muncă” dacă, prin tradiţie, lunea e zi liberă la TT (au fost spectacole în week-end) şi daca nu un spectacol special nici măcar câteva poezii scrise de Eminescu nu au fost recitate ieri, la ziua acestuia?

Revenind la oda dedicată şefei, nu este prea clar pe cine reprezintă acel „ne bucurăm” legat de invitaţia acesteia la Cotroceni. Ne bucurăm noi, nemţenii? Ne bucurăm noi, subordonaţii şefei, care scriem pe facebook? Sau ne bucurăm chiar noi, şefa, cu pluralul folosit strategic, ca în exprimarea regilor?

Ca să nu fim cârcotaşi chiar de tot, trebuie să recunoaştem că, în primul pasaj, se dau câteva repere despre activitatea TT la sărbătoarea culturii române: „timp de reflecţie”, „ne dorim”. Mda, interesant!

Oare nu ar fi fost mai interesant ca la o astfel de zi, dacă tot nu a fost un spectacol în instituţie, câţiva actori să fi recitat câteva poezii în câteva şcoli, cu atât mai mult cu cât a fost şi ziua în care au fost reluate cursurile şcolare?

Şi duminică şi luni şi chiar şi azi, în judeţul Neamţ au avut loc diverse manifestări sau spectacole închinate Zilei Eminescu. Consiliul Judeţean Neamţ a apărut ca organizator în cele realizate de Biblioteca judeţeană şi de Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “TT, nicio acţiune dedicată Zilei Eminescu! Bifat ODĂ pentru directoare!

  1. Ce mandru trebuie sa fi fost Ioahannis afland ca dna Gianina a onorat invitatia. Nici cand l-a primit Trump n-a fost asa bucuros.

Lasă un răspuns