TT confirmă: Zburătorul, o istorie de 40 de ani! Consacrat în brand, siglă, marcă în mandatele lui Nicoară şi Timuş

Conducerea TT binevoieşte să dea primele explicaţii despre schimbarea imaginii consacratului Zburător (Înger-Actor) după o săptămână de la izbucnirea scandalului legat de „demolarea” steagurilor cu acest simbol din faţa TT şi înlocuirea lor cu imaginea chinezărie tip „logo-păcănele”.

Deşi materialul documentar postat aseară pe siteul TT are o evidentă tentă de minimalizare a brandului şi siglei Zburătorul, fie şi cu jumătate de gură, textul respectiv confirmă un adevăr: Zburătorul s-a născut şi a crescut în TT dinainte ca actuala directoare să se nască. A crescut zi de zi, moment de moment, mandat (de director) de mandat, ajungînd astfel în timp la maturitate: reprezentare-simbol pe documentele Teatrului, pe ştampila instituţiei, pe pereţii acesteia (chiar şi după controversata renovare), pe afişe, alte materiale publicitare şi chiar şi siglă la OSIM.

Ei bine, peste 4 decenii de istorie a Zburătorului TT au fost şterse, instant de „decizia unilaterală” a actualei directoare (după cum a spus preşedintele CJ Neamţ). În traducere liberă, „noaptea ca hoţii”.

Mai jos, integral, textul de pe siteul CJ spre care am fost direcţionaţi după un mail oficial semnat… „echipa TT”. Adică noua directoare nici nu-şi asumă corespondenţa, se ascunde după formule oengistice de doi lei…

Materialul TT:

În anul 1967, teatrul îşi schimbă titulatura din Teatrul de Stat Piatra Neamţ în Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. Pe caietele program ale spectacolelor de atunci apare sigla teatrului sub formă de 2T: “Măști” (1967), regia Eduard Covali, “Vrăjitorul din Oz” (1967) și “Ziariștii’ (1968), ambele în regia lui Ion Cojar.

De asemenea, pe afișele spectacolelor din acea vreme apar cei 2T stilizați sub diferite forme, ca de exemplu: „33 scrisori anonime” (1967), „Melodia întâlnirilor” (1967), „Răzvan și Vidra” (1967), „Tristan și Isolda” (1967), „Mere pentru Eva” (1972), „Matca” (1975) etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cei 2T apar declinați sub diferite forme de-a lungul timpului, inclusiv cu un fronton deasupra (vezi Broșura TT din anul 1971, caietul program al spectacolului “Inimă rece” din anul 1973 și Revista TT din anul 1985).

revista

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

afis-Tinerete-1

 

Afișul original al spectacolului „Tinereţe fără bătrâneţe” de Eduard Covali, în regia Cătălinei Buzoianu are ca imagine bustul unui bărbat cu mâinile întinse spre un soare stilizat. Afişul a fost realizat de scenograful spectacolului, Mihai Mădescu, în 1975. Această siluetă îl reprezenta pe personajul principal – Dorde, fiul de împărat care aspiră la nemurire, dar renunţă la aceasta atunci când o descoperă, considerând condiţia de pământean muritor mai autentică.

afis-Tinerete-2

 

În vederea participării Teatrului Tineretului, cu acest spectacol, la Festivalul Internațional de Teatru, Nancy–Franţa, din 1977, afișul a fost refăcut de graficianul Dimitrie Sbierea, siluetei umane adăugându-i-se aripi cu o textură de ochi și pene, corp și unul dintre picioare prelungit cu o rădăcină.

Atribuirea de denumiri precum „înger“ sau „Zburător“ nu se înscrie semnificaţiilor acestor două afișe și intențiilor autorilor spectacolului din 1975.O altă redesenare a acestei siluete a fost realizată de scenografa Nadina Scriba în 1982, emblema fiind folosită pe afişul Festivalului de Teatru din acel an şi în cadrul antetului din actele oficiale. Această variantă a fost folosită pentru realizarea emblemei (duble) care există în prezent pe faţada teatrului, emblemă realizată la iniţiativa actorului Cornel Nicoară, în perioada primului mandat de director al Teatrului Tineretului (1986-1989).

 

În perioada mandatelor directorilor Nicolae Scarlat (1991-1995) şi Corneliu-Dan Borcia (1995-2001), sigla teatrului în actele oficiale a fost reprezentată de 2 T, stilizaţi și declinați în mai multe variante, așa cum reiese din exemplele atașate (documente oficiale și caiete-program ale spectacolelor: “Ușa închisă”, “Leonce și Lena”, “Orfanul Zhao”).

Ca însemn pe acte oficiale, silueta redesenată de Nadina Scriba este reluată pe ştampila instituţiei (2001) și în cadrul antetului (2003), în timpul celui de-al doilea mandat al domnului Cornel Nicoară. Pe caietele-program nu apare nicio siglă.

Pe perioada mandatului de director al domnului Liviu Timuș, această siluetă s-a păstrat pe antet și ștampilă și a fost transformată în logo în anul 2007, după desenul lui Dimitrie Sbierea, apărând pe toate caietele-program și afișele stagiunilor (vezi “Angajare de clovn”). La data de 11.05.2016 imaginea a fost înregistrată ca marcă la OSIM, cu posibilitate de reînnoire.

Informațiile de mai sus se bazează pe documentele existente în arhiva actuală a  Teatrului Tineretului și pe informațiile furnizate de către domnii Gheorghe Bunghez și Mircia Zaharia, foști directori ai Teatrului Tineretului.

Secretariatul literar
noiembrie 2017

D.V.

 

 

Comentarii Facebook