Triplarea indemnizației membrilor fantomaticului ATOP! 2500 lei pentru o ședință pe lună!

Un proiect din lista celor cu care se suplimentează ordinea de zi a ședinței de CJ de mâine (21.04.2022) conține o prevedere care arată cât de bine sunt cheltuiți banii publici și de ce sunt bune sinecurile: triplarea indemnizațiilor celor 15 membri ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică). De la 857 lei la… 2500 lei, pentru tradiționala ședință lunară în care se dă un vot formal unor proceduri, acțiuni al Poliției și Jandarmilor pe linie de Ordine Publică.
Proiectul este inițiat de președintele Ionel Arsene și este „betonat” de referate și rapoarte semnate de un vicepreședinte (Mădălina Ciubotaru) și de directorii de la Juridic și Economic.

Deci din cei 15 membri care vor binemerita câte 2500 lei lunar (dacă proiectul va fi votat în CJ), 9 au legătură cu instituția care votează: 6 consilieri județeni votați de CJ (unde majoritatea e deținută de PSD și sateliții săi) și 3 persoane numite de președintele CJ.

Pentru cei mai puțin familiarizați, ATOP este real o instituție/ong fantomatică. În acest for se acordă un fel de vot (mai mult consultativ) pentru acțiuni și proceduri ale instituțiilor de ordine publică, acțiuni care oricum sunt vizate de instituțiile superioare ierarhic (MAI pentru IPJ, IJJ, ISU, Primăria pentru Poliția Locală).
În istoria ATOP Neamț nu a fost niciun caz (sau nu a fost comunicat public) în care acest for să întoarcă vreo astfel de procedură spunând că e ilegală sau neconformă. Și nici nu îi vedem pe consilierii județeni sau pe reprezentanții unui politician punând ei pe masă planuri de acțiune gata făcute pentru Poliție, Jandarmi, ISU.

ATOP a fost creat, inițial ca un instrument dorit de unii baroni PSD din județe unde prefecții erau de altă culoare politică ca un fel de „breloc” cu multiple funcțiuni:
– un pretext de a chema șefii instituțiilor MAI (Poliție, ISU, ulterior Jandarmi) la ascultare și la CJ,
– oferirea unor indemnizații acestor șefi MAI (de obicei un fel de leafă minimă pe economie pentru o ședință de o oră, pe tematici care oricum fac parte din fișa postului fiecăruia)
– recompensarea cu aceleași indemnizații a activiștilor proprii (6 din CJ, 3 propuși de președintele CJ), adică 9 din 15.

Situația respectivă este punctată acum și de consilierul județean Laurențiu Crețu (USR), care, tranșant, vorbește despre „sinecuri”, „PSD”, „risipa banului public” etc.
„PSD-ului nu îi mai ajung sinecurile, așa că mărește indemnizația membrilor ATOP. ATOP – Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică – este, în teorie, o instituție cu rol consultativ, care trebuie să vegheze la siguranța publică a nemțenilor. În practică, este un loc călduț, o sinecură numai bună de ținut oamenii fideli aproape.
Cum vremurile pe care le trăim sunt grele pentru toată lumea, Consiliul Județean Neamț a considerat că este cazul să propună mărirea indemnizației pentru membri de la 875 lei la 2500 lei. Brut, ce-i drept. Majoritatea membrilor ATOP sunt deja remunerați, prin prisma funcției și a locului de muncă, pentru activitatea pe care o au aici. Mai pe scurt, sunt plătiți de două ori pentru aceeași muncă.
În urma acestui proiect de hotărâre, membrii ATOP vor avea indemnizații de trei ori mai mari decât valoarea actuală. Însă ne punem o întrebare :
– Oare câți dintre nemțeni, salariați sau pensionari, nu și-au mai văzut veniturile măcar indexate cu rata inflației din 2018 și până astăzi?
Voi vota împotriva acestui proiect la ședința de joi. Risipa banilor publici trebuie stopată, iar remunerațiile plătite pentru membrii acestei autorități sunt încă o dovadă în plus că vechile partide vor să obțină control total asupra banului public pentru interesul personal și de partid”.

În raportul de specialitate întocmit de Adriana Bosovici, scrie negru pe alb că banii publici băgați în această fantomă oengistică se triplează, de la mai puțin de 13.000 lei acum la peste 37.000 lei după votarea hotărârii. Și că per total, în 2022, se vor duce așa, pentru mărețele ședințe lunare, fix 262.500 lei.

Din Raportul de Specialitate semnat Adriana Bosovici

Din Referatul de Aprobare semnat Mădălina Ciubotaru

Din proiectul de hotărâre inițiat de Ionel Arsene

Anul viitor însă care va fi integral cu noile indemnizații (dacă vor fi votate), banii dați în indemnizațiile celor de la ATOP vor fi 450.000 lei. Dacă nu mai intervine vreo nouă majorare!…

Toate aceste prevederi sunt mascate frumos sub falduri de legalitate. Cu moralitatea e altă discuție.
Și totuși, în timp ce niște oameni (unii plătiți pentru activitatea asta prin lefuri, cei de la MAI, alții așa, ca niște băieți care votează și ei) discută despre ordine publică și sunt plătiți cu așa bănet, multe din sediile posturilor de poliție din Neamț se dărâmă pe polițiști sau au toaleta în fundul curții. Ca să nu mai spunem de starea tehnică a unor mașini de serviciu sau de alte probleme care nu sunt rezolvate pentru că… nu sunt bani. Da, dotarea Poliției nu e treaba CJ dar dacă tot are atâția bani de dat pe niște ședințe, oare nu ar fi fost mai just să fie direcționați spre alte probleme?

Încă un detaliu tehnic: un consilier județean are, pentru activitatea din CJ, o indemnizație de 1000 lei pe lună. Tot pentru o ședință ordinară, cele extraordinare nefiind plătite. Iar în ședințele CJ se votează investiții, organigrame (inclusiv la spital), adică probleme clar mai grele, per total, decât secvența de ordine publică din ATOP (repetăm, cu activitate fantomatică). Și în timp ce un consilier județean (non-ATOP) ia cei circa 1000 lei, un consilier ATOP ia și cei 1000 lei și cei circa 1800 lei (care ar fi netul din 2500 lei). Altfel spus, ședința ATOP este plătită dublu față de cea de CJ. Dacă mâine, onor aleșii județeni votează acest proiect, practic, prin votul lor recunosc că activitatea CJ este de două ori mai puțin importantă decât ședințele ATOP.

Și încă o chestie interesantă. La nivelul județului Neamț există un for numit CJSU. Comitetul Județean pentru Situații de urgență. Sub conducerea prefectului. For care reunește cam toți șefii de instituții din ATOP plus alții. Care se întrunește ori de câte ori e o situație de urgență în Neamț, inclusiv… pe linie de Ordine Publică.
Cei din CJSU – deși gestionează probleme mai grave și mai urgente – nu sunt plătiți pentru ședințele la care participă. Pentru că se consideră că problemele dezbătute fac parte din fișa postului lor (ca și la ATOP, de altfel). Interesant, nu?

D.V.