Traffic Strings, pe scena Vacanțelor Muzicale / Ziua IV


Cea de-a patra zi a Festivalului „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț” va fi încă una de excepție, promite instituția organizatoare, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Drept dovadă, de la ora 21.00, pe scena amplasată în Piața Turnului va urca formația Trafffic Strings, sub conducerea muzicală a lui Lucian Moraru. Muzicienii bucureşteni, unii dintre cei mai valoroşi instrumentişti ai momentului din România, au pregătit – aşa cum chiar ei declară – „câte ceva pentru fiecare, fie că e vorba de moştenirea muzicală a folclorului românesc, ori de muzica lui Bach şi Vivaldi, sau folosind un cocktail de ritmuri în concertele de jazz, tango şi chiar rock instrumental, ansamblul nostru transferă publicului o stare de bine contagioasă.”
Grupul instrumental „Traffic Strings” a fost iniţiat de muzicianul Lucian Moraru şi are în componenţă câţiva dintre cei mai valoroşi instrumentişti ai momentului din România. Iniţiat ca un cvintet de coarde, în prezent, grupul „Traffic Strings” vine cu o surpriză, sub forma unui nou instrument în componenţă.
Repertoriul pe care îl interpretează impune folosirea naiului şi uneori, pentru un anumit tip de spectacol, în corpul formaţiei, se integrează pianul, acordeonul şi o secţie de percuţie. Muzicienii grupului cântă cu emoţie şi virtuozitate, găsind expresia veritabilă fiecărui gen muzical pe care îl abordează. Folosind aranjamente muzicale inovatoare, dar fidele în seva compoziţiilor originale, „Traffic Strings” şi-a găsit un stil de interpretare unic şi în acelaşi timp profund autentic. Grupul instrumental are câte ceva pentru fiecare, fie că e vorba de moştenirea muzicală a folclorului românesc, ori de muzica lui Bach şi Vivaldi, sau folosind un cocktail de zgomote şi ritmuri în concertele de jazz , tango şi chiar rock instrumental, „Traffic Strings” transferă publicului o stare de bine contagioasă.
Primul album al grupului a rezultat dintr-o colaborare prolifică avută cu renumitul naist Gheorghe Zamfir. Celelalte două albume au fost lansate în 2009 şi 2013 şi sunt „Tango Finesse” şi „Tango Aficionado”. Ele includ unele dintre cele mai seducătoare tangouri autentice, dar înregistrate într-o formă instrumentală inovatoare, prin folosirea naiului. Grupul şi-a căpătat o reputaţie internaţională prin susţinerea unor turnee de concerte în importante săli din Europa şi America de Nord. Au fost folosite, ca denumiri iniţiale: „Athenaeum String Quintet” şi „RO Strings”. Denumirea de „Traffic Strings” a fost preferată în cele din urmă datorită varietăţii repertoriale de stiluri muzicale, care aparţin unor epoci diferite pe care grupul le abordează.
Regalul muzical va fi deschis cu două ore înainte, când la Teatrul Tineretului, violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail vin în faţa publicului meloman cu un program conţinând lucrări de Johannes Brahms şi Robert Schumann.


Alex SÎRBU