Tradiţia românească, sărbătorită la Brusturi!              

Obiceiurile şi tradiţile populare de la graniţa dintre Neamţ şi Suceava sunt acum cinstite cum se cuvine la Brusturi, acolo unde are loc „Manifestarea cultural-artistică TRADIŢII ŞI MEŞTEŞUGURI, mărturii ale identităţii săteşti”.

Meşteri populari renumiţi dar şi rapsozi populari predau adevărate lecţii de românism autentic, într-o acţiune organizată de Primăria şi Consiliul Local Brusturi, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Centrului pentru Cutură şi Arte Carmen Saeculare.

Acţiunea a fost deschisă de primarul Daniel Lozonschi care a invitat pe scenă oficialităţi şi demnitari „de la judeţ”, colegii din Consiliul Local dar şi pe preoţii din comună care au oficiat un scurt Te-Deum.

Pentru cei care au ratat participarea la această manifestare, precizăm că pe o latură a terenului de sport din comună sunt amplasate standuri ale meşterilor populari din Neamţ. Spre desfătarea ochiului şi sufletului sunt expuse de la ii tradiţionale la obiecte de artizanat din lemn sau ceramică, măşti tradiţionale, figurine, pielărie etc. Icoane sculptate în lemn, cruci creştine, ulcele, trăistuţe şi… câte şi mai câte sunt privite de sutele şi sutele de oameni veniţi la acest spectacol.

Iar scena este la fel de generoasă, în faţa publicului evoluând deja sau urmând să o facă solişti vocali, instrumentişti sau dansatori din Neamţ sau din Suceava. Din afişul de azi, menţionăm: Călin Brătianu şi Ansamblul Folcloric Dorna Dorului, Daiana Vinca, Ansamblul Folcloric Dor vânătorean sau Ansamblul Folcloric Floricică de la Munte (al Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare).

Evident că, pentru gusturile muzicale diverse, nu a fost uitată nici muzica uşoară, spre bucuria celor mai tineri, din program făcând parte şi Los Anonimos, Nadir sau Irina Rimes.

Chiar în acest moment, prezentatoarea Talida Cozma a intrat într-un dialog cu spectatorii: “Dragii mei, cum vă simţiţi?”; “Foarte bineee!”.

Revenind la momentul deschiderii, se impune şi precizarea că primarul Daniel Lozonschi a înmânat diplome de recunoştinţă şi unora dintre oficialităţi dar şi veteranilor de război dar şi unor personalităţi ale comunei. Au fost premiate cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie dar şi unii elevi de top, participanţi la olimpiade.

“Transmit salutul pre;edintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, care este şi preşedintele PSD Neamţ şi vă spun că sunt foarte bucuroasă că sunt astăzi alături de dumneavoastră. Revin cu bucurie, de fiecare data, la Brusturi, unde aveţi un primar gospodar şi serios în persoana domnului Daniel Lozonschi şi vă felicit pe dumneavoastră, pe toţi cei din această comunitate pentru această manifestare care cinsteşte sufletul şi tradiţia populară”, a spus, pe scenă, senatorul Emilia Arcan.

“În calitate de deputat pe această zonă nu pot fi decât fericit că mă aflu azi, aici, cu dumneavoastră. Vă aştept oricând, la biroul meu parlamentar din Tîrgu Neamţ, cu orice problem şi sunt convins că împreună cu domnul primar, cu Consiliul Local, cu celelalte instituţii, vom găsi soluţii la problemele pe care le veţi ridica”, a spus deputatul Dan Andruşcă.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei a ţinut să precizeze faptul că aşezarea Brusturi a fost o vatră a răzeşilor: “Ce poate fi mai frumos, în această duminică însorită, decât să cinstim ce ne-au lăsat bun şi frumos înaintaşii? Brusturi este fost sat de răzeşi, moldoveni adevăraţi, oameni care nu s-au îndoit sub vitregia timpurilor. Reprezint aici Consiliul Judeţean în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi vreau să vă asigur de sprijinul acestei instituţii, al meu personal dar şi al colegilor din ALDE, inclusiv al celor care, prin votul dumneavoastră fac parte din Consiliul Local şi din conducerea Primăriei Brusturi. Vă doresc sănătate şi o zi cât mai frumoasă, aşa ca sufletul dumneavoastră”.

Primarul Daniel Lozonschi a punctat faptul că este o mândrie să fii edil pentru o comunitate cu oameni gospodari, serioşi, care pun preţ pe educaţia tinerei generaţii. „Toţi ne aducem aminte cu plăcere de tradiţiile moştenite şi învăţate de la bunii noştri, de la părinţi, de la familii. Este bine ca, din când în când, să ne îndreptăm gândurile şi mai atent spre astfel de teme de suflet pentru că avem o obligaţie şi pentru copiii care vin din urmă şi pentru care, la urma-urmei, trăim şi muncim. Declar deschisă manifestarea noastră!”.

Sărbătoarea tradiţiei româneşti continuă la Brusturi şi este programată a se încheia, la ora 22, cu un foc de artificii…

CASETĂ TEHNICĂ:
„Manifestarea cultural-artistică TRADIŢII ŞI MEŞTEŞUGURI, mărturii ale identităţii săteşti”
Organizatori: Primăria şi Consiliul Local Brusturi
Cu sprijinul: Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare
Prezentator: Talida Cozma
Scena: Axis Music

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns