Tovarăşul de chermeze al şefului Poliţiei Neamţ, anchetat de Parchet şi pentru FALS ÎN DECLARAŢII (Frăţia Comisarilor – 8)

Parchetul Curţii de Apel Bacău cere Parchetului de pe lângă Judecătoria Neamţ anchetarea primarului de Zăneşti, Ioan Filip, sub aspectul comiterii infracţiunii de FALS ÎN DECLARAŢII – asta arată un document emis de Parchetul Curţii de Apel în care se face vorbire şi despre alte fapte pentru care ar fi cercetat primarul zăneştean de către procurorii pietreni.

Sesizarea a plecat în urmă cu un an de la un fost asociat în afaceri al primarului (e vorba de cetăţeanul care a şi fost bătut de fiul primarului, caz în care prima instanţă l-a condamnat penal pe Filip jr.)

Din documentul de mai sus rezultă că Parchetul Piatra Neamţ a dispus încă din martie 2017 începerea urmăririi penale cu privire la comiterea mai multor infracţiuni.

În urmă cu câteva săptămâni, procurorii băcăuni au răspuns petentului pe partea de anchetă pe care o preluaseră ei. Aceşti au clasat cauza pe câteva capete de acuzare dar pe partea cu FALSUL ÎN DECLARAŢII au trimis cauza la acelaşi Parchet de la Piatra Neamţ.

Cât priveşte fotografia de la începutul acestui articol, ea are menirea să reamintească faptul că Ioan Filip nu e doar un apropiat al şefului Poliţiei Neamţ, comisarul şef doctor Paul Tablan ci cei doi sunt adevăraţi tovarăşi de chermeze. Respectiva imagine nu este una de la vreun eveniment la care şeful Poliţiei să se fi nimerit fără vrerea lui într-un anumit anturaj ci de la o „ieşire” organizată chiar de Paul Tablan, de ziua lui de naştere.

În această fotografie (dar şi în altele aflate în posesia Vestea), alături de Tablan şi Filip sunt diverşi comisari şi comisari şefi din IPJ Neamţ, din alte structuri ale MAI, primari, oameni de afaceri despre care circulă diverse legende, şefi de instituţii deconcentrate din Neamţ. Adică o „Frăţie a Comisarilor” în extenso, cu legături interesante şi în afara sistemului Poliţiei.

Fotografia de mai sus este aproape similară cu cea publicată în urmă cu puţin timp de Vestea şi care, la acel moment, a starnit diverse comentarii. Pentru cititorii Vestea precizăm că atunci văzusem fotografiile originale dar încă nu le primisem în acel format ci doar câteva la care sursa Vestea făcuse unele prelucrări în sensul schimbării fundalului (şi un crop, pentru cei care îşi amintesc). Dar nici în acea imagine nu fusese „plantat” sau mişcat niciun milimetru niciunul din personajele din prim-planul fotografiei.

Fotografia de acum este prelucrată în Redacţia Vestea, exclusiv pe partea de fundal. Fără crop (deci apar şi alte personaje…) ci doar prin a plicarea a 2-3 straturi de blur pe fundal. De ce? Din diverse motive. Nu e cazul să le explicăm acum pe toate dar, după cum observă un ochi antrenat, de exemplu, peste umărul stâng al lui Paul Tablan se poate observa conturul unui copil minor…

Apropo de comentarii: şi acum, la prelucrarea din Redacţia Vestea, la separarea conturului zonei peste care a fost aplicat efectul de blur a mai tremurat mâna tehnicianului şi se poate observa o ciupitură din freza şefului Poliţiei (blurată şi ea într-un colţ, deasupra urechii stângi). Uite un motiv beton pentru avocaţii de ocazie al Şefului Poliţiei să ţipe iar ca disperaţii şi să iasă la rampă cu fel de fel de fantezii…

În concluzie: primarul Filip şi fiul acestuia au făcut/fac obiectul mai multor dosare penale. Unul (cel cu Filip jr a ajuns în faza condamnării de către prima instanţă), celelalte (referitoare la primar) sunt în diverse faze de anchetă. Evident că orice cetăţean din această ţară beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, inclusiv Filip-tatăl şi Filip jr, până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile.

Cum în Parchete nu sunt armate de procurori, de obicei, majoritatea actelor de cercetare sunt realizate de poliţişti sub îndrumarea procurorilor. Iar poliţiştii care participă la aceste anchete sunt subordonaţii lui Tablan sau ai altora cu care Filip se întâlneşte la aceste chermeze. Despre cât de legale sau nu sunt astfel de situaţii, nu ne pronunţăm noi, dar despre moralitatea întovărăşirii (la şpriţuri) a oamenilor legii cu persoane pe care instituţia numită Poliţie le cercetează (în N dosare directe sau referitoare la rude de gradul 1) ar fi multe de spus.

Statutul Poliţistului dar şi alte reglementări conexe fac diverse referiri la atitudinea poliţistului, chiar şi în afara serviciului. Astăzi menţionăm doar punctul G din art 43 din Statutul Poliţistului: g) să aibă, direct sau prin intermediari, într-o unitate supusă controlului unității de poliție din care face parte, interese de natura să compromită imparțialitatea și independenta acestuia”.

O relaţie personală de prietenie reprezintă (nu doar lingvistic ci şi juridic) un INTERES. De aceea, de exemplu, în Justiţie funcţionează instituţia ABŢINERII în astfel de cazuri. Şi revenim cu o întrebare retorică: mai ţine minte cineva de ce a pierdut generalul Florian Coldea funcţia de şef la SRI?

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns